Životní styl

18. srpna 2024 06:00

Eliška Reiglová

Cukety od známých neodmítejte. Podporují zdraví střev a jsou plné antioxidantů

„Chceš cuketu?“ Tento dotaz lidé v létě slýchávají téměř nepřetržitě. Jde o zeleninu, jejíž pěstování je nekomplikované a je jí tak vždy dost, ne-li až moc. Nabídky od známých pak už ledaskdo odmítá, ale to je velká škoda. Cukety mají totiž řadu důležitých benefitů a jejich konzumace je tak tělu velmi prospěšná.

Cuketa je neuvěřitelně variabilní zelenina, z níž se dá v kuchyni vykouzlit řada báječných pokrmů. Skvělá je ve formě cuketového perníku, v takzvaném „cukeťáku“, který slouží jako alternativa bramboráku, ale dobře chutná i ogrilovaná s trochou koření. Zahrádkáři obvykle svou úrodu nezvládnou zpracovat sami, a tak ji nabízejí dál. A vy byste neměli odmítat.

Cuketa se v lidovém léčitelství používá k léčbě nachlazení, bolestí a různých zdravotních potíží. Ne všechna z těchto použití jsou vědecky podložená, jiná ovšem ano. Tato zelenina je bohatá na řadu vitamínů, minerálů a dalších prospěšných rostlinných látek. V čem konkrétně tedy spočívají její benefity?

Podpora zdraví střev

Cuketa sice není obrovským zdrojem vlákniny, ale pokud stačí jí nastrouhat šálek, abyste jí získali zhruba 1,2 gramu. Dostatek vlákniny je pro zdravý střevní mikrobiom nezbytný. Rozpustná vláknina v cuketě je navíc obzvlášť prospěšná, protože je hlavním zdrojem energie pro střevní mikroflóru. Díky obsahu 95 % vody v této zelenině se navíc trávicí trakt udržuje v pohybu, což podporuje pravidelnost střev.

Podívejte se, jak si z cukety můžete doma připravit vynikající frittatu:

Regulace krevního cukru

Cuketa je bohatá na vitamin B6. Výzkum naznačuje, že tento vitamin může pomoci při regulaci hladiny glukózy v krvi a dokonce může hrát ochrannou roli proti cukrovce. Jedná se navíc o nízkosacharidovou zeleninu, přičemž právě cukr ze sacharidů mají cukrovkáři často problém zpracovat. Mnoho lidí dodržujících takzvanou low-carb dietu si tak z cuket dělá nudle, které se dají využít místo klasických těstovin.

Zdroj antioxidantů

Stejně jako většina ovoce a zeleniny je i cuketa zdrojem antioxidantů – sloučenin, které z buněk vytěsňují škodlivé volné radikály. Mezi nimi je několik antioxidantů spojených se zdravím očí, včetně vitaminu C, beta-karotenu, luteinu a zeaxanthinu. Poslední dva zmíněné se hromadí v sítnici, kde pomáhají absorbovat světlo a chránit oko před poškozením.

Čtěte také: Kukuřice v konzervách může skrývat nebezpečnou látku, tvrdí experti. Testy vyšly jednoznačně

Podpora zdraví srdce

Jak už bylo zmíněno výše, cukety mají dost vlákniny. Pektin, jeden z typů rozpustné vlákniny obsažený v této zelenině, se zdá být obzvláště účinný při snižování hladiny celkového cholesterolu. Nachází se v ní také dostatek draslíku, který může pomáhat snižovat vysoký krevní tlak tím, že rozšiřuje cévy. Zdravější krevní tlak je spojen s nižším rizikem srdečních onemocnění a mrtvice.

Hydratace

Cukety obsahují až 95 % vody. Akademie pro výživu a dietetiku doporučuje pro dostatečnou hydrataci konzumovat velké množství potravin s 90% až 100% obsahem vody. Cukety tomu tedy odpovídají. Kromě jiných benefitů dostatečná hydratace znamená zdravější a zářivější pleť, kterou je především v létě mnohdy náročné si udržet.

Čtěte také: RECEPT: Sterilované cuketové zelí z přerostlých cuket

Pomoc při hubnutí

Pravidelná konzumace cuket může být nápomocná při snižování tělesné hmotnosti. Je tomu tak díky již zmíněnému vysokému podílu vody, obsahu vlákniny, která napomáhá k pocitu sytosti a redukci apetitu, i díky nízkému počtu kalorií.

Zdroj: Shape, Healthline, WebMD


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 10. 2024

Dnes by vás mohly potkat zklamávající e-maily nebo telefonáty. Možná, že někdo, koho jste chtěli navštívit, nebude moci přijít. Nenechte si tím zkazit náladu. Věci se stávají. Zabývejte se přípravami a užijte si den. Nezacházejte do opačného extrému a nepracujte příliš tvrdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.