Celebrity

15. ledna 2023 05:30

Tomáš Durčák

Geniální Dolores z Cranberries. Její život plný traumat ukončila nešťastná náhoda

O tom, že se v životě potýkala s celou řadou problémů i osobních démonů, věděli úplně všichni. Když se však svět 15. ledna 2018 dozvěděl, že Dolores O'Riordan je mrtvá, byl to stejně obrovský šok. Ten navíc ještě umocnilo zjištění, že za předčasným úmrtím šestačtyřicetileté písničkářky nebyla žádná její psychická choroba ani další pokus o sebevraždu, ale souhra nešťastných okolností.

Říká se, že ty nejlepší a opravdu historická díla jsou schopni stvořit jen umělci, kteří si ve vlastním životě prošli opravdovým emočním peklem. Je-li to pravda, pak známe odpověď na otázku, proč byla Dolores O'Riordan tak geniální hudebnicí a písničkářkou. Umělecká kariéra téhle drobné Irky původem z malé zemědělské osady Ballybricken z ní totiž udělala globálně známou celebritu.

Dětství plné sexuálního zneužívání

Za vnější fasádou nezaměnitelného hlasu a mnohých textů plných naděje však byla krutá minulost plná traumat i šrámů na duši. V roce 2013 se zpěvačka v otevřeném rozhovoru pro magazín LIFE spadající pod Sunday Independent svěřila, že se v pouhých osmi letech stala obětí sexuálního zneužívání ze strany osoby, které důvěřovala.

„Jako malá jsem čtyři roky byla obětí sexuálního zneužívání,“ přiznala zpěvačka s tím, že tehdy byla tak malá, že nechápala, co se vlastně děje. „Všechno je to daleko v minulosti. Dneska se snažím žít hlavně pro své děti, absolutně je miluji,“ dodala Dolores, která se svým exmanželem Donem Burtonem vychovávala tři děti: syna Taylora a dcery Mollie a Dakotu.

Snaha být láskyplnou matkou svým dětem měla rovněž u zpěvačky pádný důvod. Sama pocházela z devíti dětí (o dva sourozence přišla krátce po jejich narození), její otec ještě před jejím narozením utrpěl při havárii na motorce trvalé poranění mozku a matka se měla co ohánět, aby se o početnou rodinu postarala.

Anorexie, deprese a nervové zhroucení

Roky poté bojovala s nočními můrami spojenými s mužem, který ji zneužíval, jen aby jej posléze potkala na pohřbu svého otce. Ten sedm let bojoval s rakovinou. Zde se jí muž, jemuž v dětství sloužila jako zdroj sexuálního uspokojení, měl se slzami v očích omlouvat.

Když se v osmnácti letech stala světově slavnou zpěvačkou Cranberries, kapely, která prodala 40 milionů desek, nervově se zhroutila. Nesla si s sebou totiž v nitru celou řadu problémů, zatímco navenek „hrála takové divadlo a působila dokonale“. V soukromí je pak řešila alkoholem i drogami.

Pravda totiž byla mnohem temnější. „Trpěla jsem anorexií, pak depresí, následně jsem se zhroutila,“ svěřila se ve stejném interview, kde odhalila sexuální zneužívání. „Věděla jsem, proč se nenávidím. Moc dobře jsem věděla, proč jsem měla chuť prostě zmizet,“ dodala umělkyně. V letech 2003 až 2009 měla kvůli osobním problémům kariérní pauzu.

I přes černé myšlenky Dolores vždy milovala hudbu

V roce 2014 Dolores, která se pomalu a jistě snažila postavit zpět na nohy, pro Belfast Telegraph poskytla další otevřenou zpověď, v níž přiznala další své vnitřní problémy včetně diagnózy bipolární poruchy. „Loni jsem se neúspěšně pokusila předávkovat… zřejmě je mi dáno, abych tady zůstala pro své děti,“ šokovala tehdy svou upřímností nadaná hudebnice, kterou ve stejném roce zatkli za napadení letušky a policisty.

Problematika sebevražd se dnes stále více skloňuje ve vztahu k mladým lidem:

Zdálo se, že konečně našla pevnou půdu pod nohama. Vrátila se k hudbě a měla velké plány. V roce 2017 však přišel další zkrat, kdy opilá začala psát dopis na rozloučenou s myšlenkou na další pokus o sebevraždu. Nakonec však díky množství alkoholu, které před tím vypila, upadla do bezvědomí. I přesto byla nadále odhodlaná vrátit se k hudbě i živému vystupování.

Svou tragickou smrt si sama nevybrala

Na začátku roku 2018 proto zamířila se svou kapelou do Londýna, kde se pustili do nahrávání.
15. ledna však přišla ledová sprcha v podobě informace, že Dolores O'Riordan byla nalezená mrtvá ve vaně svého hotelového pokoje. Na sobě měla mít pyžamo a v krvi alkohol. Není divu, že spekulace o sebevraždě přišly na mysl ihned úplně všem. Trvalo však celých osm měsíců, než se svět dozvěděl ještě smutnější pravdu.

6. září 2018, tedy přesně v den jejich již nedožitých 47. narozenin, byla zveřejněna finální vyšetřovací zpráva úřadu koronera, která pokus o sebevraždu vyvrátila. „Neexistuje žádný důkaz pro to, že šlo o něco jiného než o nehodu,“ stálo v oznámení. Vyšetřovatelé nenašli žádný dopis ani stopy po sebepoškozování. Jen pět lahviček s alkoholem z hotelového minibaru a láhev šampaňského.

Došli tak k přesvědčení, že v tomto případě se Dolores zabít nechtěla, ale zřejmě se po požití alkoholu ve vaně pouze nešťastnou náhodou utopila. Touto nesmírně smutnou tečkou tak byl ukončen minimálně stejně tragický život kultovní irské zpěvačky, jejíž hity jako Zombie se nesmazatelně zapsaly do historie světové popové muziky.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.