Tipy pro zdravé opálení. Mažte se i bez slunce a nespoléhejte na voděodolné krémy

Blíží se horké letní dny a s nimi i slunce, které nám přináší energii a dávku vitaminu D. Sluneční záření má na naše tělo řadu pozitivních účinků. Je ale důležité nezapomínat ani na správnou péči v podobě vhodného opalovacího prostředku, aby se z benefitů nestala negativa.

Sluneční záření považuje mnoho lidí především v létě za příjemnou součást tohoto ročního období. Správné vystavování se slunci může mít pro naše tělo řadu pozitivních účinků, mezi které patří tvorba vitaminu D, zlepšení nálady či posílení imunitního systému. Je nicméně důležité připomínat si, že nadměrná expozice slunečnímu záření je pro tělo škodlivá a může způsobovat řadu zdravotních problémů. Zde je tedy několik důležitých rad, na které byste během pobytu na slunci měli myslet.

3 formy UV záření

Při vysokém slunečním záření bychom si měli dát pozor na dva typy ultrafialového záření (UV) – a sice UVA a UVB. Množství záření, s nímž přichází pokožka do kontaktu, závisí na mnoha faktorech, jako je denní doba, nadmořská výška, poloha na zeměkouli či roční období. Jak se jednotlivé formy UV záření liší?

  • UVB: přináší energii, kterou pokožka potřebuje k tvorbě vitaminu D, zároveň ale způsobuje její spálení, poškozuje DNA a zvyšuje riziko rakoviny kůže
  • UVA: přispívá k poškození pokožky, především předčasnému stárnutí
  • UVC: tento třetí typ záření zablokuje zemská atmosféra, takže se k pokožce nedostane

Ochranné krémy jsou základ

Ochranu před oběma typy záření dostanete především díky vhodnému opalovacímu prostředku. Číslo na opalovacích krémech (někdy označované jako ochranný UV faktor), označuje ve skutečnosti SPF faktor (Sun Protect Factor), který udává, o kolik déle můžete zůstat vystaveni slunečnímu záření, než kdybyste chráněni nebyli.

Přečtěte si také: Zdravé opalování: Na co si dát pozor při výběru opalovacího krému a proč si nedělat vlastní

Čím větší faktor zvolíte, tím déle můžete být na slunci bez toho, aby se pokožka spálila. Opalovací krém byste měli aplikovat na celé tělo ještě předtím, než se budete slunci vystavovat. Vaše kůže totiž potřebuje alespoň půl hodiny na to, aby opalovací krém vstřebala a aby vznikla dostatečná ochrana před sluncem.

Nezapomínejte ani na to, že opalovací krémy nejsou voděodolné – jen voděvzdorné. To znamená, že časem stráveným koupáním, pocením nebo utíráním do vlhkého ručníku se samozřejmě smyjí. Jakmile tedy vyjdete z vody, usušte se a znovu natřete. Pokud se koupat nechystáte a jen se rádi sluníte, naneste si krém znovu po dvou až třech hodinách. Na ochranu nezapomínejte ani ve chvíli, kdy sluníčko nesvítí, UV paprsky totiž pronikají i přes mraky.

Ochrana kůže při opalování je nezbytná:

V určitých hodinách se slunci raději vyhněte

Nejlepší doba na opalování je obvykle ráno do 10 hodin a odpoledne po 16. hodině. Intenzita UV záření totiž během dne kolísá a právě mezi 11. a 15. hodinou jsou sluneční paprsky nejostřejší. V tuto dobu se doporučuje opalování raději omezit, nevystavovat se přímému slunci a nanést na pokožku vrstvu ochranného prostředku s minimálním faktorem SPF 25. A to i v případě, že už je kůže opálená.

Nezapomínejte ani na pokrývku hlavy a ochranu očí

Sluneční paprsky mohou kromě pokožky poškodit také oči. Proto se doporučují nosit především v letních měsících brýle s UV filtrem, které chrání oči před slunečním zářením. Nezbytná je ale také pokrývka hlavy v podobě čepice či klobouku, jež chrání hlavu před UV zářením a přehřátím a také  zabraňuje vysychání pokožky a vlasů.

Tip redakce

Jak zařídit, aby vaše pokožka zářila i mimo sluneční paprsky? Suchý olej Sun Glow Oil Face obsahuje jemné pigmenty, zlatavé odlesky. Sjednocuje pleť a zanechává ji zářivě zdravou. Díky pravidelné aplikaci si přirozeně prodloužíte pocit opáleného vzhledu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.