Proč to matka udělá dítěti? Psycholog naznačil, co může rodiče dohnat k nejhoršímu

Pohřešovanou ženu i její tříleté dítě našla horská služba mrtvé

Mrazivým událostem, které se dějí po celém světě, se mnohdy dostane pozornosti až ve chvíli, kdy už dopadly na ty nejnevinnější. Několik takových událostí otřáslo i českou veřejností. Poslední případ z Krkonoš šokoval celé Česko. Co vede rodiče k tomu, že se odhodlají k tomu nejhoršímu? Zeptali jsme se na názor psychologů.

Bezvýchodná situace, vyčerpání, náhlé zatemnění mysli, domnělá nespravedlnost... To všechno jsou faktory, které mohly, ale i nemusely hrát roli v případu z Krkonoš.

Podle psychologů dochází k emočně vyhroceným sporům mezi rodiči, když se u rozvodových soudů přou o potomky. Spor o dítě měl probíhat i v případě, který plní tuzemská média.

Od temných myšlenek k hrozivému činu

„Rozvodové spory a spory o dítě často gradují, někdy i roky, a v průběhu mají různou dynamiku. Když se jeden z rodičů cítí být poškozovaný tím, kam to směřuje – napadáním druhé strany, z hlediska nějaké nespravedlnosti, pocitu selhání své mateřské role apod., tak se i jeho prožívání a přemýšlení dostává do extrému a může dojít k vyhrožování,“ popsal pro web Prima Ženy psycholog Jan Kulhánek.

Milující rodič se může nechat snadno zaslepit a ve znamení lásky jednat absolutně nepochopitelně. V tu chvíli ani nevidí, že by mohlo existovat i jiné východisko.

„Nejprve se jedná o nějaké myšlenky. Nejdřív třeba začne přemýšlet, jestli tady na tom světě má být, když je vůči němu svět takhle zlý a nespravedlivý. Jestli chce, aby v takovém světě mělo žít i jejich dítě,“ popsal Kulhánek, co se může honit hlavou lidem, kteří cítí, že své dítě ztrácejí nebo že se okolnosti obrátily proti nim.

Národní krizové linky (bezplatné)

Linka první psychické pomoci (Cesta z krize): 116 123 (nonstop)

(krizová pomoc pro dospělé)

Linka pro rodinu a školu (Cesta z krize): 116 000 (nonstop)

(pomoc dospělým ohledně dětí – pro rodiče, příbuzné, učitele, vychovatele)

Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí (Bílý kruh bezpečí): 116 006 (nonstop)

(pomoc pro oběti a pozůstalé)

Zdroj: MVČR

Psycholog také dodal, že rodič se takto nerozhodne znenadání. „Od myšlenek k tomu říct něco nahlas je dlouhá cesta. A od vyřčení k činům je ještě delší cesta. Naštěstí to většinou zůstává u výhrůžek, což má ale i manipulativní charakter. Jedna strana se snaží zastrašit druhou stranu. V extrémních případech, a já věřím, že to není moc často, se pak stane, že k nějakému ublížení, buď sobě (to je častější), nebo tomu dítěti, může dojít,“ dodal psycholog pro Prima Ženy.

Podobné články

Lze nějak poznat, že se schyluje k nejhoršímu?

Je možné poznat, že se v rodině schyluje k tragédii? To je složitá otázka. Podle psychologa Jeronýma Klimeše má psychické problémy řada lidí. Nejde ale předem poznat, kdo se odhodlá k nějakému činu a kdo zůstane u slov.

„Lidé velice často říkají, že někoho zabijí nebo spáchají sebevraždu. Ale těch realizovaných případů je třeba 1 000x až 10 000x méně. To znamená, že z těch verbálních projevů si těžko tipnete, že zrovna ten jeden z tisíce případů se nakonec realizuje. Psychické problémy má minimálně třetina populace. Co s tím chcete dělat? Těch lidí, kteří mají psychické problémy, jsou strašná kvanta. Lidí, kteří vyřvávají, že zabijí sebe nebo někoho jiného, také. A teď si říkáte, jak mám z těch tisíců vybrat zrovna toho, který to realizuje,“ vysvětlil pro CNN Prima News psycholog Jeroným Klimeš, který se specializuje na rodinné problémy.

Klidný rozchod je pro děti mnohdy lepší než setrvávat v napjatém vztahu

Spory mezi partnery či rodiči děti vždy ovlivní, i když se tomu dospělí snaží sebevíce zabránit. Mezi některými lidmi panuje i zažitý a po generace předávaný názor, že je lepší ve vztahu vydržet, než děti dospějí, aby byla rodina „úplná“. To ale neplatí vždy.

„Pokud je to už moc, je někdy lepší se rozejít. A rozejít se včas, než se to tak vyostří, že dojde k extrému,“ doplnil psycholog Kulhánek pro Prima Ženy.

Obecně platí jedno pravidlo: pokud cítíte, že problémy ve své rodině nezvládnete, nestyďte se vyhledat odbornou pomoc. Možnosti, na koho se obrátit, najdete například v infoboxu výše.

Sdílejte článek
Štítky rozvod vražda rodina Krkonoše rodiče psycholog děti Česko spory střídavá péče Jeroným Klimeš Jan Kulhánek péče o děti