23 zajímavostí z filmu Lékořicová pizza. Víte, koho v něm hraje táta Leonarda DiCapria?

Květnové předpremiéry na prima+

Lékořicová pizza je nadčasová americká love story z roku 2021 nominovaná na tři Oscary v nejprestižnějších a nejsledovanějších kategoriích: Nejlepší film, Nejlepší režie a Nejlepší původní scénář. Nenechte si tento biják, který vás chytí za srdce, ujít 29. května ve 22:00 na Prima MAX.

Svérázné romantické komediální drama Lékořicová pizza je příběhem o tom, jak Alana Kaneová (Alana Haimová) a Gary Valentine (Cooper Hoffman) dospívají, řeší každodenní život a propadají první lásce v kalifornském San Fernando Valley v roce 1973. Film oceňovaného režiséra Paula Thomase Andersona zachycuje zrádnosti a nepředvídatelnosti srdečního vzplanutí.

Hrají: Alana Haimová, Cooper Hoffman, Sean Penn, Bradley Cooper, Tom Waits

23 zajímavostí z filmu Lékořicová pizza

  1. Americké romantické komediální drama Lékořicová pizza z roku 2021 natočil režisér Paul Thomas Anderson (Hříšné noci, Magnolia, Opilí láskou, Až na krev, Mistr, Inherent Vice, Nit z přízraků) podle vlastního scénáře.
  2. V hlavních rolích hrají Alana Haimová a Cooper Hoffman. Oba se objevují ve filmu poprvé.
  3. Alana Haimová je především muzikanta a zpěvačka známá z hudební kapely Haim, kterou založila se svými sestrami Danielle a Este. Ty se objevují ve filmu ve vedlejších rolích sester hlavní hrdinky. Rodiče si zahráli jejich skutečný otec Moti a matka Donna.
  4. Paul Thomas Anderson napsal scénář přímo pro Alanu Haimovou. V létě 2019 jí nabídl hlavní roli ve filmu. Anderson je blízkým rodinným přítelem Haimových a režíroval několik hudebních videoklipů kapely Haim.
  5. Cooper Hoffman je synem zesnulého herce Philipa Seymoura Hoffmana (Capote, Soukromá válka pana Wilsona, filmová série Hunger Games, Než ďábel zajistí, že seš mrtvej), se kterým režisér Anderson spolupracoval na filmu Mistr.
  6. Paul Thomas Anderson prozradil, že Coopera Hoffmana natáčí a režíruje pravděpodobně jeho celý život – v domácích filmech, ve kterých se objevuje ve společnosti Andersonových dětí. Anderson se blízce přátelil s hercem Philipem Seymourem Hoffmanem a obsadil ho do pěti filmů (Mistr, Opílí láskou, Magnolia, Hříšné noci, Tvrdá osma). Podle Hoffmanovy matky byli nejlepšími přáteli.
  7. Ve vedlejších rolích hrají Sean Penn (Tajemná řeka, 21 gramů, Mrtvý muž přichází), Tom Waits (Sedm psychopatů, Mimo zákon, Prostřihy), který je zároveň známým muzikantem, Bradley Cooper (Zrodila se hvězda, Americký sniper, Maestro) nebo John C. Reilly (Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec, Neuvěřitelný život rockera Coxe, Bratři z donucení).
  8. Bradley Cooper hraje skutečného filmového producenta Jana Peterse, který chodil se slavnou herečkou a zpěvačkou Barbrou Streisand.
  9. Sean Penn hraje skutečného herce Freda Geynna, který se proslavil v seriálu The Munsters.
  10. Ve filmu se také objevuje dlouholetá partnerka režiséra Paula Thomase Andersona, herečka Maya Rudolphová (Ženy sobě, Šprtky to chtěj taky), jejich čtyři děti a mnoho z jejich skutečných sousedů, se kterými se přátelí.
  11. George DiCaprio, který je otcem slavného herce Leonarda DiCapria, hraje muže, jenž prodá hlavnímu hrdinovi svoji vodní postel. V sedmdesátých letech 20. století, kdy se film odehrává, byl George DiCaprio známou osobností jihokalifornské undergroundové umělecké scény.
  12. Alana Haimová se kvůli filmu týden učila řídit velký nákladní vůz. Ve scéně, ve které couvá s náklaďákem po dlouhé cestě z kopce dolů, je to skutečně ona.
  13. Natočit film stálo 40 milionů dolarů, ale po uvedení do kin vydělal pouhých 33,3 milionů dolarů. Proto byl označen za finanční propadák. Na druhou stranu ho výrazně ocenila kritika a nakonec byl nominován na tři Oscary v nejprestižnějších a nejsledovanějších kategoriích Nejlepší film, Nejlepší režie a Nejlepší původní scénář.
  14. Režisér Paul Thomas Anderson považuje za hlavní inspirace pro Lékořicovou pizzu známé a oceňované filmové klasiky o dospívání jako Zlaté časy na Ridgemont High a Americké graffity.
  15. Název filmu Lékořicová pizza (Licorice Pizza) byl inspirován názvem dnes už neexistujícího jihokalifornského řetězce s hudebními nahrávkami. Licorice Pizza je slangový výraz, kterým se označovaly LP desky – černé jako lékořice a kulaté jako pizza.
  16. Režisér Paul Thomas Anderson prozradil, že když slyší slova lékořice a pizza, vyvolá to u něj Pavlovův reflex a okamžitě se mu začnou dělat v puse sliny. Zároveň si přitom vzpomene na dětství. Kombinace těchto slov podle něj dobře zachycuje atmosféru jeho filmu.
  17. Paul Thomas Anderson věnoval film zesnulému herci a režisérovi Robertu Downeymu Sr., který je otcem Roberta Downeyho Jr. (Iron Man, Avengers, Oppenheimer).
  18. Natáčení filmu probíhalo od srpna do listopadu 2020 ve čtvrti Encino, která je součástí oblasti metropole Los Angeles.
  19. Pracovní název filmu byl Soggy Bottom (Promočený spodek). Stejný název má firma hlavního hrdiny, který prodává vodní postele.
  20. Hudbu k filmu složil Johnny Greenwood, který je hlavním kytaristou v kapele Radiohead.
  21. V online databázi Rotten Tomatoes, která sdružuje recenze profesionálních kritiků, má film Lékořicová pizza velmi vysoké hodnocení 91 %.
  22. V podobně zaměřené profesionální online databázi Metacritic má film vysoké hodnocení 90 %.
  23. Uživatelé Česko-Slovenské filmové databáze dali filmu hodnocení 66 %.

Sdílejte článek
Štítky Leonardo DiCaprio láska film režisér Prima Max herec Paul Thomas Anderson Lékořicová Pizza Alana Haim Cooper Hoffman

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 5. 2024

Berani, budete se muset spolehnout na své analytické schopnosti a pevnou sebekontrolu, abyste se dostali z rozbouřeného moře, ve kterém se dnes nacházíte. A stresu se nevyhnete. Nejhorší nástrahou, která vás čeká v kariéře nebo při studiu, by bylo pochybovat o svých schopnostech. Máte příležitost, abyste si vyzkoušeli svou sebedůvěru. Jen se ujistěte, že obstojíte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.