Sacharidy při hubnutí. Ano, či ne?
Kontrolní otázka: Drží slečna sacharidy v jedné nebo v obou rukou? Zdroj: Thinkstock
Sacharidy, cukry, uhlovodany či karbohydráty jsou jednou ze tří základních živin nezbytných ve výživě člověka. Poslední dobou se sacharidy netěší příliš velké oblibě, protože kolem nich panuje mnoho mýtů a zkreslených informací. Jak je to tedy doopravdy?
Důležité je uvědomit si, že sacharidy a cukry nejsou jedno a to samé. Jako cukry označujeme sacharidy, které jsou rozpustné ve vodě a mají sladkou chuť.
Sacharidy lze dělit podle složitosti jejich molekulárního složení na monosacharidy, které jsou nejjednodušší, rychle se vstřebávají do krevního oběhu a rapidně dokážou zvednout hladinu krevního cukru, což není právě žádoucí. Mezi ně patří například glukóza (hroznový cukr) či fruktóza (ovocný cukr). O něco složitější jsou disacharidy, tvořené dvěma cukernými jednotkami. Nejznámějšími zástupci jsou sacharóza (řepný cukr), maltóza (sladový cukr) a laktóza (mléčný cukr). Polysacharidy – komplexní cukry, jsou pak složené z mnoha molekul a obvykle nemají sladkou chuť. Takový klasický polysacharid je třeba škrob, ale dále také glykogen a vláknina.
Sacharidy fungují v lidském těle jako zdroj okamžité energie (glukóza a fruktóza), ale také jako zdroj zásobní energie (škrob, glykogen).
Které můžete a které ne
Kvůli efektu jednoduchých cukrů na hladinu cukru v krvi by tyto sacharidy měly tvořit maximálně 1/6 jejich celkového denního příjmu. Zbytek musí pokrýt sacharidy komplexní, které slinivku nenutí produkovat tolik inzulinu.
Ve svém jídelníčku omezte na minimum obyčejný bílý cukr a průmyslově zpracované cukrárenské výrobky (oplatky, sušenky, koblihy, bonbony). Ani cukr třtinový není z hlediska stability cukru v krvi žádným zázrakem, ale určitě je díky obsahu minerálních látek vhodnější než cukr bílý. Dejte si také pozor na nadměrnou konzumaci ovoce – i když je zdravé a přírodní a obsahuje spoustu vitamínů a vlákniny, je také bohatým zdrojem monosacharidů.
Stejně tak jsou z hlediska cukrů zákeřné mléčné výrobky, protože se v nich ukrývá laktóza. Když si pak dopřejete slazený ovocný jogurt, příliš svému organismu (navzdory reklamám v televizi) neprospějete.
Polysacharidy vám naopak zaručí stabilní hladinu cukru v krvi, která zamezuje pocitům únavy, výskytu diabetu, ale také nadměrnému ukládání tukových zásob. Nevyhýbejte se proto bramborám, celozrnným obilovinám, luštěninám a zelenině (nejlepší zdroj sacharidů!).
Jak obelstít chuť na sladké
Pokud máte sladkou chuť rádi, řiďte se několika jednoduchými pravidly a nebudete přibírat na váze:
Sladká jídla zařaďte do první poloviny dne a vždy je doplňte bílkovinami nebo zdravými tuky, které sníží hodnotu jejich glykemického indexu.To znamená, že pokud si dáte k snídani sladký muffin, zkombinujte ho třeba s bílým jogurtem nebo si dejte pár ořechů.
Dalším vhodným okamžikem pro sladkou odměnu je cesta z posilovny. Asi půl hodiny po cvičení potřebujete doplnit cukr do svalů. Ten se neuloží jako podkožní tuk, ale jako zásobní glykogen (1/3 je v játrech, 2/3 ve svalech). Jeho zásoba po 30–90 minutách cvičení totiž dochází. Pokud člověk hladoví, drží přísné diety a přitom cvičí, zásoby glykogenu jsou vyčerpané a tělo si bere jako zdroj energie hlavně proteiny – svaly. Proto když cvičíte, jezte komplexní sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky.
S příjmem sacharidů to nepřehánějte, ale rozhodně se jich ani nebojte, protože ve formě polysacharidů jsou skvělým zdrojem paliva pro náš organismus.