Celebrity

7. dubna 2023 06:00

David Laštovka

Blažena Holišová byla macechou Hany Holišové. Nikdy spolu nepromluvily

Herečka Hana Holišová v SJK

To je dost, žes nás taky jednou vyvez! Tato dnes už legendární filmová hláška, kterou pronesla ve filmu Slavnosti sněženek, herečku Blaženu Holišovou proslavila nejvíce. Ve svých filmových rolích nejčastěji představovala rázné venkovanky a temperamentní manželky. Jaké bylo soukromí nezapomenutelné umělkyně, od jejíž smrti právě uplynulo dvanáct let?

Blažena Holišová se vyučila švadlenou a v tomto oboru začala i pracovat. K divadlu ji to ovšem táhlo už odmalička. Když jí bylo šestadvacet let, odhodlala se a podala si přihlášku na brněnskou JAMU. K jejímu překvapení byla přijata na první pokus. Po studiích získala angažmá v Národním divadle Brno a následně se stala členkou činohry Národního divadla v Praze, kde během své divadelní kariéry ztvárnila téměř 70 rolí.

Přečtěte si také: Chantal Poullain prozradila, jak bojuje se stresem. Nedívejte se jen na sebe, radí

Před kamerou se nejvíce proslavila jako filmová partnerka Rudolfa Hrušínského, s kterým si zahrála v Menzelově hrabalovském přepisu Slavnosti sněženek, v komedii Rozpuštěný a vypuštěný nebo ve filmu Pozor, vizita! S dalším hereckým velikánem Vladimírem Menšíkem zase vytvořila manželský pár ve snímcích Můj brácha má prima bráchu a Brácha za všechny peníze nebo v jednom z dílů kontroverzního seriálu Třicet případů majora Zemana.

Poslední roky protrpěla

Na sklonku života čelila vážným zdravotním problémům. Žila sama, ale pomáhal jí její syn. „Mám zlomený čtvrtý obratel. Zakopla jsem o šňůru, když jsem žehlila. Je to příšerná bolest, k zbláznění,“ posteskla si Holišová v létě roku 2009 deníku Blesk. Následně onemocněla Parkinsonovou chorobou, ke které se přidaly potíže s klouby a koleny. O dva roky později v nemocnici zemřela. Bylo jí 80 let.

S dobře známou herečkou Hanou Holišovou (42) ji pojil příbuzenský vztah. Byla totiž její macechou. „Bohužel jsem se s ní ale nikdy nepotkala. Paní Blažena Holišová byla první ženou mého tatínka a nebyli v kontaktu. I když bych o to stála, nebylo už možné se s ní osobně seznámit,“ prozradila Hana. Druhým manželem Blaženy Holišové byl herec Valentin Knor.

Přečtěte si také: Jitka Čvančarová jako macecha Marka Lambory. Pamatujete si tuhle dvojku?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.