Běžné sluneční brýle na sport nestačí. Vyberte si správně, záleží na materiálu i barvě

Říkáte si, že nesportujete tak často, abyste museli kupovat extra sluneční brýle? Schválně si podle našeho průvodce nějaké vyberte a vyzkoušejte – a je možné, že už nebudete chtít jiné. Sportovní sluneční brýle bývají pohodlnější a lépe oči kryjí před zraněním, nečistotami nebo dotěrným hmyzem. A přestože by jejich design neměl hrát při výběru hlavní roli, neznamená to, že si nemůžete zvolit pěkný kousek, který bude ladit s vaším stylem.

Sportovní sluneční brýle by měl mít každý, kdo aspoň někdy aktivně tráví volný čas. Ať už jde o cyklistiku, horskou turistiku, nebo vodní sporty, nezapomínejte své oči chránit před škodlivým UVA a UVB zářením, ale i různými nečistotami nebo hmyzem. Dobře padnoucí brýle také mohou v mnoha ohledech oči zachránit před zraněním. Výběr vám usnadní náš průvodce, se kterým nám pomohli odborníci z optiky Alensa.

Pořídíte-li si více druhů slunečních brýlí, můžete si na ně vyrobit držák podle následujícího návodu:

1. Finanční možnosti a průzkum

V první řadě si stanovte rozpočet. Dalším krokem by měl být průzkum nejrůznějších typů brýlí přímo na stránkách nebo v kamenných obchodech prodejců či osobní doporučení. Máte ve svém okolí zapáleného sportovce? Nebojte se ho zeptat, co si myslí o vaší volbě nebo jaké prvky slunečních sportovních brýlí v praxi nejvíce ocenil. Dalším krokem může být konzultace s očním lékařem či optometristou. Ti poradí, jaký model je na danou aktivitu nejvhodnější z pohledu správné péče o zrak.

Přečtěte si také: Indiánský běh zvládnete, i když jste nikdy neběhali. Zkuste to s naším tréninkovým plánem

2. Vlastnosti brýlových skel jsou nejdůležitější

Brýlová skla a jejich vlastnosti jsou důležitým bodem, na který se při výběru sportovních slunečních brýlí zaměřit. „Rozdíly v jejich provedení mají zásadní vliv na výsledné optické vlastnosti. Klíčová je především ochrana proti slunečním paprskům. V závislosti na prostředí, kde se věnujete svému oblíbenému sportu, si vybírejte sluneční brýle s kvalitním UV filtrem a dostatečnou mírou ochrany,” uvádí optometristka Kristýna Štěbetáková.

Sluneční čočky jsou rozděleny do pěti kategorií podle úrovně ochrany – od nejslabšího stupně (0) až po nejsilnější (4):

  • Index 0 – světelná propustnost 80–100 %. Tyto čočky nechrání před UV zářením, a tak slouží jen jako bariéra proti nečistotám a větru nebo jako módní doplněk.
  • Index 1 – světelná propustnost 43–80 %. Tato úroveň je vhodná pro slabou sluneční svítivost, a tak se brýle hodí pro zamračené a deštivé dny nebo při aktivitách v lese.
  • Index 2 – světelná propustnost 18–43 %. Jedná se o „zlatou střední cestu“, brýle s tímto označením tedy chrání zrak v klasických slunečných dnech, ale ne v extrémních podmínkách. Jsou vhodné pro cyklistiku nebo turistiku v nižších nadmořských výškách.
  • Index 3 – světelná propustnost 8–18 %. Brýle v této kategorii poskytují vysokou ochranu před slunečními paprsky, například ve vysokých horách nebo při vodních sportech.
  • Index 4 – světelná propustnost 3–8 %. Jedná se o speciální, velmi tmavé brýle do extrémních podmínek, například do pouště nebo na ledovec. Naopak většinou nejsou vhodné při řízení.

Na barvě záleží

Dalším kritériem při výběru sportovních slunečních brýlí je barva skel. Ta může zabránit oslnění a má vliv na vnímání kontrastu. Jednotlivé barvy přinášejí lehce odlišné vlastnosti, mají tedy i různá využití. Barva, již si zvolíte, by měla záviset na sportu, který provozujete, povětrnostních podmínkách, a tedy výhodách, které mohou podpořit váš výkon. Nejspíše bude třeba vyzkoušet několik barev, než najdete tu vyhovující.

  • Černá a šedá skla jsou vhodná pro jakoukoliv příležitost a do všech světelných podmínek. Obě varianty zachovávají vnímání přirozených barev a poskytují kvalitní ochranu zraku. Využijete je při řízení, běhu, cyklistice nebo na golfu.
  • Hnědá je nejběžnější barvou skel slunečních brýlí a je velmi efektivní za všech světelných podmínek. Nejlépe funguje za slunečného počasí nebo při částečně zatažené obloze. Brýle s hnědými skly zlepšují vnímání kontrastu a hloubky a hodí se skvěle například na pěší turistiku nebo aktivity, jakými jsou rybolov či myslivost.
  • Zelená barva čoček umožňuje kvalitní vnímání kontrastů, brýle jsou proto vhodné pro běžné použití a sporty, jako je baseball, či vysokohorské nebo vodní aktivity.
  • Žlutá skla zajišťují jasné vidění za zhoršených světelných podmínek, tedy při oblačnosti nebo v mlze. Fungují hlavně časně ráno nebo během pošmourného dne. Tyto brýle jsou skvělou volbou na horská kola, tenis a pro citlivé jedince i do haly, např. na míčové hry.
  • Červená a oranžová skla snižují oslnění a díky tomu nejsou oči tolik unavené. Prohlubují navíc vnímání barev. Jsou vhodné zejména do sněhových podmínek.

Mohlo by vás zajímat: Barvy podle znamení zvěrokruhu. Zjistěte, kterými barvami byste se měli obklopovat

3. Při sportech nezapomínejte na polarizovaná skla

„Při výběru sportovních slunečních brýlí dbejte na to, aby čočky měly polarizovaná skla. Jedná se o speciální filtr, který blokuje intenzivní světelné odrazy, snižuje oslnění, a dodává tak vašim očím větší ochranu. Brýle s polarizovanými skly lze používat po celý rok. Ocení je především lyžaři, cyklisté a další sportovci, kteří se pohybují často venku při slunečním svitu. Vhodné jsou pro rybáře nebo účastníky vodních sportů, protože zlepšují viditelnost vody,” říká Štěbetáková.

Polarizační brýle odstraňují nepříjemné odlesky od oslnivých ploch, jako je vozovka po dešti, vodní hladina, lesknoucí se okna nebo jiné plochy, od kterých se odrážejí sluneční paprsky. Chrání zrak před nadměrným zářením, snižují námahu oka a omezují zhoršování zraku.

4. Výběr obrouček

Správný výběr rámu sportovních brýlí zaručí pohodlí při oblíbených aktivitách. Pokud jde o styl, u slunečních brýlí na sport se řiďte heslem „bezpečnost na prvním místě“. Při výběru obrouček se zaměřte na tato kritéria:

  • Kde budete brýle nosit? Pokud si brýle kupujete pro konkrétní sport, jako je například cyklistika, budete mít výběr snazší. Ovšem plánujete-li brýle používat na několik sportů zároveň, musíte zvážit, jaké máte nároky a očekávání.
  • Materiál rámu sportovních brýlí by měl být pružný a lehký, ale odolný.
  • Pohodlí preferujte před designem. Sluneční brýle určené na sport musí dobře sedět na tváři, aby neklouzaly, a musí chránit oči před možným zraněním (např. šlehnutím větve nebo odskočením kamínku). Musí poskytovat i dostatečné větrání, jinak se budou skla zamlžovat.

Sdílejte článek
Štítky sklo cyklistika úraz styl brýle turistika sport materiál sluneční světlo

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.