Jak být oporou blízkému s depresí? Dodržujte těchto 5 zásad, radí odborníci

Deprese se řadí mezi nejčastější duševní onemocnění a být dobrým přítelem někomu, kdo jí trpí, není jednoduché. Ženy trápí častěji než muže a navíc často bývají velmi dobré v jejím skrývání. Když už vám o ní poví, chybí návod, jak se chovat. Odborníci se ale podělili o 5 rad, díky kterým můžete být svým blízkým lepší oporou a trochu jim zlepšit svět.

Deprese může mít různé stupně a projevy u jedinců se liší. Proto mnohdy není snadné poznat, že jí někdo z vašich blízkých trpí. Tito lidé koneckonců často ani nemají tendenci o svých pochmurných pocitech a myšlenkách mluvit. Odborná pomoc je v tomto případě na místě, stejně tak i podpora těch, kterými se člověk s depresí obklopuje. Jak být dobrou oporou, poradili odborníci.

Jak děti vnímají nebezpečné situace podle psychologa, opravdu nemají pud sebezáchovy?

1. Informujte se

Lidé nad depresí často uvažují jako nad přetrvávajícím smutkem, ale často nerozumí tomu, jak skutečně funguje a jak náročné je se s ní potýkat. „Musíte zjistit, zda jednáte s někým, kdo má jen splín, s někým, kdo truchlí kvůli ztrátě, nebo s někým s klinickou depresí. Zjistěte, co vám blízkou osobu trápí a tomu přizpůsobte svůj přístup k ní. Nedopustíte se pak zbytečné chyby jen kvůli neznalosti,“ řekla psychiatrička Bergina Isbell magazínu Shape.

2. Nezapomeňte na sebe

Být oporou někomu s depresí může být depresivní i pro vás. „Často se stává, že lidé zapomínají sami na sebe, na své vlastní potřeby. Pokud tu chcete pro někoho být, měli byste se sami cítit dobře. Pro vás i pro druhého je to důležitější, než byste si mohli myslet,“ zdůraznila psychoterapeutka Mayra Figueroa-Clark důležitost vlastního rozpoložení.

3. Ptejte se

Jednoduchý dotaz na to, co člověk v depresi potřebuje, se nabízí jako jedna z nejjednodušších metod, jak být danému člověku oporou, přesto na ni lidé mnohdy zapomínají. Blízkému tak dáte prostor, aby se vám otevřel a řekl, co by mu prospělo. Mohou to být i věci, které by vás nenapadly. „Z povahy onemocnění je možné, že člověk sám nebude dost dobře vědět, co mu pomůže, ale také se naopak může svěřit s tím, co si přeje a čím mu naopak ještě neublížíte,“ řekla psycholožka Glenna Anderson.

Národní krizové linky (bezplatné)

Linka první psychické pomoci (Cesta z krize): 116 123 (nonstop)

(krizová pomoc pro dospělé)

Linka pro rodinu a školu (Cesta z krize): 116 000 (nonstop)

(pomoc dospělým ohledně dětí – pro rodiče, příbuzné, učitele, vychovatele)

Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí (Bílý kruh bezpečí): 116 006 (nonstop)

(pomoc pro oběti a pozůstalé)

Zdroj: MVČR

4. Nebuďte jedinou oporou

Pokud pro člověka s depresí budete jediným zdrojem podpory, přestane být váš vztah zdravý pro obě strany. „Zkuste podpůrné skupiny. Můžete si za asistence odborníka vytvořit sezení jako rodina či okruh blízkých, případně může dotyčný s depresí navštěvovat skupinové terapie. Domlouvejte se s dalšími blízkými daného člověka a každý pro něj dělejte něco jiného,“ poradila psychiatrička Bergina Isbell.

5. Nesuďte a nekritizujte

Být oporou někomu, kdo trpí depresí, vyžaduje notnou dávku empatie. „Takového člověka byste neměli kritizovat ani soudit, jeho stav by to mohlo akorát zhoršit. Nemusíte souhlasit s každým jeho krokem a rozhodnutím, ale projevujte pochopení. Nevíte, co všechno má za sebou a proč mu připadá vhodné to, co vám nikoliv. Dovolte mu vám ukázat svou citlivější stránku,“ radí terapeutka Indira Maharaj-Walls.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.