Kultura tepláků na grilování nepatří. Příborem by se měly jíst i burgery, míní lektor etikety

Rozhovor s expertem na etiketu o grilování

Sezóna grilovaček je v plném proudu. Schází se na nich rodiny, přátelé, sousedé i jen obyčejní známí. Takové akce obvykle bývají velice neformální, podle lektora etikety Daniela Šmída by se ale ani v jejich průběhu nemělo zapomínat na pravidla slušného chování. Co se na grilovačce sluší a patří?

Jarní a letní grilovačky mají často dost podobný scénář. Hosté přijdou ke stolu, posadí se, hostitel mezitím stojí u grilu, hlásí, co je hotové, a podává jídlo strávníkům. Zábava je samozřejmě vždy v plném proudu. Co je ale podle lektora etikety tabu? Rozhodně nepřipravenost. V čase, kdy akce začíná, maso už by se mělo opékat.

„Je to společenské setkání, i přesto, že to na první pohled nevypadá. Je to setkání lidí, kde existuje něco jako inspirace, kde existuje něco jako základní respekt, takže bychom určitě měli jako hostitelé mít vše připraveno dávno předtím, než hosté přijdou. Ne, abychom je vítali s tím, že někdo musí jít teprve rozehřát gril,“ řekl Daniel Šmíd v pořadu Nový den.

Čtěte také: Nebezpečné bakterie i karcinomy. Na co si dát pozor při grilování a proč hlídat prkénko?

Hostitelé by se podle odborníka na etiketu měli postarat o to, aby hosté neseděli v dýmu, nezářilo na ně slunce, či například o to, aby si měli po jídle čím otřít ústa. „Měli bychom určitě mít sadu ubrousků, dobré příbory, dostatečné místo na sezení, stín. Zajistit také způsob, jak negrilovat své hosty, ale grilovat pouze maso,“ vysvětlil.

Z pohledu hosta

Jakožto hostitel se pravděpodobně kvůli záplavě povinností příliš neuvolníme, jinak tomu ale je, když nás na grilování někdo pozve a my si ho můžeme užít jako hosté. Neměli bychom se ale uvolnit až příliš. Přestože leckdo může mít grilovačky spojené s konzumací alkoholu a hlasitou zábavou, hranice mezi kolektivní legrací a ostudou může být tenká.

„Já si nemyslím, že nějaká neformální událost by nám dávala prostor k anarchii a že si můžeme dělat, co chceme. Vůči sobě nemůžeme, vůči našemu partnerovi, se kterým tam jsme a vůči hostiteli už vůbec ne. Je to přeci jenom hostitel, je to jeho dům, my jsme v cizím domě. Takže se nerozprostřít, nehledat si nápoje jenom tak, pokud k tomu nejsme vyzváni,“ popsal správné chování expert.

Čtěte také: Češi se vrhají na balkonové grilování. V módě je podle Pohlreicha texaská kuchyně

Samostatnou kapitolou je pak popíjení. „Určitě je dobré se chovat střídmě. A tím mám na mysli velmi častou konzumaci alkoholu, která grilování doprovází. Já jsem možná trošku radikální, ale já to řeknu. Kde jsou děti, tam bych alkohol nepodával, a kde jsou jenom dospělí, tak opravdu velmi střídmě a kultivovaně,“ řekl Daniel Šmíd.

Kultura stolování a jezení

Na grilovačkách se mnohdy používá takzvaný příbor králů, tedy ruce. Především pak na to, co jsme obvykle zvyklí jíst rukama i při jiných příležitostech, jde tedy o špekáčky, klobásky či hamburgery. Etiketa ale takové chování nepřipouští - ba naopak, ruce je možné ke konzumaci používat jen v minimu případů.

„Kuře i hamburger jsou na příbory. V podstatě nám na té klasické grilovačce nezbývá kromě cherry rajčátek nebo případného malého ovoce, jako jsou hrozny nebo dejme tomu jiné drobnosti, nic jiného, než používat příbor a ubrousky,“ řekl rázně Daniel Šmíd.

Čtěte také: Grilování každoročně způsobí řadu požárů. Jak jim předejít?

Výhradu má ale především vůči stylu oblékání, který lidé často volí. „To, jak přijdou... neříkám Češi, protože existují i různé další národy, které tím trpí. Ale prostě kultura crocsů a tepláků na grilování nepatří. Je to setkání s lidmi, takže lehké letní kalhoty, šaty, něco, co nám umožní se cítit dobře. Ale přeci jen jsme na návštěvě, ne na koupališti nebo na cvičišti,“ dodal uznávaný lektor etikety. Příkladem by mohli jít účinkující v soutěžní show Česko na grilu, jejíž finále uvidíte v pondělí večer na Primě nebo již nyní na prima+. Však jim také s oblékáním pomáhali zkušení stylisté.

Podívejte se také na nejlepší hlášky Zdeňka Pohlreicha z show Česko na grilu: