Rychlé cukroví bez pečení: Sladké kuličky 4x jinak
Mají několik obrovských výhod. Jsou rychlé, pokud netoužíte po sofistikovanějším cukroví, můžete na ně využít různé zbytky nepovedeného cukroví, nepotřebujete na ně váleček ani vykrajovátka a hlavně, nepotřebujete při jejich přípravě vůbec zapínat troubu.
Máme pro vás několik receptů, z kterých si nevybere snad jen ten, kdo opravdu není sladké. Hned první recept je vhodný pro ty, kteří vyhledávají dobroty bez lepku, bez laktózy, případně veganské.
Také vám ukážeme, jak do kuliček propašovat některou ze zdravých a v poslední době velmi populárních zelených přísad ve formě prášku. A na své si přijdou samozřejmě i milovníci klasiky, ovšem v trochu vylepšeném kabátku.
Raw ořechové kuličky
Foto: probio.cz
Co budete potřebovat na cca 40 kuliček:
- 150 g celých mandlí
- 80 g celých kešu
- 80 g rozinek
- neloupaný sezam
- strouhaný kokos
- raw kakao
- 1 lžíci agávového sirupu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
1. Mandle a kešu namočte na 12 hodin do vody, rozinky nebo datle stačí namočit na 1 hodinu.
2.v Namočené a slité mandle, kešu a rozinky pak rozmixujte na hladkou kaši, přidejte agávový sirup, vanilku a zahustěte kokosem. Vznikne hustá kompaktní hmota, ze které tvořte kuličky.
3. Kuličky obalte v kokosu, kakau nebo sezamovém semínku, případně v Matcha Tea. Uchovejte v chladu.
Matcha kuličky
Foto: Matcha Tea
Co budete potřebovat na cca 50 kuliček:
- 100 g sušených datlí
- 80 g mletých mandlí
- 50 g strouhaného kokosu
- 1 lžička medu
- trochu vanilky
- kapku citronové šťávy
- 2 g Matcha Tea
Postup:
1. Datle namočte na 30 minut do vody. Následně vodu slijte a datle rozmixujte najemno. Přidejte zbylé ingredience a důkladně promíchejte.
2. Z hmoty tvarujeme kuličky, které můžete obalovat ve strouhaném kokosu s Matcha Tea nebo zdobit bílou čokoládou.
Datlové kuličky s kešu
Foto: Blendea.cz
Co budete potřebovat na cca 25 kuliček:
- 15 datlí
- 150 g kešu ořechů
- 60 g rostlinného proteinového prášku
- 15 ml kokosového oleje
- 30 ml vody
- 3 lžičky Blendea SUPERGREENS
- prášek z kustovnice čínské, kokos nebo kakao na obalení
Postup:
1. Datle vypeckujte, vložte do mixéru a přidejte k nim i ostatní ingredience. Vše rozmixujeme do hladké, lepkavé směsi.
2. Z připravené směsi rukama tvořte menší kuličky, které můžete obalit v prášku z kustovnice čínské, kokosu či kakau. Kuličky můžete rovnou jíst, nebo je ještě dát ztuhnout do ledničky.
TIP: Místo kešu ořechů můžete použít jakékoli jiné, které vám chutnají – pistácie, mandle, lískové...
Zelený prášek Blendea SUPERGREENS
Zdravá přísada, která dokáže divy s imunitou, ale poradí si i s detoxikací organismu a zlepší trávení. Obsahuje bio mladou pšenici pro podporu imunity, bio zelený ječmen pro dostatek energie, bio spirulinu pro mladší a zdravější vzhled a bio cholorellu pro detoxikaci těla. Sypká směs se užívá denně, rozpuštěná ve vodě, ovocném džusu, smoothie či jídle. www.blendea.cz
Rumové kuličky v bílé čokoládě
Foto: profimedia.cz
Co budete potřebovat na cca 40 kuliček:
- 100 g vaflových sušenek s vanilkovou náplní
- 60 g na sucho opražených vloček
- 80 g cukru
- 2 lžíce bílého rumu
- 1 lžíci melasy nebo tmavého medu
- špetku soli
- 60 g másla
- 150 g bílé čokoládové polevy a 2 lžíce nasekaných nesolených pistácií na obalení
Postup:
1. Sušenky a vločky rozdrťte válečkem nebo rozsekejte v elektrickém robotu. Nasypte je do mísy, přidejte cukr, rum, melasu nebo med, špetku soli a změklé máslo a vypracujte tuhou hmotu. Utvořte z ní váleček (pokud se hmota drolí, přidejte do ní ještě lžíci mléka), váleček zabalte do mikrotenové fólie a nechte ho odpočinout v chladu.
2. Odleželý váleček vybalte z fólie, nakrájejte na plátky a z každého plátku utvořte malou kuličku.
3. Kuličky rozložte na kovovou mřížku, pod kterou umístěte plech, na který může poleva odkapávat. Přelijte je rozpuštěnou bílou polevou a posypte nasekanými pistáciemi. Jakmile poleva zaschne, uložte kuličky do chladu (můžeme je vložit ještě do papírových košíčků) a nechte polevu ještě dobře ztuhnout.
-ak-
Mohlo by vás taky zajímat: