Celebrity

10. října 2022 18:30

redakce Prima Ženy

Kateřina Žbirková promluvila o prvním rande s Mekym: Skosil ho můj dalmatin

7 pádů Honzy Dědka (39) - upoutávka

Letos v listopadu uplyne rok od skonu Mekyho Žbirky (†69), legendárního zpěváka a ikony Československa 80. let. Jeho manželka Kateřina Žbirková (55) se stará o jeho odkaz, v rozhovoru s Honzou Dědkem proto promluvila o poslední desce svého zesnulého muže a rozpovídala se také o tom, jaké byly začátky jejich vztahu.

Rodačka z Prahy Kateřina Žbirková byla druhou manželkou hudebníka Mekyho Žbirky. Bylo jí teprve 21 let, když si ho vzala za manžela, a zůstala s ním až do jeho posledních chvil. Nyní se pečlivě stará o jeho památku a s láskou vzpomíná na společně strávené momenty, včetně prvního rande a toho, co říkali na zpěváka rodiče.

Poslední Mekyho deska

Než Miro Žbirka podlehl komplikovanému zápalu plic, se kterým bojoval několik týdnů v nemocnici, dokončil svůj poslední projekt. Deska s názvem Posledné veci, o jejíž vydání se postarala rodina, je tak víceméně projektem Žbirkových. Jak řekla vdova Kateřina, díky albu si zároveň uvědomila, že její syn už je mužem.

„Tohle je poslední deska, kterou Meky stihl nazpívat a připravit. Produkoval ji náš syn David, kterého mám pořád za malého Davídka. Mezitím se z něj ale stal muzikant a filmař. Jednou jsem ho šla zkontrolovat do studia a čekala jsem, že ho tam najdu bezradného. A on mi jenom řekl: ‚Mami, klid, všechno bude.‘ Od té doby vím, že už je dospělý,“ svěřila se Honzovi Dědkovi v rozhovoru, který na Primě uvidíte v úterý večer.

David Žbirka (28) pro svého otce natočil několik videoklipů a v uměleckém světě začal působit pod pseudonymem Sean David Baker. „Doufala jsem, že nebude muzikant, ale bohužel se potatil,“ zasmála se Kateřina Žbirková.

„K desce je klip. Animovaný. Když už Mekyho nemáme, tak jsme si ho nakreslili. Jmenuje se Náhodou,“ prozradila dále Kateřina Žbirková v pořadu 7 pádů Honzy Dědka a promluvila i o tom, co je v plánu na nedožité kulatiny jejího manžela, který před smrtí také žertoval o tom, že si neumí představit být sedmdesátníkem.

„K desce budou koncerty. Jeden už proběhl v Londýně, druhý bude v Bratislavě a nakonec na Mekyho narozeniny 21. 10. v Praze. Bude to k jeho sedmdesátinám. Meky vždycky říkal, že si neumí představit, jak bude v sedmdesátce fungovat. Tak se tomu tak elegantně vyhnul. Říkám to drsným anglickým humorem, protože to byl jeho styl. Sám by si z toho udělal legraci. A zároveň mi to pomáhá.“

První rande a Žbirkovo soukromí

Kateřina Žbirková jako Mekyho manželka měla možnost zpěváka poznat jako nikdo z jeho fanoušků. Ti aby měli příležitost zjistit, jaký skutečně byl, když zrovna nevystupoval, si budou moci její úhel pohledu přečíst v knize, kde se objeví i věci, které se dosud na veřejnost nedostaly.

„Meky si strašně hlídal soukromí, nikdy se nevyjadřoval o svých tajných věcech. Všichni ho znají jako pohodáře a gentlemana, který se nikdy nerozčílí. Já ho znám úplně jinak. Jaký byl, bude v knížce, kterou napíšu. Nikdo mě nebude cenzurovat. Budou tam tajné věci, které mi Meky nedovolil říct,“ naznačila.

Druhá manželka Mira Žbirky nezapomene na první schůzku, která začala jejich vztah. „Naše první rande bylo zvláštní. Byla jsem vždycky pejskař. Tenkrát jsem měla dalmatina. Vzala jsem ho na rande s sebou. Na Petřín. Meky tam přišel, už byl zlatý slavík, přiletěl náš dalmatin a Mekyho skosil. Prostě letěl z Petřína dolů. Naštěstí se mu nic nestalo, ale najednou bylo po auře slavíka,“ řekla s úsměvem Kateřina Žbirková.

Nešťastná maminka Kateřiny Žbirkové

Když Kateřina začala s Mekym randit, byl už velmi slavným zpěvákem. Její vzdělaní rodiče si dlouho mysleli, že jim domů na pevnou linku volá úplně jiný nápadník. Vztah nakonec prozradila jedna ze slavných písní slovenské hudební legendy.

„Když jsem přivedla domů zlatého slavíka, bylo to špatné. Maminka byla profesorka a tatínek právník. Tajila jsem to, ale pak to prasklo. Meky k nám volal v přestrojení, představoval se jako Miro Okál, což byl bubeník od Petera Nagye. Po roce tohoto představování, když vyšla písnička Catherine, to našim seplo a ptali se, proč k nám volá Žbirka,“ zavzpomínala Kateřina, kterou maminka před vztahem se zpěvákem varovala.

„Maminka mi říkala, že takový zpěvák je jak námořník a má v každém městě jinou holku. Pak si ho ale zamilovala. A s tátou si rozuměli díky humoru. Nakonec to dobře dopadlo. Já teda doufám, že neměl holku v každém městě, ale to neřeším, to už je jedno,“ dodala.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.