Bizarní trend z pláže: Facekini slibují ochranu před sluncem i medúzami

Takzvané facekini jsou speciální plavecké kukly na obličej, které byly navrženy, aby chránily před slunečním zářením a také požaháním od medúz. Bizarní plážový trend je populární především v Číně, kde byl představen poprvé v roce 2004.

Pokud byste si mysleli, že na 100% ochranu před sluncem stačí opalovací krém a kvalitní kosmetické přípravky, jste na omylu. Zejména v asijských zemích se lidé před slunečnými paprsky velice chrání. Kromě toho, že přílišné opalování může způsobit předčasné stárnutí kůže, čemuž se snaží vyvarovat, jsou u nich také trochu odlišné standardy krásy. Zatímco v Evropě je opálená pokožka považovaná za atraktivní a sexy, na asijském kontinentu upřednostňují spíše porcelánově světlou pleť.

Čtěte také: Tipy pro zdravé opálení. Mažte se i bez slunce a nespoléhejte na voděodolné krémy

Facekini vynalezla bývalá účetní Zhang Shifan, a to v roce 2004. Původním záměrem této obyvatelky přímořského města Qingdao na severovýchodě Číny bylo vytvořit masku, která by chránila nejenom před slunečními paprsky, ale také před medúzami nebo hmyzem, který vás může na pláži otravovat. Někteří online prodejci údajně facekini propagovali i jako účinný „repelent proti žralokům“. Informaci přinesla v roce 2012 CNN Travel, která se s jedním takovým obchodníkem spojila. Ten prohlásil, že svítivě oranžové masky prý odpuzují žraloky, jelikož se prý „této barvy bojí nejvíc“. Těžko říct, zda takový marketingový trik na někoho skutečně fungoval.

Mohlo by vás zajímat: Bradavky odhalují modelky, celebrity i sociální sítě. Odvážný trend dobývá svět

Z čínských pláží až na stránky módních časopisů

V průběhu let se z tohoto poněkud bizarního nápadu vyvinula čínská módní anomálie, která se těší stále větší oblibě. V roce 2014 se plavecké masky na obličej dostaly až na stránky módního časopisu CR Fashion Book. Modelky na sobě měly facekini, které doplnily o stylové plavky a šperky slavných módních návrhářů jako jsou Alexander Wang nebo Michael Kors, informuje o tom The Washington Post. A tak se z něčeho, čemu se původně smál téměř celý svět, najednou stal bizarní hit.

Látka připomíná plavky

Facekini se vyrábí z podobného materiálu, jaký se využívá při výrobě plavek. Sama zakladatelka se během let snažila své návrhy stále zdokonalovat. A tak se od roku 2019 facekini neprodávají už jen jako masky, ale také jako celé sety spolu s modely, které zakrývají celé tělo. Existuje nespočet barevných variant, kombinací a vzorů, kdy některé z nich dokonce připomínají zvířata.

Lidé je ale spíše než jako módní doplněk nosí ze strachu ze zdravotních problémů. „Největší strach mám z možného kožního onemocnění nebo vzniku pigmentových skvrn,“ sdělila sedmnáctiletá Li Xuyan pro web The Guardian. Na pláži v Pekingu byla se svou matkou a obě na sobě měly právě facekini.

Jak si plavky vybírají známé české modelky?

Sdílejte článek
Štítky masky kukla móda pláž facekini bizarní trendy

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.