Celebrity

13. července 2024 07:00

David Laštovka

Chalupu Heleny Růžičkové si užívá její snacha s vnučkami. Herečka je chtěla vydědit

Milovanou chalupu Heleny Růžičkové ve Slatině na Klatovsku zdědila její snacha Helena s vnučkami Kamilou a Lucií, se kterými herečka neměla dobré vztahy, a dokonce je chtěla vydědit. Jak se nové majitelky o její letní sídlo starají?

Když v osmdesátých letech Helena Růžičková sháněla pro rodinu chalupu, kamarád, režisér Zdeněk Troška, jí dal tip. Nabídl jí statek v Hošticích po své tetě, která zemřela. „Helenka se tam přijela podívat a byla nadšená. O statek zároveň projevil zájem také Michal Tučný se svou manželkou. Helenka jim ho ochotně přenechala a koupila si bývalou stodolu ve Slatině, kterou jí zedníci přestavěli na obytný dům,“ prozradil režisér Zdeněk Troška pro web Prima Ženy.

Na chalupě se hodovalo

Na chalupě, která byla obklopena krásnou přírodou, našla herečka vytoužený klid. Milovala to tam a plánovala se tam usadit natrvalo. Nejčastěji trávila čas na terase, kde psávala knihy, některé o svém boji s rakovinou, s níž dva roky statečně zápolila. Starala se o pejsky, ráda šila, prala a vařila. Její kuchyně byla vyhlášená. „Ona i její manžel Jiří byli znamenití kuchaři, takže se tam dost často hodovalo,“ zavzpomínal Troška.

Milovaní Jirkové zemřeli krátce po sobě

Po smrti syna Jiřího, který zemřel v roce 1999 v pouhých třiačtyřiceti letech, se Helena Růžičková s manželem Jiřím na chalupu nastěhovali natrvalo. Krátce na to však zemřel i její manžel a ona tak zůstala sama. Často ji ale jezdívali navštěvovat přátelé.

K pravidelným hostům patřil už zmíněný Zdeněk Troška, který s ní byl v úzkém kontaktu až do její smrti. „Přestože onemocněla rakovinou a lékaři ji příliš šancí nedávali, svůj osud nesla neuvěřitelně statečně. Představte si, že všechny ty rakovinové nádory, kterými onemocněla, svojí obrovskou vůlí umořila. Lékaři říkali, že to je zázrak. Zůstal tam jen jeden jediný nádor, který byl zapouzdřený, a tudíž se nehýbal. Zemřela na selhání ledvin,“ uvedl režisér.

Před smrtí se kvůli dědictví chtěla vdát

Na sklonku života se Helena Růžičková chtěla znovu provdat, a to za kamaráda, herce Václava Glazara. Důvod byl prostý. Nepřála si, aby její dědictví, včetně milované chalupy, připadlo snaše Heleně a vnučkám Kamile a Lucii, které kvůli problematickým vztahům nesměla vídat. Svůj záměr už nestačila zrealizovat.

Jak ale zmínil režisér Troška, snacha se o chalupu a rozlehlou zahradu stará vzorně. Stavení, včetně interiéru, citlivě opravila, zároveň na něm ponechala křesťanský kříž ve štítu nebo starobylou poštovní schránku.

Helena Růžičková byla jedinečná osobnost:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.