Celebrity

24. července 2023 13:22

Eliška Reiglová

Blízcí a obdivovatelé dali sbohem Jane Birkin. Nechyběla ani první dáma Francie

Na pohřeb Jane Birkin dorazila i první dáma Francie

V pondělí se rodina, blízcí a obdivovatelé mohli přijít rozloučit s francouzskou legendou Jane Birkin. Zpěvačka a herečka zemřela minulý týden ve věku 76 let, od roku 2021 ji po prodělané mrtvici trápily zdravotní problémy, příčinou úmrtí byla rakovina. Na jejím pohřbu nechyběla ani první dáma Francie Brigitte Macron.

Jak uvedla minulý týden BFM TV, Jane Birkin našel její pečovatel u ní doma. Zpěvačka byla v poslední době nucena odložit několik koncertů po tom, co si v březnu 2022 zlomila rameno. Před tím už jich několik rušila také ze zdravotních důvodů, a to kvůli prodělané mrtvici v roce 2021. Později se ukázalo, že prohrála boj s rakovinou.

Poslední rozloučení

Pohřeb Jane Birkin se odehrál v pondělí v kostele svatého Rocha v Paříži. Na samotný obřad pochopitelně dostali jen pozvaní, okolními ulicemi však zněly známé hity nezapomenutelné zpěvačky a herečky, kterým naslouchal truchlící dav fanoušků, jak informoval deník Daily Mail.

Mezi slavnými hosty nechyběla první dáma Francie Brigitte Macron, herečky Suzanne Lindon, Sandrine Kiberlain či Nicole Calfan. Svou matku přišly oplakat dvě dcery, modelka Lou Doillon a herečka Charlotte Gainsbourg, jež se proslavila ve filmu Nymfomanka.

Legenda Jane Birkin

Dědictvím Jane Birkin je jméno za ikonickými kabelkami Hermés Birkin, které vznikly v roce 1983. Ty se nyní dají koupit v řádech statisíců korun až milionů. Nejdražší kabelka od značky Hermès se prodala v roce 2019 za astronomických 500 000 amerických dolarů (zhruba 11,1 milionu korun).

Jane byla známá tím, že s sebou všude nosila proutěný košík a dávala do něj úplně všechno. Jednou si při letu z Paříže do Londýna sedla vedle vedoucího představitele značky Hermès, Jeana-Louise Dumase a postěžovala si, že nemůže najít vhodnou víkendovou tašku, která by se jí líbila. Dvojice strávila let skicováním všech možných návrhů kabelek, které by ženám vyhovovaly. O rok později představil Jean-Louis Dumas Jane kabelku Birkin.

Společnost Hermès začala vyrábět tyto tašky v Paříži z prvotřídních materiálů, jako je telecí kůže, kůže z aligátora nebo pštrosa. Tak je tomu dodnes a každý kousek je vyráběn ručně. Řemeslníci musí dlouhé roky trénovat, aby se mohli stát součástí výroby této ikonické kabelky.

Brigitte Macron je vždy elegantní. Podívejte se, jak jí to slušelo na korunovaci krále Karla III.

Sdílejte článek
Štítky Francie Paříž kabelka herec První dáma Jane Birkinová BFM TV Brigitte Macronová Hermès Suzanne Lindon Charlotte Gainsbourgová Sandrine Kiberlainová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 5. 2024

Vaše intuice je na vysoké úrovni, Berani, ale možná nejste schopni pochopit, jaké psychické vjemy dostáváte. Emoce, obrazy a symboly, které zachytíte od druhých a z astrální roviny, mohou být nejasné a snadno si je vyložíte špatně. Mohou však být důležité. Zapište si je a podívejte se na ně třeba za den. Pak byste jim měli být schopni porozumět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.