Jste na dně a vidíte před sebou jen černé dny? Pomoc může být blíž, než se zdá

Nejen události posledních dní či posledního roku ukazují, že nátlak na lidskou psychiku může vygradovat až k nejhorším činům. Co dělat ve chvíli, kdy už se tento tlak zdá neúnosný, ale odborné pomoci se vám nedostává? Nezoufejte, existují místa, na která se můžete obrátit teď hned a zdarma.

Někdy se situace zdá být neřešitelná, obzvlášť, když jste na vše sami. Ne každý se dokáže stejně vyrovnat s danou „dávkou“ potíží, které mu život nachystal. Pokud si odbornou pomoc nemůžete finančně dovolit nebo z jakéhokoli důvodu nechcete vyrazit na osobní návštěvu k odborníkovi, můžete stále využít spoustu anonymních bezplatných linek, on-line poradenství, dokonce i mobilních aplikací. Připravili jsme pro vás přehled, kde najdete vše potřebné.

1. Nepanikař

Projekt Nepanikař se zaměřuje na poskytování rychlé první psychologické pomoci hned několika způsoby. Kromě on-line poradny zdarma či možnosti on-line terapie nabízí i aplikaci (rovněž zcela zdarma), kterou můžete mít v mobilu kdykoli u sebe.

Najdete v ní nejen kontakty na odbornou pomoc, ale i průvodce první psychologickou pomocí v případě, že ji potřebujete. Jsou zde záložky deprese, úzkost/panika, sebepoškozování, myšlenky na sebevraždu, poruchy příjmu potravy i možnost vést si vlastní záznamy psychických potíží.

Pomoc ve složité psychické situaci mohou vyžadovat nejen dospělí, ale i děti:

2. Opatruj.se

Další možností jsou stránky opatruj.se, které zaštiťuje Národní ústav duševního zdraví České republiky. Díky tomu je garantováno, že na tomto portále najdete pouze spolehlivé a vědecky ověřené informace. Velkou část projektu tvoří obsáhlé povídání o duševním zdraví a jeho udržování v dobré kondici.

I zde však lze najít důležité informace v případě, že potřebujete psychickou pomoc a nevíte, kam se obrátit. Zároveň si zde můžete zdarma udělat základní testy používané psychology například pro zjištění úrovně duševní pohody, úzkostnosti či depresivity u dospělých.

3. Linka první psychické pomoci

Chcete-li si místo aplikace nebo on-line testu raději s někým popovídat, můžete kdykoli zdarma volat odkudkoli z celé České republiky na Linku první psychické pomoci. Služba je na telefonním čísle 116 123 v provozu nonstop a garantuje anonymitu.

Samotný projekt vyzývá, aby linku lidé kontaktovali v případě, že propadají panice, úzkosti či depresím a nevědí, jak dál. „Pomáháme dospělým najít východisko ze situací, které momentálně nejsou schopni zvládat sami,“ stojí na stránkách linky, jejímž cílem je volající vyslechnout, podpořit a odborně jim poradit.

4. Nevypusť duši

Projekt Nevypusť duši se snaží podporovat prevenci v oblasti péče o psychiku i duševní zdraví. Portál obsahuje zdarma obrovské množství článků, infografik i videí zaměřených na psychiku a prevenci potíží. Zároveň nabízí i nasměrování k odborné pomoci pro téměř kohokoli.

Na stránkách najdete kontakt na Linku bezpečí, Linku pro rodinu a školu i zmíněnou Linku první psychické pomoci (podle toho, jaký problém aktuálně řešíte), stejně jako kontakty na krizová centra v Praze, Brně či Ostravě. V neposlední řadě je zde k dispozici přehledný filtr psychické pomoci, kde si můžete dohledat kontakty na další psychickou pomoc dle vlastní potřeby přímo v místě vašeho bydliště.

5. Adresář pomoci MVČR

V neposlední řadě je vhodným místem pro nalezení psychické pomoci zdarma také Adresář pomoci na stránkách Ministerstva vnitra. Najdete zde úplný seznam všech krizových i poradenských linek pro všechny věkové kategorie i situace, které u nás aktuálně fungují.

Málokdo například ví, že u nás zdarma existuje i Linka seniorů, Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí nebo že má svou Krizovou linku pro dospělé i každý kraj a region České republiky. Stránka zároveň obsahuje řadu odkazů na on-line pomoc.

Sdílejte článek
Štítky Brno Ostrava psychika projekt Česko Praha Národní ústav duševního zdraví Ministerstvo vnitra České republiky

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.