Celebrity

21. února 2024 15:05

David Laštovka

Jiří Růžička doplatil na obezitu. Sestřička ho chtěla zabít, s dcerami se nevídal

Originální seriály právě online na prima+

Herec Jiří Růžička (†43), syn Heleny Růžičkové (†67), život rozhodně neměl jednoduchý. Kvůli nadváze strašlivě trpěl, v nemocnici, kde se léčil, se ho dokonce pokoušeli zabít. Byl třikrát ženatý, ale ani jedno manželství neskončilo šťastně. Od jeho smrti letos uplynulo 25 let.

Je to tak trochu paradox. Když se Jiří Růžička narodil, trpěl podvýživou a maminka, herečka Helena Růžičková, se obávala, že kvůli tomu zemře. Možná i proto velmi pečlivě dbala na to, aby neustále jedl. Výsledkem toho bylo, že Jiří postupem let začal přibírat bohužel až příliš.

Mohlo by vás zajímat: Holčička trpí vzácným syndromem a má pořád hlad. Matka musela dát do kuchyně branku

Na jeho zdraví se podepsala nejen enormní chuť k jídlu, ale také fyziognomická porucha. K obědu dokázal sníst trojnásobnou porci a k tomu vypít i dvacet kolových nápojů. Ze své tloušťky si hlavu nedělal. Jeho životní motto znělo: Po mně potopa.

Do sanitky se nevešel

Pokoušel se dostat na konzervatoř, kam ale nebyl přijat. Vystudoval střední ekonomickou školu a krátce se živil jako prodavač. Nakonec se ale jako herec přece jen prosadil. Nejvíce ho proslavily komedie režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno...

Když mu bylo 40 let a vážil 312 kilogramů, zkolaboval doma na toaletě. Poté, co přijela rychlá zdravotní pomoc, nemohla ho kvůli jeho korpulentní postavě dostat do sanity. Nakonec pro něj musela přijet dodávka, do které ho soukalo osm lidí. Byl dopraven do nemocnice, kde byl jeho zdravotní stav stabilizován.

Mohlo by vás zajímat: Dcera Michala Tučného popsala jeho poslední chvíle: Dal si večeři, zhlédl detektivku a zemřel

Od té doby to šlo s jeho zdravím z kopce. Prodělal mozkovou mrtvici, infarkt a začaly mu selhávat ledviny i játra. Nakonec skončil v nemocnici v Plzni, kde se ho jedna ze zdravotních sester pokusila zabít.

„On měl tehdy udělanou tracheostomii, díru v krku, nemohl mluvit, a když jsme ho přijeli navštívit, dorozumíval se s námi tak, že všechno psal na papír. Napsal nám, že za ním v noci chodí jedna zdravotní sestra a cpe mu buničinu do hadiček, které přiváděly kyslík a potřebné léky. Prý to dělala proto, že jsem kandidovala za komunisty do Senátu, a říkala mu, že její rodiče trpěli a umírali v komunistickém lágru. A že když jeho máma za ně kandiduje, že chcípne taky,“ svěřila se za života Helena Růžičková deníku Blesk.

Pohřeb si nepřál, chtěl být rozptýlen

Jiřího nechala okamžitě převézt do jiné nemocnice. Vzhledem k tomu, že ho personál neuzvedl, chodilo ho denně obracet šest hasičů, kterým za to herečka dávala tisíc korun. Poslední roky života se její syn bez pomoci druhých neobešel. Několik měsíců strávil doma, kde se o něj staraly pečovatelky.

Mohlo by vás zajímat: Jiřině Jelenské ze Slunce, seno se osudnou stala obezita. Konec života protrpěla

„Nejvíce nám tehdy pomohla Dáša Havlová. Nemusela to dělat, nikdy jsme se zvlášť nepřátelily, měly jsme se ale vždy rády. Ona tehdy už jako paní prezidentová zavolala a řekla: ‚Helenko, slyšela jsem, co vás postihlo, co pro vás můžu udělat?‘ Když jsem se jen zmínila, že by Jirka potřeboval speciální polohovací postel s kyslíkem, ona to za pár dní zařídila a nechala ji ze zahraničí dovézt. Každý týden volala, ptala se, jak na tom Jirka je. Bylo to od ní neskutečné,“ popsala Růžičková.

Jiří zemřel 20. února 1999 v pražské Thomayerově nemocnici. Příčinou bylo celkové selhání organismu. Pohřeb si nepřál. Chtěl, aby byl jeho popel rozptýlen na místě, které měl rád. Za života navíc herec neměl štěstí ani na lásku. Ženil se třikrát, každé manželství ale skončilo rozvodem. Měl dvě dcery – Lucii a Kamilu, ani s jednou se však nevídal. Za jeho rozchody údajně tak trochu mohla právě jeho matka Helena, která vůči němu byla až nepatřičně majetnická a chtěla ho mít pouze pro sebe.

Zavzpomínejte na herečku Helenu Růžičkovou:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.