Psychologie

6. července 2023 06:30

Tomáš Durčák

Tři ženy, které se zamilovaly do slavných masových vrahů. Proběhl i sňatek před soudem

Masoví vrazi, jejich pohnutky, motivy, myšlenky a činy již od pradávna fascinují vyšetřovatele i psychology, kteří se je snaží už celé dekády pochopit. Mimo jiné proto, aby je bylo snazší v budoucnu odhalit. Kromě toho je však z nějakého důvodu velmi často obdivují i ženy. A některé dokonce tak fanaticky, že jsou ochotny se za ně bez mrknutí oka provdat nebo jim uvěřit jejich nevinu.

Ještě před tím než si ukážeme pár takových zamilovaných fanynek, pojďme si položit otázku, co za tímto bizarním fenoménem stojí. Proč má kdokoli chuť provdat se za k doživotí odsouzeného masového vraha a vyšinutého psychopata? Proč jim někdo píše zamilované dopisy nebo posílá do vězení dárky?

Popravdě, ani vědci si nejsou 100% jistí. Jednou z možných teorií je porucha zvaná hybristofilie, která se vyznačuje vyhledáváním a sexuální přitažlivostí k lidem, kteří páchají zločiny. Vyskytuje se převážně u žen a jde o reálnou zdokumentovanou poruchu.

Bez lítosti

Už od 12. září sledujte každé úterý ve 20:30 na Prima COOL unikátní dokumentární sérii Bez lítosti. Ojedinělý projekt ukáže divákům život za mřížemi těch nejhorších, tedy na doživotí odsouzených vrahů.

Psychologové se však domnívají, že některé ženy, které „milují“ vrahy, ve skutečnosti milují spíš zájem médií, který s takovým vztahem automaticky přichází. Další teorie zase hovoří o extrémních případech žen „zachránkyň“, které specificky vyhledávají narušené muže v domnění, že se jim určitě podaří je napravit/vyléčit.

Drtivá většina žen by samozřejmě s vrahem nikdy nerandila, neprovdala se za něj ani s ním neměla děti. Ale níže uvedené ženy byly těmito brutálními násilníky tak uchváceny, že byly toto všechno ochotny podstoupit.

Afton Burton

Asi nejznámější případ této prazvláštní lásky je přirozeně spojen s jedním z nejznámějších představitelů masových vražd. Charles Manson je právem považován za jednoho z nejhorších zločinců 20. století. Jeho zvrácená filozofie dokázala mladé společenské vyvrhele inspirovat tak moc, že pro Mansona ochotně vraždili. A byť sám Manson nikdy nikoho nezabil, zejména vražda Sharon Tateové v roce 1969, kterou spáchali jeho následovníci, z něj jednou provždy udělala ztělesnění čistého zla. Trestu smrti se vyhnul jen díky tomu, že stát Kalifornie zrovna v době vynesení jeho rozsudku dočasně tuto možnost trestu pozastavil.

Manson ve vězení chátral už téměř 20 let, než se jeho budoucí velká láska a obdivovatelka Afton Burton vůbec narodila. I přesto ji Manson začal přitahovat do té míry, že se rozhodla za každou cenu získat jeho pozornost a stát se jeho ženou. Uchvátily ji jeho spisy o tom, jak lidstvo ničí životní prostředí, a tak si s ním začala v 17 letech dopisovat.

Nakonec použila veškeré své úspory na to, aby se přestěhovala do Kalifornie a v roce 2007 začala Mansona navštěvovat ve vězení. Její oddanost udělala z téhle bizarní dvojice s věkovým rozdílem 54 let pár, který se nakonec rozhodl svůj vztah zpečetit svatbou. A byť v roce 2014 získali licenci, ke svatbě nakonec nedošlo a Manson v roce 2017 ve vězení zemřel.

Dodnes kolují spekulace o tom, že Afton Burton se chtěla za Mansona provdat jen proto, aby získala kontrolu nad jeho odkazem, jeho tělem po jeho úmrtí i spisech a dokumentech o něm, do nichž mohli nahlížet pouze rodinní příslušníci. Ona toto vše popírá, dodnes jej považuje za svou lásku a nevinného člověka.

Carole Ann Boone

Carole Ann Boone je považována za jeden z nejzajímavějších případů hybristofilie. Masového vraha Teda Bundyho potkala ve Washingtonu v roce 1974, kde oba pracovali pro pohotovostní složky záchranného systému. Přes den tak masový vrah pomáhal úřadům pátrat po hledaných ženách, zatímco v noci je tajně vraždil a zbavoval se jejich těl.

Carole se do Bundyho okamžitě zamilovala a byť jeho „koníček“ zpočátku ignorovala, obvinění, jež byla proti jejímu násilnému příteli vznesena v letech 1979 a 1980, si musela být více než vědoma. Soudní proces s Tedem Bundym byl historicky prvním, který byl vysílán v televizi. Stal se tak zároveň jedním z mediálně nejsledovanějších případů 20. století.

Po Bundyho prvním zatčení v roce 1975 se loajalita Carole k psychopatickému vrahovi projevila naplno. Oba si dopisovali, ihned ho začala pravidelně navštěvovat a dodnes se spekuluje o tom, že mu rovněž pomohla k úspěšnému útěku z coloradské věznice v roce 1977. Jedno je jisté – kam šel on, ona jej bez mrknutí oka následovala. A navzdory obrovskému množství nepopiratelných důkazů jej za všech okolností bránila jako zcela nevinného.

Asi nejbizarnější bylo její svědecké vystoupení u soudu na Floridě v roce 1980, které Carole využila k tomu, aby se stala jeho ženou. Bundy využil starého floridského zákona, který říkal, že správně formulovaná žádost o ruku před soudem je dle práva shodná s legálním svatebním obřadem – pokud u toho byli přítomni soudní představitelé.

A tak se z Carole stala manželka Teda Bundyho, a to ve chvíli, kdy už byl za své brutální vraždy odsouzen k smrti a čekalo ho ještě jedno další odsouzení za vraždu 12leté dívky. Bundy se nakonec vyšetřovatelům přiznal k celkem 30 vraždám – byť odhady hovoří o tom, že jich ve skutečnosti spáchal až 100.

Pro Carole nic z toho nebylo tak důležité jako svatba s mužem, kterého milovala – a zpečetění jejich svazku potomkem. Zatímco Bundy čekal na vykonání svého trestu smrti, narodila se jim s Carole v roce 1982 dcera Rose. Dodnes není jasné, jak se jim početí podařilo, jelikož volné návštěvy nebyly v té době technicky možné. V roce 1986 se Carole s Tedem rozvedla a podle všeho už s ním nepromluvila ani jej neviděla až do jeho popravy v roce 1989.

Doreen Lioy

Sériový vrah Richard Ramirez více než rok terorizoval stát Kalifornie, když na řadě míst od Los Angeles po San Francisco zavraždil v letech 1984–1985 nejméně 14 lidí. Vysloužil si rovněž přezdívku Night Stalker neboli Noční lovec kvůli tomu, že jeho zločiny se odehrávaly výhradně v noci.

Na rozdíl od řady jiných sériových vrahů byl Ramirez ochoten zabít prakticky kohokoli, kdo mu zrovna přišel do cesty. Muži, ženy, některým bylo teprve dvacet, jiným přes šedesát. Mimo vraždy také znásilnil několik žen a vykradl několik domů.

Vyšetřovatelé jej konečně vypátrali v srpnu 1985 a dostali za mříže. Ale některé ženy k němu chtěly být právě v této době blíž než kdykoli před tím. Ramirez byl vcelku jasně odsouzen k trestu smrti, a zatímco čekal na svou popravu, dostával od svých fanynek nespočet zamilovaných dopisů. Z těch jednoznačně vyčnívala redaktorka magazínu Doreen Lioy. A to pro její výdrž.

Během 11 let mu poslala celkem 75 dopisů. Vždy pevně věřila, že je nevinný a nikoho nikdy nezabil. V roce 1996 se z Doreen a Ramireze stali manželé. „Je hodný, zábavný, šarmantní. Podle mě je to úžasná osoba. Je to můj nejlepší přítel a parťák,“ popsala svého muže Doreen, pro kterou jako by všechny důkazy o brutální historii Ramireze vůbec neexistovaly.

Navštěvovala jej pokaždé, když to šlo, až do Ramirézova úmrtí na lymfom v roce 2013. Na vykonání trestu smrti čekal 23 let, ale nakonec se tedy nedočkal. Doreen posléze o tomto vztahu mluvila různě. Někdy nad ním mávla rukou jako nad drobným přešlapem (za který ji mimo jiné její rodina vydědila), jindy přiznávala, že asi chápala, proč to většině lidí přišlo bizarní.

Pár let před Ramirezovou smrtí její návštěvy skončily a už za ním nikdy nepřišla. K rozvodu sice nedošlo, ale zdá se, že jejich vztah nakonec neskončil dobře.

Jaký je život za mřížemi těch nejhorších, tedy na doživotí odsouzených vrahů v ČR? Uvidíte od 12. září v dokusérii Bez lítosti ve 21:30 na Prima COOL.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.