Celebrity

2. března 2024 08:00

Eliška Reiglová

Děda měl protézu z moduritu, vzpomíná Jakub Prachař. Se dvěma prsty navíc, aby byl frajer

Ruka z moduritu – Máme rádi Česko

K oblíbenému soutěžnímu pořadu v čele s Jakubem Prachařem a Vojtou Kotkem neodmyslitelně patří uvedení zajímavosti spojené právě s naší vlastí. Moderátor proto promluvil o českém vynálezu moduritu, tedy dobře známé modelovací hmotě. A jeden z kapitánů zavzpomínal, že jeho děda z něj měl vyrobenou protézu ruky.

V oblíbené show Máme rádi Česko se soutěžící střídají, kapitáni ale zůstávají stejní. Vojta Kotek a Jakub Prachař mezi sebou pravidelně bojují o každý možný bod a zcela pochopitelně si oba přejí vyhrávat. Kapitán červeného týmu ovšem netušil, že směrem k soupeři pošle dva body pouze tím, že okomentuje modurit, který Libor Bouček chválil.

„Já nevím, jak to původně bylo vymyšlené, jestli se to jako cihla chovalo od začátku, nebo když to bylo v tom papírnictví dlouho. Ta paní v papírnictví říkala: ‚Paní Batulková, já bych to nekupovala. Ono přece jenom než to člověk rozpracuje…‘ A to byla pravda. Tys musel mít doma zároveň kladívko a tři čtvrtě hodiny do toho bušit, až to dostalo ten správný polymer,“ řekl Prachař.

„Takže je to víceméně k ničemu, chceš říct?“ zeptal se Libor Bouček. „No tenkrát to pro děti byla dost komplikovaná hmota…“ zamyslel se Jakub Prachař, přestože si z dětství mnoho lidí pamatuje, že právě z moduritu se modelovali ježečci, do nichž se místo bodlin zapíchal hřebíček, který při zapékání hmoty provoněl dům.

„Tak já tady několik týdnů hledám unikát, který se týká naší země, najdu modurit a ty to shodíš během první minuty vysílání? Dva body!“ zasmál se Libor Bouček, který tak udělil týmu Vojty Kotka dva body jen za to, že kapitán soupeřícího týmu lépe nevážil slova.

Děda a bouchání do stolu

Ačkoliv sám Jakub Prachař si s moduritem příliš zábavy v dětství neužil, zavzpomínal na to, kolik švandy s ním zažila jeho babička a následně také děda. Vlastně tak trochu celá rodina. Děda totiž dle jeho slov měl z moduritu vymodelovanou ruku.

Čtěte také: Znovu ucítí doteky a rozeznají teploty. Vědci mají zařízení, které dává protézám cit

„Moje prababička z toho dědovi tenkrát udělala protézu. Udělala mu o dva prsty víc, aby byl frajer. Bylo to takové, že občas něco rozbil po baráku. Když ale děda bouchnul do stolu, něco to znamenalo. Zvlášť s těmi sedmi prsty, to byla dlaň, panečku,“ zasmál se Prachař.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.