Celebrity

12. března 2023 11:00

Eliška Reiglová

Matka z něj chtěla mít právníka. Hubert de Givenchy určoval módní trendy půl století

Aristokrat, návrhář a výtvarník Hubert de Givenchy, celým jménem Hubert James Marcel Taffin de Givenchy, zemřel před 5 lety. Ve světě módy, do kterého s vlastním domem vstoupil v 50. letech minulého století, zanechal nesmazatelnou stopu. Lásku k oblečení v něm už jako v malém chlapci vypěstovali prarodiče.

Hubert de Givenchy se narodil v únoru roku 1927 na severu Francie. Když mu byly jen 3 roky, jeho otec zemřel, matka ale na výchovu nebyla sama. Podílela se na ní též jeho babička, která v něm zažehla vášeň pro kreativitu, módu a látky. K té přispělo i časté prohlížení kolekce oblečení z celého světa, kterou vlastnil jeho dědeček.

Mohlo by vás zajímat: Módní značka spojila děti a sadomasochistický sex. Snaha šokovat, kritizoval expert

Když bylo Hubertovi teprve 10 let, pokusil se dostat z dohledu matky a prarodičů, aby mohl potkat svůj módní idol, kterým byl návrhář Cristóbal Balenciaga. Tehdy měla jeho matka dojít k uvědomění, že právník z jejího syna nebude a povolit mu, aby se do světa módy ponořil naplno.

Osamostatnění

V 17 letech se Hubert de Givenchy přestěhoval do Paříže, kde studoval a zároveň byl na stáži v módním domě Jacques Fath. Nakonec prošel několika módními domy, kde se dokázal dostat na vysoké pozice. Velký průlom ho ale čekal až v 25 letech, kdy v roce 1952 poprvé ukázal světu vlastní kolekci pod svou značkou.

Už Givenchyho první kolekce, která byla založena na elegantních tvarech a jednoduchých látkách, byla obrovským úspěchem. Magazín Vogue její představení dokonce zařadil mezi nejvýznamnější módní události jara daného roku.

Zájem celebrit a slavná múza

Od otevření módního domu Givenchy neuběhl ani rok, když na jeho dveře začaly klepat hvězdy stříbrného plátna. Mezi celebritami o jeho práci začal být velký zájem, díky čemuž se také seznámil se svou největší múzou, britskou kráskou Audrey Hepburn. Ta si k němu přitom přišla zprvu jen vypůjčit několik modelů pro film Sabrina.

Givenchy a Hepburn se dokonale doplňovali. Ona byla jednou z nejlépe oblékaných žen své doby právě díky němu a jeho umění se díky ní stalo světoznámým. „Jen v jeho oděvech se cítím být sama sebou,“ prohlásila herečka, která si s návrhářem vytvořila tak silné pouto, že ho před smrtí určila jako prostředníka své poslední vůle.

Pánská móda a prodej domu

Téměř dvě desetiletí se Hubert de Givenchy věnoval vytváření módních kolekcí pro ženy, v roce 1969 ale vypustil do světa pánskou značku Givenchy Gentleman. V ní zůstal věrný tomu, co jeho oblečení proslavilo, tedy okouzlující eleganci. Modely v dětských velikostech pak na sebe nenechaly dlouho čekat.

Mohlo by vás zajímat: Kila navíc nevadí. Victoria's Secret mění strategii, sází na plus size modelky a přirozenost

V roce 1988 se Givenchy rozhodl prodat svůj módní dům koncernu Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), který je aktuálně majitelem více než 60 obchodních značek luxusního zboží a založen byl jen rok předtím, než se slavný návrhář rozhodl, že jim svůj dům prodá. Jeho podmínkou bylo, že ještě po sedm let zůstane hlavním designérem.

V roce 1995, kdy bylo Hubertovi 65 let, se rozhodl odejít do důchodu. Komentoval to slovy, že život je jako kniha a všichni by měli vědět, kdy je čas obrátit stránku. Jen hodinu poté, co byla představena jeho poslední kolekce, byl jeho nástupcem jmenován John Galliano. Ten ovšem o rok později přešel k Dioru.

Důchod a skon

Poslední léta svého života prožil Hubert de Givenchy na zámečku Chateau du Jonchet nedaleko Paříže. Móda ho stále těšila a přestože se jí už naplno nevěnoval, čas od času se jako divák objevil na významných módních přehlídkách a výjimečně také dával rozhovory.

Na zámečku dělala Givenchymu velkou radost jeho rozsáhlá sbírka umění a starožitností, z nichž některé byly v létě loňského roku prodány ve slavné aukční síni Christie’s. Návrhář zemřel dne 10. března 2018 ve spánku.

Zdroj: Haute History

Sdílejte článek
Štítky Francie móda trend Audrey Hepburnová módní dům Hubert de Givenchy

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.