Barbora o životě s alopecií: Pomohlo mi přestat se skrývat. Noste holé hlavy s hrdostí

Barbora Kropáčková je mladá maminka, kterou postihla alopecie. Jedná se o autoimunitní poruchu, která způsobuje vypadávání vlasů i úplnou ztrátu ochlupení po celém těle. Jak se s takovou situací vypořádala a co by poradila ostatním lidem, které trápí podobný problém?

Barbora Kropáčková je jednou z žen, které o své nemoci aktivně mluví a nebojí se na veřejnosti ukazovat bez paruky a šátků. Za odhalením však stojí nelehká cesta plná slz, strachu a sebepřijetí. Alopecie se u ní projevila minulý rok v červenci na dovolené. Zpočátku jí začaly více vypadávat vlasy, ale později už se začala objevovat celá holá místa. „Při každém pohledu do zrcadla se mi chtělo brečet. Bála jsem se, že se přestanu líbit mému muži a že mě můj syn nepozná,“ svěřila se Barbora webu Prima Ženy.

Mohlo by vás zajímat: Kdo je manželka Willa Smithe? Krásnou herečku připravila nemoc o všechny vlasy

Nemoc se postupně začínala projevovat a Barbora se musela popasovat s tím, že během dvou týdnů přišla prakticky o všechny vlasy. „Pak přišlo období, kdy jsem se tomu smála, vypadala jsem jak Glum z Pána prstenů. A pak přišla fáze osvobození, kdy jsem těch pár posledních vlasů oholila a už se nemusela koukat na to, jak padají,“ popsala sled událostí. Existuje několik druhů alopecie, Barbora má takzvanou alopecii universalis, při které dochází k úplně ztrátě ochlupení na celém těle. Jde o nejzávažnější formu alopecie, která je velmi vzácná.

Příčinu alopecie zatím nikdo nedokáže s jistotou vysvětlit

Možnosti léčby alopecie sice existují, ale ne všechny jsou účinné. Většina z nich je experimentální a finančně náročná. Barbora zatím podle svých slov o žádné neuvažovala, jelikož se podle ní jedná o poměrně šílené metody, které ani nemají jednoznačně úspěšné výsledky. „Jsou to steroidové injekce do hlavy, umělé vyvolání zánětu na pokožce hlavy, kortikoidy, tekutý dusík a tak dále. Teď je jakási naděje v novém léku, který je ale primárně určen na léčbu revmatoidní artritidy. Já osobně se do toho nehrnu, má spoustu vedlejších účinků, neví se, co se stane, když ho člověk vysadí, a navíc je to i finančně náročné. Zatím ho pojišťovny nedokážou hradit každému,“ vysvětlila maminka syna.

Čtěte také: Lidé si myslí, že mám rakovinu. Barbara přišla kvůli alopecii o vlasy, obočí i řasy

Příčina alopecie je zatím jedna velká neznámá. Spouštěčem může být stres, nedostatek vitamínů, očkování, problémy se štítnou žlázou. Vše to jsou ale pouze domněnky, které zatím nikdo zcela neprokázal. „Nikdo si se mnou nevěděl rady. Přestala jsem pátrat po příčině, akorát mě to stresovalo a myslela jsem si, že umírám a nedožiju se ani syna ve školce,“ vyprávěla Barbora, která se se svým novým já postupně srovnala. Nejvíce ze všeho jí pomohlo přijetí sebe sama a to, že o nemoci začala veřejně hovořit. „Pomohlo mi to, že jsem o tom začala mluvit. Že jsem se přestala skrývat. Že jsem se za to přestala stydět. Rodina a přátelé, kteří si z toho se mnou dělali srandu. Také mi samozřejmě pomohlo tetování obočí a očních linek, paruky a umělé řasy. Bez toho všeho prostě vypadám jak ufounek,“ zavtipkovala Barbora.

Syn na mně nesnáší paruky. Sundává mi je. Dokonce i mojí mamce říká, ať si sundá vlasy

Ačkoliv už nyní nemá problém s tím, aby se ukázala ve své přirozenosti, přiznává, že to byl jeden z nejobtížnějších úkolů. „Nejtěžším momentem bylo určitě to odhalení. Ukázat se venku tak, jak teď jsem. Zvyknout si na ty pohledy lidi, na to, že je člověk středem pozornosti na ulici, v autobuse, v posilovně, na hřišti. Dnes už se nad tím ani nepozastavím a jdu, neřeším lidi. Ale k tomu se člověk prostě musí dopracovat, není to hned,“ doplnila Barbora, se kterou jsme se potkaly v rámci projektu Vuchlady. Akce s charitativním přesahem, která podpořila organizaci Tělo s příběhem, se snažila ukázat, že každá žena je jedinečná a krásná vně i zevnitř.

Mohlo vám uniknout: Bývalý moderátor Primy přiznal boj s nemocí. Přišel kvůli ní o vlasy, vousy i obočí

Alopecie sice není život ohrožující problém, i tak ale dokáže velmi potrápit. Existuje něco, v čem tohle onemocnění dokáže otevřít oči? „Alopecie mi toho hodně vzala, ale i dala. Ukázala mi, jaké malichernosti jsem v životě řešila, na jakých blbostech mi záleželo,“ odpověděla bez váhání Barča v rozhovoru pro Prima Ženy.

Dojemná a vtipná reakce syna

Většina lidí toto onemocnění podle Barbory nezná, a tudíž si zpočátku mysleli, že se jedná o rakovinu. I to byl důvod, proč o tom chtěla veřejně mluvit a trochu více tuto problematiku přiblížit a vysvětlit. Na svých sociálních sítích o svém příběhu informuje otevřeně a bez příkras. Se svými sledujícími se podělila také o dojemnou reakci svého malého syna. „Ráno, když se probudil a viděl mě bez vlasů, tak mě po té hlavě pohladil a řekl: Maminka bebí? Od té doby mě tak má nejradši. Nesnáší na mně paruky. Sundává mi je. Dokonce i mojí mamce říká, ať si sundá vlasy,“ smála se Barča.

Čtěte také: Jordan Haj se rozhodl k razantní změně. Manželka mu oholila charakteristické háro

Pro lidi bojující se stejným problémem, má jasný vzkaz. „Všem holkám a klukům bych vzkázala, aby se za to nestyděli. My jsme si to nevybrali. Mluvte o tom, dělejte dál vše, co milujete, nebuďte s toxickými lidmi, myslete i na sebe, udělejte si něčím radost. Investujte do svého zdraví a noste holou hlavu s hrdosti,“ uzavřela své vyprávění usměvavá ortodontická asistentka.

S alopecií bojuje také modelka Karolína Mališová:

Sdílejte článek
Štítky nemoci rozhovor alopecie vypadávání vlasů zdraví životní styl Barbora Kropáčková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.