Celebrity

16. srpna 2023 17:28

Tomáš Durčák

Chtěla ulehčit školákům psaní. Autorka písma Comenia Script zemřela po vážné nemoci

Je to šok pro všechny, kdo ji nebo její nejznámější dílo – alternativní písmo Comenia Script – znali. Známá grafička a milující matka dvou dětí Radana Bartůňková dle parte zveřejněného rodinou na sociálních sítích po těžké nemoci zemřela. Její smrt oplakává mimo jiné i módní návrhářka Štěpánka Pivcová.

Radana Bartůňková byla výtvarnicí, jejíž nejslavnější počin znala veřejnost pravděpodobně mnohem víc než ji samotnou. V roce 2010 totiž do prvních škol na testování zamířila její zjednodušená verze českého písma nazvaná Comenia Script. Dnes už jej pedagogové běžně používají na stovkách škol po celém Česku.

Jde o jednoduchou moderní verzi českého písma, které zjednodušuje učení psaní mimo jiné pro dysgrafiky, leváky či jinak handicapované žáky. Ukázalo se však, že učení psané češtiny dokáže zjednodušit například i cizincům. Hlavním rozdílem mezi Comenia Scriptem a tradiční českou psací abecedou je zjednodušení tvarů písmen, především těch velkých.

🖤😢

Posted by Maxim Velcovsky on Tuesday, August 15, 2023

Autorka užitečné psací české abecedy však nyní zcela nečekaně v pouhých sedmačtyřiceti letech zemřela. Informovali o tom její nejbližší, kteří na sociálních sítích sdíleli parte. „V hlubokém zármutku oznamujeme, že nás po těžké nemoci v tichosti opustila naše milovaná Radana Bartůňková, rozená Lencová,“ stojí na smutečním oznámení.

Pod oznámením se velmi rychle množí kondolence. Velký smutek vyjádřila i bývalá spolužačka Bartůňkové Štěpánka Pivcová, která jako stylistka mimo jiné obléká prezidenta Petra Pavla a jeho první dámu. „Tahle zpráva je krutá a nechci jí věřit. Moje spolužačka a spolubydlící na koleji. Měla jsem vždy pocit, že je o krok napřed ve všem, co dělala… bohužel i teď je o světelný krok napřed. Myslím na celou rodinu a trhá mi to srdce,“ napsala očividně zdrcená Pivcová.

Písmo Comenia Script má příznivce i odpůrce. Stejně nejednotný je názor na známkování ve školách:

Sdílejte článek
Štítky smrt rodina levák psaní základní škola handicap čeština parte abeceda příčina Štěpánka Pivcová autorka Radana Bartůňková Comenia Script dysgrafik

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.