Celebrity

7. března 2024 14:10

David Laštovka

Aťka Janoušková milovala stejného muže jako Bohdalová. Včelku Máju nesnášela

Do srdcí lidí se zapsala jako včelka Mája, kterou znamenitě namluvila. Se svými 120 centimetry patřila k nejmenším českým herečkám. Jak se se svým handicapem vyrovnávala? Proč neměla děti a v životě milovala pouze jednoho muže? Od smrti Aťky Janouškové, jejíž mrtvé tělo bylo nalezeno až po čtyřech dnech, letos uplynulo smutných pět let.

Sama o sobě říkávala, že v životě milovala pouze jednoho muže. Byl jím vystudovaný architekt Josef Poslední, který se proslavil jako hudebník. Randila s ním dokonce i herečka Jiřina Bohdalová. „Pepík byl showman, bubeník a muzikant od boha. Veselý, příjemný, ženy na něj letěly. Pro Aťku byl životní láskou, zamilovaná do něj byla i Jiřina Bohdalová,“ prozradil hudebník Václav Hybš.

Talentovaný umělec, kterému Aťka dala své srdce, zemřel v pouhých šestačtyřiceti letech v Mongolsku. „Měla jsem dlouholetý vztah, byl to muzikant, ale bohužel tragicky zahynul. Byli jsme oba bohémové, měli jsme volnější náhled na život, na rodinu jsme nemysleli. Věděla jsem, že pro mě není možné mít rodinu a dítě,“ vzpomínala Janoušková během života.

Už v jedenácti letech vystupovala v Národním divadle, pak ale přišla rána. Gestapo jí zatklo rodiče a odvleklo je do koncentračního tábora. Tatínek už se z něj nevrátil, matka pochod smrti zázrakem přežila a po válce se znovu vdala. Díky tomu získala Aťka nevlastní sourozence, z čehož měla upřímnou radost. „Bratr byl o deset let starší, sestra o pět. Bohužel naše společné štěstí nemělo dlouhého trvání. Rok nato sebrali komunisté otčímovi klenotnictví, jeho ranila na ulici mrtvice a zemřel,“ prozradila Janoušková.

Zemřela čtyři dny před oslavou svých 89. narozenin

Nesmrtelnou slávu jí přinesla dabingová role včelky Máji, která oslovila několik generací. Herečka ovšem přiznala, že se pro ni postupem let stala spíše prokletím. „V hlavách lidí je tak zasunutá, že pomíjí všechno ostatní, co jsem kdy dělala. I to, na čem si zakládám,“ povzdechla si Aťka, která kvůli svým 120 centimetrům patřila k nejmenším českým herečkám. Malý vzrůst jí byl po celý život na obtíž. Veškeré kostýmy na vystoupení si musela nechávat šít, boty si nechávala dělat na zakázku.

Vysoké výdaje měla i v souvislosti se svým bytem, kam nutné pořídit vše na míru. „V životě mě potkaly různé věci, které jsem musela překonávat. Odmala jsem se naučila nepoddávat se a snažit se brát všechno s humorem,“ prohlašovala herečka. Až do posledního dne sršela elánem a dobrou náladou. Zemřela 7. března ve věku 88 let – pouhých devět dní před svými narozeninami, na které se těšila. Před sebou měla spoustu plánů, chtěla toho ještě hodně stihnout. Skonala ve svém bytě a její mrtvé tělo bylo nalezeno až po čtyřech dnech.

Jiřina Bohdalová si během otevření nového bistra pochutnala. Co jí chutná nejvíce?

Zdroj: Český rozhlas Dvojka, Blesk.cz, archiv autora

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.