Životní styl

19. července 2022 15:06

Josef Šťastna

Cukety a okurky mohou být smrtelně jedovaté. Jak nebezpečí poznat včas?

Cukety a okurky patří k oblíbeným pokrmům a řada lidí je hrdá na to, že si je dokáže vypěstovat na vlastní zahradě a nemusí za ně utrácet peníze v obchodech a na tržištích. Lákavě vypadající zelenina však může skrývat velké nebezpečí. Zní to až neuvěřitelně, ale byly zaznamenány i otravy s fatálními následky. Jak je to možné a jak rizikovou zeleninu poznat?

Zelené, žluté, žíhané, podlouhlé, zavalité i obří kusy vážící několik kilogramů. Cukety patří do čeledi tykvovitých, prošly dlouhým vývojem a dnes můžeme vybírat z desítek variant. Díky procesu šlechtění se v cuketách podařilo eliminovat nebezpečné toxiny. Problémem je, že tykvovité rostliny mají tendenci se k toxinům zase vracet.

Podobné články

V cuketách je nejnebezpečnější kukurbitacin. Jedná se o hořký toxin, kterým se rostlina přirozeně chrání před volně žijícími býložravci. Látka je hořká, takže potenciálního konzumenta varuje, že v žaludku může udělat pořádnou neplechu.

Známý je případ z roku 2020, kdy se z domácích cuket otrávila manželská dvojice v Anglii. Mike Andrews byl na svůj vlastní zahradnický výpěstek hrdý, šokovala ho ale hořká chuť. Přesto kousek cukety pozřel a další čtyři dny pěstitel bojoval s otravou. Trpěl průjmy a dostavily se dokonce halucinace, to vše měl na svědomí právě toxický kukurbitacin. Mike naštěstí setkání s hořkou cuketou přežil, bylo mu ale opravdu zle. Jeho příběh přinesl web Novinky.cz.

Podobné články

Podívejte se na recept, který kombinuje nudle a zeleninu:

Web Prima Living ale upozornil i na případ, který skončil tragédií. V roce 2015 zemřel po požití cukety devětasedmdesátiletý muž z německého Heidenheimu. Před smrtí ještě stihl lékařům sdělit, že si dal k jídlu velmi hořký pokrm z cukety.

Když jsou okurky či cukety hořké, zlikvidujte je

Pokud si cukety pěstujete doma nebo vám je někdo daruje, otestujte na špičce jazyka, zda nejsou hořké. Pokud ano, plody zlikvidujte. Není rozhodně vhodné je odnést například králíkům s tím, že oni si s hořkostí poradí.

Podle bavorského zemského úřadu pro zdraví a bezpečnost potravin (LGL) se v zelenině hojně vytvářejí nebezpečné hořčiny – zvláště pokud je při jejím pěstování sucho. Cukety je třeba sklízet mladé, protože větší kusy mají tendenci hromadit v sobě toxiny.

„Cukety nebo dýně se konzumují mladé – před dosažením stavu plné zralosti. Platí zásada, že se nekonzumují plody, které vykazují trpkou nebo hořkou chuť,“ uvedla pro Prima Living Štěpánka Čechová z ministerstva zdravotnictví.

Toxiny se z tykvovité zeleniny podařilo šlechtěním vyloučit. Potíž je v tom, že neodborným pěstováním na soukromých zahrádkách z vlastních semen se nebezpečná látka do této zeleniny opět vrací. Pokud máte prověřená semena od profesionálů, riziko je minimální. Pokud vám před sezonou odsypala hrst semen sousedka z vedlejší vesnice, vystavujete se hrozbě, že se v plodech může objevit zvýšená koncentrace kukurbitacinu. Nejvíce toxinů se přitom nachází u stopky.

Málo vody a horké léto též vedou k tomu, že rostlina má tendenci kukurbitacinu produkovat více. Pokud máte nekvalitní semena a při pěstování šetříte vodou nebo je horké léto, dochází k souběhu faktorů, které ve finále mohou znamenat obrovské riziko.

Je také důležité upozornit na to, na jakém záhoně cukety a okurky pěstujete. Rostliny nesmí být v těsné blízkosti okrasných tykviček. Všechny druhy se totiž mohou začít vzájemně křížit. Kvůli neřízenému křížení s jedovatými druhy tak opět narůstá riziko otrav a z jedlých cuket se stávají jedovaté.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.