Životní styl

6. července 2024 07:00

Marie Makovská

Dítě před utopením může zachránit i barva plavek. Pod vodou dobře uvidíte oranžovou a žlutou

Napadlo vás někdy přemýšlet nad barvou plavek jako nad faktorem, který může ovlivnit bezpečnost při koupání? Až uvidíte srovnání na fotce, možná výběr plavek přehodnotíte. Některé totiž pod hladinou nejsou vůbec vidět.

Podle odborníků na bezpečnost jsou miliony dětí při koupání vystaveny zbytečnému riziku, protože nosí plavky, jejichž barva není ve vodě vidět. Experti testovali různé barvy plavek pod vodou, a to v bazénu se světlým nebo tmavým dnem a také v jezeře, kde může být díky dnu barva vody až hnědá či šedá. Podívejte se, jaké barvy nejvíce zvyšují šance, že tonoucího pod vodou zpozorujete.

What are you wearing to the water? Think bright and contrasting colors for you and your children this summer!

Posted by Ashland County Health & Human Services - Public Health on Thursday, May 30, 2024

Průzkum provedla americká společnost Alive Solutions, která se specializuje na bezpečnost u vody. Plavky různých barev experti umístili zhruba metr pod vodní hladinu a nafotili je. Špatně dopadly všechny pastelové barvy, ale i šedá, bílá nebo světle modrá. Voda pohlcuje a rozptyluje světlo jinak než vzduch, proto se lidským očím tyto barvy jeví jako méně živé než na souši. Například červená barva ve vodě ztmavne a plavky této barvy se mohou v rozbouřené vodě jevit pouze jako stín.

„Jasné a kontrastní barvy vyniknou na pozadí vody lépe, což usnadňuje plavčíkům a rodičům rychlé zpozorování dítěte, zejména v krizových situacích,“ uvedl ředitel pro zdraví a bezpečnost Americké asociace plavčíků Bernard Fisher pro CNN. Měli bychom proto zvolit neonové barvy, především pak žlutou nebo oranžovou.

„Ozvalo se nám mnoho rodičů, kteří říkali, že jen díky tomu, že jejich dítě mělo na sobě jasně neonově barevné plavky, si všimli, že se topí,“ řekla zakladatelka Alive Solutions a bývalá plavčice Natalie Livingston.

Barevné plavky samozřejmě nestačí na to, aby rodiče své děti v případě potřeby z vody včas vytáhli. Nejdůležitější je, aby byly stále pod dozorem někoho, kdo je dobrý plavec.

Případů, kdy při koupání došlo na nejhorší, je každoročně více než dost. Buďte opatrní:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 10. 2024

Zpestřete si život spontánními aktivitami. Je čas vyrazit ven a užívat si více světa. Prozkoumejte věci, které jsou ve své podstatě jiné, než byste očekávali. Vyberte si zavřené dveře namísto otevřených.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.