Celebrity

26. října 2024 15:50

Tomáš Durčák

Martin Nečas starší popsal synovy dětské tréninky. Byl to blázen, běhal i šest hodin

Známí známých: Otec hokejisty Martina Nečase Martin Nečas starší

Hokejista Martin Nečas patřil k pilířům české reprezentace na letošním Mistrovství světa. Jeho otec Martin Nečas starší nyní v dalším díle podcastu Známí známých promluvil nejen o tom, jak probíhaly oslavy zlaté medaile u nich doma, ale třeba také o tom, jak výjimečný měl syn ke sportu vztah v dětství a proč podle jeho názoru dokázal dosáhnout až na profesionální kariéru v prestižní zámořské NHL.

Nečasovi letos na jaře samozřejmě prožívali velmi bouřlivé období, když jejich syn po vyřazení z play-off NHL dorazil do Česka na světový šampionát, kde reprezentaci pomohl k senzačnímu zisku zlatých medailí. Martin Nečas starší nicméně přiznává, že mimo medailová utkání žádný velký stres neprožívá, neboť je už za ta léta zvyklý syna při hře sledovat.

„Já už jsem si na to tak trochu zvykl. Sleduju ho ostatně i v NHL a tam je tolik zápasů, že to by člověk byl ve stresu furt (smích),“ vysvětlil Nečas v podcastu Známí známých. „Nějaké napětí tam vždycky je, ale mnohem víc to třeba prožívá manželka Martina. Nicméně třeba v tom finále už je pak člověk chtě nechtě nervózní, protože každý se vždycky ptá na vítěze, takže chcete, aby vyhráli,“ dodal.

Oslavy zlata se neobešly bez zranění

Zatímco na Staroměstském náměstí proběhly oslavy mistrovského titulu na výbornou, doma ve Žďáře nad Sázavou se to u Nečasů neobešlo bez zranění. A to, když se během večírku převrhnul ohřívač s vařící vodou, od nějž došlo nejen k menšímu požáru ubrusu, ale především k vylití vařící vody právě na otce zlatého medailisty.

„Byla to bohužel nešťastná náhoda, k níž došlo pak na party, kde se de facto jen v pohodě sedělo, ale mně se podařilo tak opařit, že jsme pak museli jet do špitálu. Na památku mám pohár vytetovaný na noze a na břiše, což je taková trošku rarita (smích),“ ohlíží se dnes už s humorem Nečas za svým velmi vážným zraněním.

„Nikdo si v tu chvíli neuvědomil, že se kromě ohně vylila i ta vařící voda. Zpočátku si všichni mysleli, že je to v pohodě. Ale nakonec jsem byl tři týdny ve špitále a museli mi dělat transplantaci kůže, takže to nebyla žádná lehká opařenina,“ zavzpomínal na nepříjemné chvíle v popáleninovém centru v brněnských Bohunicích Martin Nečas starší.

Otec Martina Nečase je už tři roky šéfem hokeje ve Žďáru nad Sázavou, kde se to sportovními talenty doslova hemží. Kromě jeho syna odtud pochází další hokejoví mistři světa Petr Vampola, Tomáš Rolínek nebo Petr Koukal, ale třeba také veleúspěšná rychlobruslařka Martina Sáblíková. Ke sportu má navíc blízko i celá rodina. „My jako rodina k tomu máme vztah odjakživa. Manželka taky sportovala, dělala se sestrou basket. Já jsem měl kariéru spíš do lyžování. K hokeji jsem se dostal až později,“ uvedl otec hokejového útočníka.

Martin Nečas jako malý trénoval, i když si to vůbec neuvědomoval

A tak když se narodila dcera Aneta a syn Martin, zcela automaticky je začali s manželkou vést ke sportu. Byť cílem zpočátku nebylo vychovat žádné profesionály, ale spíš dětem dát něco cenného do života: „Snažili jsme se jim dát všeobecný rozhled a sportovní aktivitu, aby měli nějakou atletickou abecedu, rozvoj motoriky a základní obratnost. Že se z toho pak stala vášeň ke sportu, to už je něco jiného.“

Jako hladovější a ochotnější dřít se nakonec ukázal syn, který prý od malička pohyb miloval a do trénování ho nikdy nikdo nutit nemusel: „Kdepak, on byl blázen. Ať už to byl fotbal, hokej nebo tenis, ten byl schopný lítat furt. Až jsme ho museli místy i trošku brzdit. Hlavně jak říkám, měli fakt skvělou partu, takže oni strávili i po trénincích neskutečně mnoho hodin na zimáku, kolečkových bruslích a lítáním, aniž by si vlastně uvědomovali, že trénují.“

„Dneska mají někteří rodiče pocit, že si odtrénují tu svoji hodinku dvě na zimáku nebo v tom svém sportu a mají hotovo. Ale tihle kluci trénovali třeba pět, šest hodin, protože po tréninku byli schopni ještě tři, čtyři hodiny lítat s balonem. A to je za mě pro ten pohybový rozvoj strašně důležité, že vlastně nevědomě trénovali i takhle nezávaznou formou,“ popsal dle svého názoru jeden z klíčů, proč je dnes z Martina tak fantastický hokejista.

Celý rozhovor s Martinem Nečasem starším v podcastu Známí známých si můžete pustit v úvodu článku.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 10. 2024

Dnes by vás mohly potkat zklamávající e-maily nebo telefonáty. Možná, že někdo, koho jste chtěli navštívit, nebude moci přijít. Nenechte si tím zkazit náladu. Věci se stávají. Zabývejte se přípravami a užijte si den. Nezacházejte do opačného extrému a nepracujte příliš tvrdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.