O Ilonu Svobodovou projevil zájem Miloš Zeman: Mohla jsem objímat stromy na Vysočině

7 pádů Honzy Dědka (38) - Ilona Svobodová

V rozhovoru s Honzou Dědkem se herečka Ilona Svobodová (62) rozpovídala o tom, jak se kvůli odboji stala součástí kampaně před prvními volbami. Kdyby se tehdy rozhodla jinak, dnes mohla být první dámou. Prezident Miloš Zeman (78) o ni projevil zájem, její srdce ale tou dobou už patřilo někomu jinému.

Herečka a dabérka Ilona Svobodová se studijně vydala jiným než hereckým směrem, přesto ještě jako náctiletá začala působit na divadelních prknech. Ve Švandově divadle se seznámila se svou životní láskou a také se díky působení v něm dostala k Miloši Zemanovi, se kterým musela objíždět města.

První dáma

„Jsem vyučená sekretářka. A v divadle byl odboj dřív, než propukla sametová revoluce. Hráli se tu zakázaní autoři a vždycky se zval host i z řad politiků. Coby sekretářka jsem ťukala pamflety na blánu. Ta se dávala do takového stroje a rozmnožovaly se letáky. Před prvními volbami jsme každý dostali za úkol jezdit s nějakým politikem. Koho myslíte, že jsem dostala? Zemana,“ řekla Ilona Svobodová, jak přišla do styku s nynějším prezidentem.

O tehdy mladičkou a schopnou ženu projevil Miloš Zeman zájem. Kdyby k němu zahořela láskou, mohla dnes být Ilona Svobodová známá nikoliv jako herečka, ale jako manželka prezidenta republiky. Její srdce už ale patřilo někomu jinému.

„Jezdili jsme na různá náměstí, kde se pořád něco povídalo, a on měl vzadu v kapsičce takový hřebínek s pannou, měli to veksláci. A když lezl na tribuny, řekl: ‚Ilon, nejsem rozčepýřen?‘ On byl tenkrát vtipný. Mohla jsem objímat stromy na Vysočině. Balil mě, mohla jsem být první dáma, ale odmítla jsem, protože jsem pak už odjela s Petrem Skoumalem,“ přiznala Honzovi Dědkovi na Primě v jeho úterní talkshow.

Manželství a vztahy

Ilona Svobodová byla dlouho provdaná za skladatele a textaře Petra Skoumala (†76). Kdyby neprohrál v roce 2014 dlouhý boj s nemocí, byli by spolu šťastní dodnes. Zaujal ji nejen on sám, zamilovala si také jeho psa.

„S Petrem Skoumalem jsme byli 25 let, vzniklo to tady ve Švandově divadle. Hrály se tu zakázané hry a on chodil ke klavíru hrát zakázané písničky. Hrozně pomalu chodil a měl kokršpaněla Emila. Emil měl zlomenou packu a sádru a byl nervózní. A když byl nervózní, strašně prděl,“ zasmála se herečka.

Nyní čeká Ilonu Svobodovou role, která jako by jí byla šitá na míru. Sama totiž okolo padesátky změnila svůj život, například se naučila na snowboardu a nechala se potetovat. Jediný výrazný rozdíl tkví v tom, že nemá přítele, za kterým by se odstěhovala do daleké země.

„Budu hrát ve Studiu Dva ve hře Herečka. Je to o stárnoucí herečce, která se rozhodne změnit život, zahraje poslední představení a odjede za svým přítelem do Švýcarska. Končí a přijde za ní jeden z mnoha milenců, aby neodjížděla, že se jí bude stýskat. Jsme si hodně podobné, akorát přítele nemám a ve Švýcarsku už vůbec ne,“ dodala.

Sdílejte článek
Štítky FTV Prima Miloš Zeman herečka 7 pádů Honzy Dědka Sametová revoluce Petr Skoumal První dáma Švandovo divadlo na Smíchově Ilona Svobodová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.