Blíží se zatmění Slunce. Vědci doporučují outfity zaměřit na zelenou a červenou barvu

Tak jako před dvěma lety v Česku bylo viditelné částečné zatmění Slunce, tak v několika státech USA bude 7. dubna možné pozorovat plné zatmění Slunce. Jelikož se jedná o vskutku výjimečnou událost, která se na jednom místě jen tak neopakuje, veřejnost se na ni pečlivě připravuje. Američtí vědci dokonce odhalili, jaké barvy byste v tento magický den měli zakomponovat do svých outfitů.

Zatmění Slunce je zajímavý, ne však neobyčejný úkaz. Z různých částí naší planety ho můžete každý rok pozorovat až pětkrát. Pokud byste ale chtěli zůstat na jednom místě a počkat si, mohli byste ho pozorovat zhruba jednou za 360 let. Úžas nebude k spatření pouze na obloze, ale bude se odrážet i ve vašem oblečení.

Čtěte také: Zatmění Slunce může mít fatální důsledky: Vědci zjistili spojitost s autonehodami

Magická červená a zelená barva

Zatmění Slunce může mít kromě řady vlivů na vaše tělo také dopad na volbu vašeho outfitu. Pokud si v tento den obléknete barvu zelenou či červenou, okouzlí vás jejich jedinečná změna. Červená barva bude působit tlumeně, zatímco zelená zůstane neobvykle zářivá a živá.

Lidé se v tento zázračný den nebudou koukat pouze na zatmění, ale i na okolí a právě v těchto barvách budete vynikat. Hlavní vliv na to má známý Purkyňův efekt, který pojednává o přizpůsobení oka na světlo a na tmu.

Přečtete si: Čím se proslavil Jan Evangelista Purkyně? Český vědec se dostal i do londýnské Královské společnosti

Purkyňův jev říká, že v šeru vidíme jasněji barvy zelené, modré či fialové a naopak na světle jsou tyto odstíny barev potlačovány. Mezitím barva červená bývá na světle jasnější a zářivější než právě za tmy.

Tohoto jevu si český anatom Jan Evangelista Purkyně všiml při procházce za svítání, kdy se barvy květin jevily jinak než za jasného odpoledního slunce. Z toho důvodu navrhl, že oko musí mít dva různé systémy, aby rozlišovalo jednotlivé barvy.

Zdroje: IFLScience

V Česku bylo v roce 2022 k vidění částečné zatmění Slunce:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.