Jak zahnat bolest hlavy z vedra? Zabere slaná voda a vůně květů, radí odborník

Ve vysokých teplotách není ničím výjimečným, že se mnoha lidem spustí bolest hlavy. Často i přesto, že jí předcházejí dodržováním pitného režimu a nošením pokrývky hlavy. Pokud si nechcete brát prášky, existují vědecky ověřené způsoby, kterými lze horkem vyvolaný bolehlav zahnat.

Horkem způsobené bolesti hlavy se často léčí jinak než ty, které přijdou samy od sebe, a stejně tak i specificky bolí. Lékař Gavin Dawson z Wilderness Medical Associates International popsal, čím jsou zvláštní a také jak se s nimi vyrovnat. „Navzdory všeobecnému přesvědčení tyto bolesti hlavy nejsou způsobené vysokými teplotami jako takovými, ale tělesnými reakcemi na ně,“ řekl.

Čtěte také: Úmorná vedra nás ještě potrápí. Nedělejte zásadní chyby a ochlazujte se efektivně

Dlouhodobý pobyt v tropických teplotách zvyšuje tělesnou teplotu člověka. To vede k roztažení cév, aby mohly posílat více krve směrem k pokožce a teplo uvolnit. Nával krve směrem ke kůži způsobuje, že jí méně odchází do mozku, který je tím pádem méně okysličován, v důsledku čehož vzniká bolest hlavy.

Bolest hlavy z horka poznáte podle řady symptomů, mezi něž patří například bodání na obou stranách hlavy, které se zhoršuje i při nenamáhavé fyzické aktivitě. Můžete pociťovat závratě či nevolnost a můžete zvracet. Výjimečným příznakem není ani citlivost na světlo či zvuk. Bolest také často přichází v odpoledních hodinách po čase stráveném ve velkém horku. Jak se jí ale zbavit?

Sklenice slané vody

I když máte po ruce vodu, sama o sobě občas nestačí. Kromě hydratace potřebujete doplnit také elektrolyty. Naštěstí je jednoduché tak učinit i bez speciálních doplňků stravy. Stačí ve sklenici vody rozmíchat špetku himálajské soli. Rozdíl po vypití takové směsi na těle pocítíte za pouhých 15 minut.

Vrbová kůra

Vrbová kůra se již dlouhá léta využívá v lidovém léčitelství, konkrétně proti bolesti hlavy. Obsahuje salicin, který působí proti bolesti téměř stejnou silou jako aspirin. V lékárnách lze vrbovou kůru koupit v pilulkách či v sypké formě. Ideální dávka k úlevě je 240 miligramů denně.

Vůně květin

Kdo má doma esenciální oleje, ten si může v případě bolesti hlavy z horka ulevit s jejich pomocí. Květinové vůně totiž podle studie publikované v časopise European Neurology umí tlumit její příznaky. Například pouhých 15 minut aromaterapie s levandulovým olejem stačí k tomu, aby bolest téměř úplně odezněla.

Studený obklad

Od bolehlavu z horka mohou člověku dobře pomoct také studené obklady. Můžete je přiložit zezadu na krk či zepředu na čelo, ideálně na obě místa. Pokud si navíc na látku kápnete esenciální olej, zkombinujete dva triky zároveň a můžete si tak ulevit o to víc.

Zdroj: First for Women

Podívejte se, jak co nejlépe zvládnout tropy:

Sdílejte článek
Štítky léto bolest horko bolest hlavy tropické teploty bolehlav

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.