Celebrity

30. března 2022 12:15

Petra Kloidová

Kateřina Žbirková o Mekym: Chybí mi jeho fórky. Manžel ji zaúkoloval i po smrti

Show Jana Krause - Kateřina Žbirková o humoru Mekyho

Miro Žbirka a Kateřina Žbirková spolu strávili sedmatřicet let, rozdělila je až Mekyho smrt loni v listopadu. „Chybí mi jeho fórky,“ přiznala manželka Kateřina, která byla i manažerkou hudebníka. I po jeho smrti má však s Mekym stále napilno.

Meky Žbirka nečekaně zemřel v devětašedesáti letech na zápal plic loni v listopadu. Jeho manželka Kateřina Žbirková byla dlouhá léta i jeho manažerkou a producentkou. „Byla jsem taková ta šedá eminence a teď vidím, jak je to těžké, když jsem Mekymu nadávala, že tohle neřekl a támhleto neřekl, zkrátka všechno, co jsem mu přikázala. Stála jsem vzadu a říkala jsem mu: Tys to neřekl! Přitom se tak rozvětvil. A teď vidím, že já to možná také všechno neřeknu,“ vysvětlila s úsměvem Kateřina v pořadu Show Jana Krause.

Jan Kraus zase zavzpomínal na to, jak se s Mekym Žbirkou potkali, když jim bylo čtrnáct let. Náhodou oba dva vyrazili na mezinárodní letní tábor u Bodamského jezera a oba byli tou dobou již nepřehlédnutelné osobnosti.

Catherine, ja ťa veľmi ľúbim

Manželé Žbirkovi se potkali úplnou náhodou v Lucerně při rozhovoru pro školní časopis. Zatímco Meky Žbirka už byl velkou hvězdou, Kateřina byla studentkou gymnázia a zaskakovala za svého spolužáka, který šel raději na fotbal. Jakou vzpomínku s Mekym má nejraději? „Těch vzpomínek je hrozně moc za tu dobu, co jsme spolu byli. Třiatřicet let jsme byli manželé a čtyři roky jsme spolu chodili, ale nejsilnější moment asi byl, když přijel na můj maturitní ples. Já o tom nevěděla a holky mi řekly, že na balkóně stojí Žbirka. Měla jsem co dělat, abych to zatajila před rodiči, aby neupadli do mdlob,“ zavzpomínala Kateřina před natáčením Show Jana Krause.

Žbirka prozradil v pořadu 7 pádů Honzy Dědka, že tehdy to byl spontánní nápad, sedl do auta s kamarádem v Bratislavě, aby stihl maturitní ples slečny, se kterou tajně chodil. A když v rádiu začala pravidelně vyhrávat píseň Katka, rodičům mladé Kateřiny došlo, odkud přesně pocházejí záhadné telefonáty z Bratislavy.

Meky zaúkoloval Kateřinu i po vlastní smrti

Kateřina Žbirková má i po smrti svého manžela jako manažerka Mekyho co dělat. Meky byl velký systematik a měl velice pečlivě uspořádané poznámky ke své práci. „Mám manuál, on mě de facto zaúkoloval,“ popsala. „Ale jsem ráda, protože když mám co dělat, nemám čas smutnit a vlastně Meky je pořád se mnou.“ Svého úkolu se zhostil i jejich syn David, který se rozhodl dokončit otcovo poslední album. „Album má vyjít už v květnu a zatím ještě není ani zmasterované, tak doufám, že nebudeme v květnu křtít maketu,“ dodala. Album se natáčí v londýnském studiu ve čtvrti Muswell Hill, kde se narodila Mekyho maminka.

Nasazení syna Davida Kateřinu překvapilo. „Přivlekla jsem tam Davidovi kytaru a čekala jsem, že tam uvidím zadumaného člověka… ale byl tam můj syn, který všemu šéfoval, a když jsem chtěla něco říct, zarazil mě, abych ho nepřerušovala. Dost mě překvapil, jak to zvládá,“ řekla pyšná maminka. „Doufám, že to zvládne i časově a že album s názvem Posledné veci v květnu skutečně vyjde.“ Spolu s albem byly naplánované i koncerty u příležitosti Mekyho nedožitých 70. narozenin.

„Koncerty mají být v říjnu v Londýně, v Bratislavě a 21. října přesně na jeho narozeniny v Praze,“ vyjmenovala Kateřina. „Já jsem nechala i ten playlist, co si Meky vymyslel. Měl to vymyšlený. Oslovila jsem jenom jeho kamarády a kolegy, aby zazpívali ten playlist. Není to produkčně úplně jednoduchý…“


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.