Celebrity

30. března 2022 21:45

ČTK

Bruce Willis končí kariéru. Trpí vážnou nemocí, při níž dochází ke ztrátě řeči

Bruce Willis ukončil kariéru

Herec Bruce Willis už žádný nový film nenatočí. Rodina oznámila, že ukončil svou hereckou kariéru. Lékaři sedmašedesátiletému herci nedávno zjistili afázii. Nemoc, při níž v důsledku poškození některých oblastí mozku pacient do určité míry přichází o schopnost mluvit a porozumět řeči.

„Chtěli jsme jako rodina sdílet s Bruceovými skvělými podporovateli, že náš milovaný Bruce se potýká s určitými zdravotními problémy a nedávno mu byla diagnostikována afázie, která poznamenává jeho kognitivní schopnosti,“ píše se ve vyjádření rodiny. „V důsledku toho a po pečlivém zvažování Bruce zanechává své kariéry, která pro něj mnoho znamenala,“ pokračuje příspěvek na instagramovém profilu hercovy dcery Rumer Willisové.

Afázie vzniká v důsledku poškození mozku, například po mozkové cévní příhodě, úrazu hlavy či nádorovém onemocnění. Vyskytuje se v různých podobách podle toho, jaká část mozku byla poškozena, a projevuje se různě - od lehkých poruch vybavování slov až po úplnou ztrátu řeči a rozumění. Hercova rodina o formě Willisova onemocnění neuvádí další detaily.

Willis se stal celosvětovou celebritou na konci 80. let minulého století díky filmu Smrtonosná past, který se nakonec dočkal čtyř pokračování. Po začátku nového tisíciletí však jeho filmy přestaly mít tak velký komerční úspěch a od roku 2015 již účinkoval převážně v nízkorozpočtových snímcích, jež se obvykle nesetkávaly s příliš dobrým hodnocením kritiků.

Organizátoři americké filmové anticeny Zlatá malina letos dokonce vytvořili zvláštní kategorii jen pro Willise, loni se totiž objevil v osmi převážně nízkorozpočtových filmech, které na specializovaném serveru Rotten Tomatoes od filmových kritiků nedostaly hodnocení vyšší než 20 procent. Willis má nicméně velké množství oddaných fanoušků po celém světě a filmy, v nichž se objevil, vydělaly dohromady po celém světě přes pět miliard dolarů (110 miliard korun).

Za svou kariéru získal Zlatý glóbus a dvě ceny Emmy, má svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Podle serveru imdb.com je nyní v postprodukci osm filmů, v nichž se objevil. Další dva jsou dokončené, ale ještě nebyly uvedeny. Kromě herectví se věnoval také hudbě. Na konci 80. let vydal jako zpěvák dvě rocková alba. Jeho hudební kariéra však nezaznamenala zdaleka takový úspěch jako jeho herectví.

Sdílejte článek
Štítky nemoc rodina film kariéra Zlatý glóbus herec Bruce Willis Smrtonosná past afasie Cena Emmy Rotten Tomatoes

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.