Celebrity

23. října 2022 06:00

Vanesa Havlíková

Baskytarista Milan Broum z Olympicu zpívat nikdy nechtěl. Kvůli Jandovi ale musel

7 pádů Honzy Dědka (40) - upoutávka

Milan Broum (71) je český rockový hudebník a člen skupiny Olympic. Během oblíbené talkshow s Honzou Dědkem zavzpomínal na své hudební začátky a prozradil, jak se dostal k legendární kapele a co ho k tomu vedlo.

Rocker a známý český baskytarista Milan Broum je už přes 45 let součástí oblíbené skupiny Olympic. Během té doby kapela odehrála nespočet koncertů a vystupovala takřka po celém světě. Její členové jsou celoživotními parťáky a prožili toho společně už opravdu hodně.

Frontman skupiny Petr Janda (80) o Milanovi mluví jako o nejlepším basákovi v Evropě. Broumovi se ale zpočátku nastoupit do Olympicu úplně nechtělo. V 70. letech, kdy tuto nabídku dostal, byla totiž skupina spíše v útlumu a jejich druhá vlna popularity z 80. let byla stále v nedohlednu.

„V Olympicu se za tu dobu vystřídalo nejvíce basistů, já jsem tam ale nejdéle. Členem jsem zhruba od prosince 1975. Tehdy jsem přišel na konkurz a rovnou mi řekli, že mě berou,“ zavzpomínal baskytarista na své hudební začátky v talkshow 7 pádů Honzy Dědka. Za tu dobu odehrál nespočet koncertů u nás i v zahraničí. „První koncert jsem odehrál v Plzni na plese, kde hrála i Marie Rottrová s Flamingem. Poté jsme vyjeli do Sovětského svazu, na dnešní Ukrajinu, kde jsem odehrál svůj první set,“ vzpomínal dále.

Zpívat ze začátku vůbec nechtěl

Přestože je Milan primárně baskytarista, v oblíbené kapele se nevyhne ani zpěvu. „Když jsem přišel do Olympicu, neměl jsem v úmyslu zpívat. Když ale odešel Petr Hejduk, byla to nutnost. Django (přezdívka Petra Jandy, pozn. red.) řekl, že musím. Mám silný hlas, ale neměl jsem intonaci. Dohnal jsem to, až když jsem začal studovat na konzervatoři. Naučili mě tam sice, jak mám správně dýchat, že bych ale mohl zpívat sólově, to ne,“ prozradil v divácky oblíbené show Honzy Dědka.

„Na plese v Lucerně jsem tehdy potkal Frantu Ringo Čecha s Jiřím Schelingerem, kteří mi říkali, jestli nechci jít do kapely k nim, že Olympic končí. Byl jsem tenkrát našlápnutý, ale řekl jsem, že ne, že se mi v Olympicu líbí. V ten večer jsem se poprvé potkal s mojí ženou. Proběhly záblesky, země se zachvěla, ale ještě jsme se neseznámili. To až tři týdny poté,“ zakončil své vyprávění Milan Broum, pro kterého je celý život rodina tím nejdůležitějším, co má, a s manželkou Danou se raduje ze společných dětí i vnoučat.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.