Češi neumějí jíst příborem. Pohlreichovi ale při stolování vadí jiný zlozvyk. Elektronika

Češi neumí jíst příborem
Přestože stravování patří ke každodenní rutině, ukazuje se, že mnoho Čechů neumí stolovat. Jak správně jíst v restauraci, doporučuje gastronom Zdeněk Pohlreich nebo expert na etiketu Daniel Šmíd. Nejdůležitější tipy najdete v článku.
Při stolování v restauraci si často dáváme pozor na to, co říkáme, jak jsme oblečení, nebo v jaké výši dáme spropitné. Přesto nám může uniknout jeden z nejviditelnějších prohřešků proti etiketě. Do očí prý nejvíce bije držení příboru. Jde přitom o zcela běžný, zdánlivě automatický návyk. Jenže právě tady se ukazuje, že „jak nás to kdo naučil“ nemusí být vždycky správně. Pojďme si s lehkým nadhledem připomenout, jak na to jít podle etikety. Bez stresu a poučování. Někdy jde i o praktičnost.
Sedm doporučení, jak jíst s příborem
- Lžíce se drží palcem nahoru, nevkládá se celá do úst, nýbrž jen její užší část.
- Polévka se nabírá směrem k sobě, větší sousta se v ní krájejí lžící, nikdy nožem.
- Lžíce se po dojedení ukládá do talíře rukojetí vpravo.
- Nůž a vidličku držte tak, abyste v ruce svírali horní dvě třetiny rukojeti. Uchopte je jako tužku, zápěstí by se nemělo dotýkat stolu.
- Nůž se nemá vzdalovat od talíře, vidlička se zvedá k ústům hřbetem nahoru, pokud jí nenabíráte sypké potraviny.
- Nůž nepatří nejen do polévky, ale ani do úst.
- Když si od jídla jen na chvíli odskočíte nebo si dáváte pauzu mezi sousty, příbor by měl zůstat na talíři zkřížený. Tento „kříž“ číšníkovi napoví, že ještě nejste hotovi. Naopak pokud příbor položíte rovnoběžně vedle sebe, říkáte tím jasně: Dojedeno, můžete odnést.
Přečtěte si také: Držení vidličky i upřený pohled do mobilu. Na co dát pozor?
Pohlreich: Na elektroniku při stolování zapomeňte
Více než dodržování etikety dráždí v posledních letech restauratéry i personál gastronomických podniků nadužívání elektroniky hosty. „Jestli má někdo lokty na stole, mi vadí méně, než když si tam člověk postaví počítač,“ popsal pro CNN Prima NEWS Zdeněk Pohlreich, který již 28. srpna ve 21:40 vtrhne na Primu v premiérových dílech ikonického Ano, šéfe!.
Mohlo by vás také zajímat: Bydlení Zdeňka Pohlreicha? Domek za Prahou a vila na Floridě
Na chlebíček s příborem?
Téma etikety a konzumace obložených chlebíčků příborem otevřeli před časem také soutěžící pořadu Prostřeno! „Teda to je srandovní, jíst chlebíček příborem,“ komentoval před více než pěti lety Václav Vydra doporučení jednoho ze soutěžících amatérských kuchařů.
Více inspirace ze světa domácí kuchyně: Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery
„To zažiješ jen v pořadu Prostřeno!“ doplnila ho tenkrát Jana Boušková. Jejich komentářům se nejspíš nikdo nepodivil, protože ruku na srdce, kdo jí chlebíčky příborem, potažmo kde k nim servírují příbory?
K tématu, jak jíme chlebíčky, se nejednou vyjádřil také Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla a propagátor etikety. „Je to jednoduché, nejíme je. Koledovali bychom si o nehodu, a i kdyby se nestala, jak bychom při jejich konzumaci vypadali? Chlebíčky, ten zpropadený český vynález, jíme o samotě doma, zhasneme, zatáhneme rolety a pak se jdeme osprchovat. Jíme-li chlebíček na veřejnosti, nemůžeme se věnovat ostatním lidem ve společnosti, máme plná ústa a plné ruce práce, hlídáme si šaty, prsty, koutky úst, nos... Chlebíček věru není pochutina do společnosti, byť je v českých zemích kupodivu tak rozšířená. Chlebíček nelze slušně jíst, natož se přitom bavit,“ inspiroval veřejnost na svém facebookovém profilu Špaček.
Za vrchol nevkusu ve svém příspěvku označil servírovaní hostům chlebíčky s půlkou vejce natvrdo, kdy musejí hodně otevřít ústa, aby do nich vajíčko vpravili. „Vezmeme si raději něco, co je estetičtější a méně rizikové. Uvažujeme-li o tom, jaké občerstvení nabídneme hostům na návštěvě, firemní oslavě nebo na narozeninovém večírku, volíme raději malé sendviče, dva plátky naplocho seříznutého pečiva a mezi nimi plátky šunky, sýra, masa, roastbeefu. Hosté si s nimi poradí mnohem lépe než s chlebíčkem a budou u toho i lépe vypadat,“ popsal ještě znalecky Ladislav Špaček.