Češi za květiny na MDŽ utratí astronomickou částku. Ještě víc padne na Dušičky

Co koupit na MDŽ (zdroj: CNN Prima NEWS)

K příležitosti Mezinárodního dne žen Češi kupují nejčastěji květiny. Celkově za svátek dle průzkumu utratí obrovskou částku, ještě větší ale padne například na Dušičky.

Výdaje spojené s příležitostí Mezinárodního dne žen by se v České republice daly poměřovat například s celkovými výdaji spjatými s Valentýnem, který však slaví spíše mladší generace. Oproti velkým oslavám, které představují Vánoce, Silvestr či Velikonoce, MDŽ pochopitelně zaostává. Přesto Češi na MDŽ dle průzkumu agentury STEM/MARK letos utratí zhruba 630 milionů korun, a to hlavně za květiny. Vyplývá to z údajů za uplynulé roky a dále z vývoje inflace a spotřebitelských návyků.

Mohlo by vás zajímat: Dostali jste květinu? Zjistěte podle druhu a barvy, co vám chtěl dárce sdělit

Mezinárodní den žen každý rok připadá na 8. března a v Česku si ho připomíná více než čtvrtina dospělých. Přestože je zapsán v kalendáři, hodí se připomenout, že 8. března v něm najdete i jmeniny, a to žen se jménem Gabriela. Na MDŽ lidé kupují sladkosti a do jisté míry i alkohol, stále ale vedou řezané květiny. Roste dokonce obliba socialismem zprofanovaných karafiátů. Možná vás také překvapí, že pouze zhruba šest procent české populace preferuje před oslavou MDŽ květnový Den matek.

Pro porovnání například na Velikonoce nebo Dušičky výdaje Čechů přesahují miliardu a za Vánoce utratíme až desítky miliard.

Podobné články

Sdílejte článek
Štítky průzkum květiny inflace Česko Mezinárodní den žen