Celebrity

15. září 2023 07:00

Tomáš Durčák

Amy Winehouse sama sebe nenáviděla. Bojovala se závislostmi, nakonec ji zabil alkohol

Výročí Amy Winehouse

Jako profesionální zpěvačka se začala živit v devatenácti letech. A již ve dvaadvaceti se stala díky svému mimořádnému hlasu veleúspěšnou muzikantkou. Za pronikavýma očima se však skrývala těžce zkoušená duše, která nespočet svých problémů utápěla v alkoholu i drogách. Amy Winehouse se nakonec zapsala do nechvalně proslulého, tragického klubu mimořádných hudebníků, kteří odešli v pouhých 27 letech.

Tři roky po debutovém albu z ní byla hvězda

Podobně jako někteří jiní hudebníci, kteří se téměř přes noc stali slavnými a následně bojovali se závislostí i sebevražednými myšlenkami, se Amy Winehouse vůbec nevnímala jako úžasná hvězda. „Až mě lidi poznají víc, dojde jim, že jsem dobrá opravdu jenom v hudbě,“ prohlásila o sobě zpěvačka, která mezitím v soukromí bojovala s řadou závislostí, psychických problémů a třeba i bulimií.

Její první deska Frank ji dostala na hudební mapu a jen o tři roky později si už kráčela hned pro pět cen Grammy za svůj druhý počin, desku Back to Black, které se prodalo více než 8 milionů kusů. Jak Amy zpívala ve svých písních a jak o ní po smrti vypověděla i její vlastní matka Janis, odjakživa odmítala své problémy i závislosti léčit. „Nemyslím si, že si někdy byť jen na sekundu myslela, že by zemřela nebo že by ji alkohol či drogy zabily,“ svěřila se její matka pro Daily Mail.

Před svou matkou si nikdy nedovolila pít

„Když byla Amy opilá, nesnášela se. Měla věci ráda pod kontrolou a nenáviděla, co s ní alkohol dělal. Dokázala nepít i celé týdny, ale pak nevydržela a zase do toho spadla. Byla jako malá holka, která prostě nedokázala odolat a potřebovala si nutně vyzkoušet, jaké to je strčit prst do větráku, i když už dopředu věděla, že to není dobrý nápad,“ popsala zoufalý a nikdy nekončící boj své dcery s alkoholismem Janis, která dodala, že Amy však ze zásady nikdy nepila před ní a vždy milovala svou matku. Až do té míry, že se jí vždy ptala, jestli si vůbec může zapálit cigaretu.

Mohlo by vás zajímat: Trápení Vilmy Cibulkové: Muži ji podváděli, Etzler ponížil, propadla alkoholu, dcera drogám

Ani matka, ani přátelé, ani nikdo jiný však Amy Winehouse nedokázal ochránit před jejím tragickým osudem. S odstupem několika let a rovněž poté, co se objevil dokument Amy (2015), začali někteří spekulovat o tom, jak velkou měrou ke smrti talentované zpěvačky přispěli i bulvární novináři. Ti totiž s velkou vervou publikovali její nelichotivé snímky a utahovali si z jejích příšerných koncertů, kde byla pod vlivem do té míry, že už nedokázala stát rovně ani zpívat.

Poslední týdny před smrtí nepila ani nebrala drogy

Matka Amy Winehouse rovněž o smutné smrti své dcery v červenci 2011 prozradila několik srdcervoucích skutečností. Celé tři týdny před osudným 23. červencem totiž prý Amy neměla ani kapku alkoholu a již tři roky se jí dařilo být zcela čistá ve vztahu ke své drogové závislosti. Jenže pak se v ní opět něco zlomilo a začala pít. A to tak moc, že když bylo její bezvládné tělo objeveno, lékaři v krvi naměřili hrozivých 4,16 promile alkoholu. To bylo i na tak nespoutanou a vždy energickou ženu až příliš moc.

„Myslím si, že Amy nezabil jen alkohol, ale také fakt, že svou tělesnou konstitucí byla spíš drobnější. Její tělo tak zkrátka takovou nálož alkoholu po třech týdnech abstinence nedokázalo zvládnout. Za její smrtí byl paradoxně i fakt, že nepila pravidelně, ale zcela skončila a pak začala rovnou ve velkém,“ dodala matka Janis s tím, že ji utěšuje aspoň skutečnost, že Amy s největší pravděpodobností zemřela v klidu, ve spánku a příliš netrpěla.

Amy Winehouse zemřela necelé dva měsíce před svými 28. narozeninami. Přidala se proto do nechvalně proslulého Klubu 27, tedy skupiny nesmírně nadaných hudebníků, kteří zemřeli v pouhých 27 letech. Společnost jí zde dělají takové ikony jako Kurt Cobain, Jimmy Hendrix, Janis Joplin nebo Jim Morrison.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.