Celebrity

20. ledna 2023 05:30

David Laštovka

Brejchová přebrala Zahajského nejlepší kamarádce. Moučková jim to do smrti neodpustila

Tereza Brodská napsala knihu o své matce Janě Brejchové

Herečka Jana Brejchová, která 20. ledna oslaví 83. narozeniny se během života vdávala celkem čtyřikrát. Teprve až v posledním manželství s hercem Jiřím Zahajským, jenž by 19. ledna oslavil 84. narozeniny, byla opravdu šťastná. Cesta k jejich lásce ovšem byla velmi trnitá.

Jana Brejchová se s Jiřím Zahajským znala od svých třiadvaceti let. Byl jejím občasným filmovým kolegou, ale také kamarádem, který jí uměl naslouchat. Pomyslná jiskra mezi nimi však přeskočila až v pozdějším věku. Po sametové revoluci v roce 1989 nezažívala herečka příliš spokojené životní období. Nejenže se jí nedostávalo tolik filmové a divadelní práce, na jakou byla zvyklá, navíc se rozešla se svým přítelem, hercem Jaromírem Hanzlíkem.

Přestěhovala se zpátky do svého bytu a po novém vztahu netoužila. Byla zklamaná láskou. V nejtěžších chvílích jí pomáhala bývalá televizní hlasatelka Kamila Moučková se svým partnerem Jiřím Zahajským, kteří bydleli poblíž. Ujali se jí. Brali ji na večeře, výlety, jen aby přišla na jiné myšlenky. Nejinak tomu bylo i na Silvestra roku 1992, kdy ji pozvali na jejich kokořínskou chalupu, aby s nimi oslavila příchod nového roku. A tam se to stalo. „Trochu jsme popili a my s Jirkou si dali o půlnoci pusu, ne úplně nevinnou. Bylo mi okamžitě jasné, že je to průšvih, a byla jsem rozhodnutá z něj vycouvat. Nechtěla jsem Kamile ublížit. Jenže jsem se cítila s Jirkou moc hezky, poskytoval mi klid, který jsem potřebovala. Přiznávám, že nakonec zvítězilo moje sobectví,“ prozradila Jana Brejchová v knize Moje máma Jana Brejchová, kterou o ní napsala dcera Tereza Brodská.

Matka Zahajského jim fandila

Dobře si uvědomovala, že své blízké kamarádce ubližuje, a ani pro Zahajského to nebylo jednoduché. „Byl čestný, dlouho s Kamilou žil, navíc jí pomohl vychovat její děti, tak se po nějaké době ke Kamile dokonce vrátil. Ale asi za půl roku ji opustil definitivně,“ přiblížila herečka.

V roce 1997 se Brejchová se Zahajským vzali a stvrdili tak svoji lásku oficiálně. „Svatbu jsem nakonec udělala jen kvůli Jirkovi. Dodnes mě mrzí, že jsme se s Jirkou vzali až po smrti jeho maminky. Ta měla velikou radost, že je Jirka se mnou, a moc si naši svatbu přála, protože Jirka byl celý život svobodný. Občas jsem v životě něco důležitého prošvihla. Tohle je jedna z těch věcí,“ zmínila Jana Brejchová.

Moučková jim nikdy neodpustila

Kamila Moučková to od nich brala jako velký podraz a až do smrti jim neodpustila. Na černé listině u ní byla také Tereza Brodská, dcera Jany Brejchové. „Když jsem se vdávala, Kamila v té době krátce působila jako oddávající na Staroměstské radnici a my – jak jinak, natrefili v kýžený den na ni. Odmítla nás oddat, a tak se narychlo sháněl jiný oddávající,“ zavzpomínala v knize Tereza. Rozkol, který mezi nimi nastal, ji velmi mrzel, a tak se za nějaký čas za Moučkovou vydala, aby se za svou matku omluvila. „Pak se rozpovídala. Přiznala, že ji Jirkův odchod hodně zasáhl, že strávila spoustu času u psychologů, ale nikdy se jí nepodařilo mámě ani jemu odpustit,“ přiblížila Tereza Brodská.

Brejchová zůstala se Zahajským až do jeho smrti v roce 2007. „Odchod Jirky byl pro mámu osudovou ztrátou,“ prozradila Tereza.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.