Zdraví a nemoci

28. září 2024 06:00

Ema Bártová

Pokud dítě špatně spí a bolí ho břicho, možná má roupy. Česnek mu ale nedávejte

O roupech se většinou moc nemluví. Pokud je nějaké dítě má, rodiče se většinou snaží ho parazitů zbavit, ale školu nebo školku neinformují, protože se stydí. Přitom není za co. Nákaza se šíří právě v dětských kolektivech a kdyby to věděli i ostatní, spíše by se jí v tom podařilo zabránit.

Roupi jsou malí červi, kteří se mohou množit ve střevech. Sami o sobě nejsou nebezpeční, přesto je logické snažit se jich co nejdříve zbavit. Krom toho, že pomyšlení na parazita v útrobách není nic moc, roupi mohou způsobit bolest břicha, svědění v oblasti konečníku a problémy se spánkem, přidat se může i nechutenství a průjem.

Čtěte také: Jsme na prahu epidemie covidu, řekl Prymula. Zmínil novou variantu XEC i neobvyklé příznaky

Odborně se téhle infekci říká enterobióza, způsobuje ji hlístice zvaná roup dětský. Mnoho případů ale probíhá bez jakýchkoli projevů, nicméně i tak může člověk nákazu šířit. Týká se to zejména předškoláků a mladších školáků.

"Štve mě, že rodiče už dokážou informovat ostatní a školu, že dítě si nejspíš od spolužáků přineslo vši. Dá se na to pak zaměřit a včas jich děti zbavit. Ale o roupech se nemluví, dětem ve škole nikdo neříká, aby si pořád dokola myly ruce, mnohdy k tomu během vyučování ani nemají dostatečné podmínky," vadí Kamile Markové. Její děti už škole dávno odrostly, ale roupy měly opakovaně a ona je přesvědčená, že se šířily ve právě ve třídách, protože děti tam neměly umyvadlo a na záchodech tekla jen studená voda. "Ale když jsem to téma chtěla otevřít na rodičáku, všichni mlčeli a tvářili se, že jejich děti roupy fakt neměly. Tomu se nedalo věřit," dodává.

Stud chápe. Ale podle ní to vedlo k tomu, že si děti v některých obdobách roupy předávaly pořád dokola. Nešíří se sice až tak snadno jako vši, ale nakažliví  jsou taky dost. A nákaza jinak než od jiného člověka není možná. Například zvířata tyto cizopasníky nemají, stejně jako nebudou na špatně umyté zelenině.

Infekce je to zřejmě docela častá a jak ve své analýze o výskytu roupů v Česku v letech 2018 až 2022 uvádějí epidemiologové Vojtěch Šimek a Michaela Špačková ze Státního zdravotního ústavu, oficiální statistiky zachycují jen velmi malý zlomek případů. "V České republice bylo v letech 2018–2022 nahlášeno 4 836 případů enterobiózy," uvedli s tím, že ve skutečnosti bylo nejspíše nemocných mnohonásobně více.

Nejvíc nemocných je podle nich  v Česku ve věkové skupině pět až devět let, následují děti desetileté až čtrnáctileté a batolata. Teenageři se nakazí málokdy, dospělí prakticky vůbec. Zcela výjimečně způsobí roupi někomu takové potíže, že kvůli nim skončí v nemocnici.

Přečtěte si také: Nechovat, nečesat a chinin na prst: Tyto prastaré rodičovské rady radši nezkoušejte!

Roupi se do těla dostanou poté, co člověk spolkne jejich vajíčka. Ta se typicky vyskytují na rukách či pod nehty, mohou být i na sklenici s pitím, pokud si jí člověk dotkne, na oblečení či ložním prádle. V trávicím traktu vajíčka dozrají a zhruba za měsíc až dva nakladou dospělé samice další na kůži kolem řitního otvoru, což způsobuje silné svědění objevující se zejména v noci.

Jakmile se na inkriminovaném místě člověk poškrábe, vajíčka se mu dostanou na ruce. Potud si je člověk může znovu přenést do úst nebo je šířit dál tím, že se bude dotýkat jídla nebo povrchů. Na nich vajíčka roupů přežijí i dva až tři týdny.

Pozor na příznaky toho, že dítě má roupy

Pokud má váš potomek roupy, může infekce proběhnout zcela bez příznaků. Vajíčka jsou velmi malá a spatřit je není snadné. Ale dejte si pozor na tyto projevy:

  • svědění kolem konečníku (zejména v noci), tento příznak je často jediný
  • bolavá, začervená kůže kolem konečníku jako důsledek škrábání
  • bolest břicha, případně průjem a nechutenství
  • potíže se spánkem
  • může se objevit i noční pomočování, ale není to typický příznak
  • vaginální výtok u dívek, pokud se červi rozšířili do pochvy
  • malí tencí nitkovití bílí červi na stolici, mohou být i na spodním prádle

Na roupy naštěstí existují volně prodejné léky, případně si můžete nechat nějaké silnější předepsat - při silné nebo opakované infekci je na místě přeléčení celé rodiny. "Terapii je někdy nutno zopakovat po dvou týdnech, někdy je nutná ještě další kůra po čtyřech týdnech," vysvětluje praktická lékařka Lenka Batelková. I když léky zaberou, svědění může ještě asi týden až deset dní pokračovat, lze jej rovněž tlumit léky nebo pomocí masti.

Někteří lidé preferují přírodní léčbu, ale v případě roupů se to nedá moc doporučit, studie neprokázaly účinnost, navíc nemusí být snadné děti k podobné alternativní léčbě přesvědčit. Mezi tipy totiž patří třeba konzumace většího množství česneku, případně potírání okolí řitního otvoru mastí z rozdrceného česneku a vazelíny. Další radou je užívání kokosového oleje po ránu a natírání okolí konečníku tímto olejem večer. Případně hrnek strouhané mrkve ráno a večer. Zahraniční weby někdy doporučují konzumaci semínek papayi, ale ani tady studie nepotvrdila, že by to jakkoli zabíralo. To už mělo větší efekt pití pelyňkového čaje, ukázala další odborná práce.

Podívejte se, jak herečka Pauhofová zvládá mateřství:

Nákaze parazitickými roupy se dá celkem snadno předejít, ale je potřeba si často a důkladně mýt ruce. Nejen po použití toalety, ale i před jídlem nebo po hře venku. Má také smysl, aby se dítě denně mylo, ideálně pod sprchou, pokud se nákaza objeví ve školce nebo ve škole. V takovém případě nebo pokud dokonce dítě samo roupy má, je záhodno také denně měnit pyžamo a ručníky. Ložní prádlo i ručníky vyperte na devadesát stupňů.

Udržujte dětem krátké nehty, odnaučte je, aby si je okusovaly. Zpozorněte, pokud se dítě začne škrábat na konečníku nebo v jeho okolí.

Zdroje: Mayo Clinic, Healthline, SZÚ

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 9. 2024

Experimenty kombinující kreativitu a technologie mohou vést k možnostem zvýšení vašich příjmů. Jste vnímaví k novým nápadům a ochotní vynaložit úsilí, abyste je využili ve svůj prospěch. Pravděpodobně objevíte nové talenty, o kterých jste nevěděli, že je máte. Tento den je vhodný k tomu, abyste se přihlásili do kurzu, navštívili přednášku nebo vyhledali doučování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.