Budou padat adventní hvězdy. Můžete si nejen něco přát, ale prožít i magický okamžik

I v prosinci můžete vidět padat hvězdy. V noci na středu totiž vyvrcholí meteorický roj Geminidy, který byste ale měli kvůli jasnému Měsíci vyhlížet brzy ráno, kdy je obloha nejtemnější. Padání hvězd spojené s přáním se v lidských společnostech napříč světem objevuje už tisíce let. Rituály jsou v různých kulturách odlišné, ale lidská touha po štěstí je všude stejná. Umíte si přát správně?

Geminidy stejně jako Perseidy, které na obloze pozorujeme vždy od poloviny července do konce srpna, sice nejsou „padající hvězdy“, ale jejich magická síla je ohromující.

Geminidy aneb adventní padající hvězdy

Geminidy jsou meteorický roj, jehož mateřským tělesem je kamenný asteroid 3 200 Phaethon o průměru 5 km. Nejaktivnější je každoročně o adventu, letos dosáhne svého maxima ve středu 14. prosince ve 14 hodin SEČ, poté začne jeho aktivita klesat. K pozorování roje tak bude nejvhodnější předchozí noc ze 13. na 14. prosince, nejlépe kolem 6. hodiny ráno.

  • Podle astronoma a fotografa Petra Horálka letos nemá roj nejlepší pozorovací podmínky – důvodem je rušivý svit Měsíce s fází šest dní po úplňku v souhvězdí Lva. Na pozorování je proto třeba si najít místo s dokonalým rozhledem, ideálně v horách a daleko od velkých měst. I tak se ale podle Horálka vyplatí se na Geminidy podívat – ve střední Evropě mají aktivitu nad 100 meteorů, vzácně i 180 meteorů v hodině.

Historie zvyku přání s padající hvězdou

Přát si něco pokaždé, když vidíme padající hvězdu, není výdobytek moderní společnosti. Například astronom a astrolog Klaudios Ptolemaios tvrdil, že padající hvězdy sesílají bohové ze svých nebeských příbytků. Je dokázáno, že takový zvyk se objevoval i u Keltů a Germánů. V jihozápadním Německu se zase domnívali, že padající hvězda znamená jeden rok štěstí. Pokud ji ale lidé uvidí tři dny za sebou, způsobí to naopak smůlu a smrt. Zajímavé jsou i lidské rituály, které se liší kulturu od kultury. Zatímco v Chile by každý, kdo spatří padat hvězdu, měl zvednout ze země kámen, který mu přinese štěstí, na Filipínách si musíte udělat uzel na kapesníku a držet ho po dobu, co vidíte padat hvězdu. V jiných zemích na světě zase nesmíte sedět, když padající hvězdu vidíte.

Jak si správně přát?

Pokud chcete, aby se vám vaše přání vyplnilo, musíte si formulovat přesně to, co si přejete. A v případě, že padající hvězdu uvidíte, zavřít oči a intenzivně myslet na vaše přání. Vlastnímu přání musíte věřit na sto procent a nesmíte udělat jednu zásadní chybu – nikomu nesmíte říct, co jste si přáli, jinak se přání nesplní. Krásný advent.

Jaký bude rok 2023 podle astrologie?

Mohlo by vás ještě zajímat:

Zdroj: zoom.iprima.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.