Celebrity

18. října 2022 10:20

Eliška Reiglová

Jan Budař chtěl zažít středověk. Nechal se zarůstat vousem a živil ho směnný obchod

7 pádů Honzy Dědka (40) - upoutávka

Jan Budař (45) se v pohovce u Honzy Dědka rozpovídal o své pohádce Princ Mamánek a o tom, jaké útrapy ho provázely při vybírání herců pro role královny a krále. Promluvil také o své zálibě v kreslení a o přípravách na roli ve velkofilmu Jan Žižka.

Herec, režisér, hudebník a scenárista Jan Budař se narodil ve Frýdlantu a vystudoval herectví na brněnské JAMU. Pohyboval se na prknech celé řady tuzemských divadel a je několikanásobným držitelem ocenění Český lev. V poslední době je jeho významným úspěchem pohádka Princ Mamánek, se kterou si zažil i útrapy.

Výběr královny a krále nebyl snadný

Jan Budař natočil pohádku Princ Mamánek jako svůj režisérský debut. Ještě předtím k němu napsal scénář, také k němu složil hudbu a navíc se v něm sám ujal hlavní role. Jeho původní představa o filmu byla jiná, než co z něj nakonec vznikl. Na vině je v tomto případě hlavně čas.

„V roce 2015 vznikl scénář, pak se mi nepodařilo sehnat peníze a vyšlo to jako knížka a audioknížka. Pak to dlouho leželo a v roce 2018 se to zase dalo do pohybu. Libuše Šafránková a Josef Abrhám měli původně v tom filmu hrát mé rodiče, ale jak čas běžel, už se to nepodařilo. Ale kouzelně nádherně namluvili audioknížku,“ řekl Budař v oblíbené talkshow.

Do role královny chtěl Jan Budař obsadit dvě herečky, které ze zdravotních důvodů musely nakonec odmítnout. Až jeho třetí volba se nakonec v kostýmu postavila před kameru. Podobně to bylo s králem, který byl přeobsazen jednou.

„Tím že čas běžel a ze zdravotních důvodů už to Libuška Šafránková nemohla hrát, nabídl jsem to Haně Maciuchové, ta to pak také ze zdravotních důvodů nemohla hrát a nakonec se podařilo do té role obsadit Janu Nagyovou, dávnou Arabelu. Po 28 letech se vrací před kameru. Mám radost, že je to takový comeback snů. Krále hraje Martin Huba,“ popsal. S rolí prince podobné potíže neměl.

„Z princů jsem odrostl, nestihl jsem je. Nabídky sice chodily, ale já jsem dělal jiné věci. A sám sebe neodmítneš viď. Různě jsem se přemlouval, vážně jsem zvažoval, že to hrát nebudu, režírovat a hrát, to jsi dvakrát v práci. Ale nakonec jsem podlehl. Nebyl nikdo lepší. Sebepochvalně musím říct, že lepší obsazení do té role snad ani není,“ zasmál se herec.

Malíř Budař a prodej děl

Princ Mamánek vyšel také v knižní podobě a ilustrace nedělal nikdo jiný než Jan Budař. Ten se dal na kreslení i mimo knihu a jeho díla jsou na prodej. Všechna stojí stejně, ať jsou jakkoliv velká, ale ne každý na ně má finance.

„Moje obrázky jsou na prodej. Mám jednotnou cenu bez ohledu na formát. Říkám si, že jednou to bude mít obrovskou cenu a řekl jsem si, že tu cenu tomu dám už teď za života, že je zbytečné čekat na po mojí smrti. Takže jsem nacenil obrázek, jako už by byl po mojí smrti. Je to drahý, není to levná záležitost, ale myslím si, že je to skvělá investice,“ prozradil herec Honzovi Dědkovi v 7 pádech Honzy Dědka, které uvidíte v úterý večer na Primě.

Někteří šťastlivci mohou obraz i zdarma. „Můžu říct, že ilustrace z Prince Mamánka stála sto tisíc, které jsme pak vložili do realizace filmu. Ostatní obrázky jsou tak plus minus. Ty ilustrace jsou v rámech, některé jsou větší a menší. Ale já ty obrázky i rozdávám. Poučil jsem se od jiných malířů,“ vysvětlil Budař.

Jak se žije ve středověku

Jan Budař se zařadil mezi Čechy, kteří získali roli ve velkofilmu Žižka. Přípravu na tento snímek rozhodně nepodcenil. Aby se vcítil do lidí žijících v tehdejší době, odložil veškeré vymoženosti a vypravil se daleko od domova.

„Věděl jsem, že když se chci připravit na tu roli, chci zažít středověk. Odjel jsem do Beskyd bez mobilu, bez peněz, bez platební karty. Nechal jsem se zarůstat vousem a živil jsem se směnným obchodem. Pomohl jsem kováři vykovat háčky a za to jsem dostal oběd. Nebo jsem přibíjel bednění na saunu a za to jsem dostal nocleh a jídlo. Ale některé ty lidi jsem znal,“ popsal Jan Budař svou přípravu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.