Celebrity

12. března 2023 11:00

Eliška Reiglová

Matka z něj chtěla mít právníka. Hubert de Givenchy určoval módní trendy půl století

Aristokrat, návrhář a výtvarník Hubert de Givenchy, celým jménem Hubert James Marcel Taffin de Givenchy, zemřel před 5 lety. Ve světě módy, do kterého s vlastním domem vstoupil v 50. letech minulého století, zanechal nesmazatelnou stopu. Lásku k oblečení v něm už jako v malém chlapci vypěstovali prarodiče.

Hubert de Givenchy se narodil v únoru roku 1927 na severu Francie. Když mu byly jen 3 roky, jeho otec zemřel, matka ale na výchovu nebyla sama. Podílela se na ní též jeho babička, která v něm zažehla vášeň pro kreativitu, módu a látky. K té přispělo i časté prohlížení kolekce oblečení z celého světa, kterou vlastnil jeho dědeček.

Mohlo by vás zajímat: Módní značka spojila děti a sadomasochistický sex. Snaha šokovat, kritizoval expert

Když bylo Hubertovi teprve 10 let, pokusil se dostat z dohledu matky a prarodičů, aby mohl potkat svůj módní idol, kterým byl návrhář Cristóbal Balenciaga. Tehdy měla jeho matka dojít k uvědomění, že právník z jejího syna nebude a povolit mu, aby se do světa módy ponořil naplno.

Osamostatnění

V 17 letech se Hubert de Givenchy přestěhoval do Paříže, kde studoval a zároveň byl na stáži v módním domě Jacques Fath. Nakonec prošel několika módními domy, kde se dokázal dostat na vysoké pozice. Velký průlom ho ale čekal až v 25 letech, kdy v roce 1952 poprvé ukázal světu vlastní kolekci pod svou značkou.

Už Givenchyho první kolekce, která byla založena na elegantních tvarech a jednoduchých látkách, byla obrovským úspěchem. Magazín Vogue její představení dokonce zařadil mezi nejvýznamnější módní události jara daného roku.

Zájem celebrit a slavná múza

Od otevření módního domu Givenchy neuběhl ani rok, když na jeho dveře začaly klepat hvězdy stříbrného plátna. Mezi celebritami o jeho práci začal být velký zájem, díky čemuž se také seznámil se svou největší múzou, britskou kráskou Audrey Hepburn. Ta si k němu přitom přišla zprvu jen vypůjčit několik modelů pro film Sabrina.

Givenchy a Hepburn se dokonale doplňovali. Ona byla jednou z nejlépe oblékaných žen své doby právě díky němu a jeho umění se díky ní stalo světoznámým. „Jen v jeho oděvech se cítím být sama sebou,“ prohlásila herečka, která si s návrhářem vytvořila tak silné pouto, že ho před smrtí určila jako prostředníka své poslední vůle.

Pánská móda a prodej domu

Téměř dvě desetiletí se Hubert de Givenchy věnoval vytváření módních kolekcí pro ženy, v roce 1969 ale vypustil do světa pánskou značku Givenchy Gentleman. V ní zůstal věrný tomu, co jeho oblečení proslavilo, tedy okouzlující eleganci. Modely v dětských velikostech pak na sebe nenechaly dlouho čekat.

Mohlo by vás zajímat: Kila navíc nevadí. Victoria's Secret mění strategii, sází na plus size modelky a přirozenost

V roce 1988 se Givenchy rozhodl prodat svůj módní dům koncernu Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), který je aktuálně majitelem více než 60 obchodních značek luxusního zboží a založen byl jen rok předtím, než se slavný návrhář rozhodl, že jim svůj dům prodá. Jeho podmínkou bylo, že ještě po sedm let zůstane hlavním designérem.

V roce 1995, kdy bylo Hubertovi 65 let, se rozhodl odejít do důchodu. Komentoval to slovy, že život je jako kniha a všichni by měli vědět, kdy je čas obrátit stránku. Jen hodinu poté, co byla představena jeho poslední kolekce, byl jeho nástupcem jmenován John Galliano. Ten ovšem o rok později přešel k Dioru.

Důchod a skon

Poslední léta svého života prožil Hubert de Givenchy na zámečku Chateau du Jonchet nedaleko Paříže. Móda ho stále těšila a přestože se jí už naplno nevěnoval, čas od času se jako divák objevil na významných módních přehlídkách a výjimečně také dával rozhovory.

Na zámečku dělala Givenchymu velkou radost jeho rozsáhlá sbírka umění a starožitností, z nichž některé byly v létě loňského roku prodány ve slavné aukční síni Christie’s. Návrhář zemřel dne 10. března 2018 ve spánku.

Zdroj: Haute History

Sdílejte článek
Štítky Francie móda trend Audrey Hepburnová módní dům Hubert de Givenchy

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.