Životní styl

10. července 2023 07:00

Marie Makovská

Úmorná vedra nás ještě potrápí. Nedělejte zásadní chyby a ochlazujte se efektivně

Celou zimu na něj čekáme, ale když přijde, tak ho proklínáme. Léto s sebou samozřejmě přináší také horké dny, které se dají poklidně ustát jen u vody. Doma, v práci a na cestě můžete dopady vedra na váš organismus aspoň efektivně mírnit – nedělejte však stejné chyby, které mnoho lidí stále opakuje.

Parný víkend se dá ještě nějak vydržet, tedy pokud máte volno. Jakmile se ale blíží pracovní týden a předpověď počasí ukazuje průměrnou teplotu 30 stupňů, málokdo si dokáže udržet dobrou náladu. Přitom i samotné myšlenky na to, že je nám zle a „umíráme“ vedrem, celou situaci ještě zhoršují. Snažte se myslet na to, že vaše tělo vše v pohodě zvládá, a na horké dny se v první řadě dobře připravte. Jak na to?

9 efektivních tipů, jak zmírnit dopady vedra

1. Vhodné oblečení

Že by mělo jít o volné střihy a kratší rukávy/nohavice, je jasné. Ne vždy to ale jde. Pokud se chystáte do práce a nemáte úplně uvolněný dress code, zachrání vás jedině prodyšné materiály. Ty by měly být přírodní, chladivé jsou například len a bavlna – z nich se vyrábí i společenské kalhoty či košile, doplňte je nejlépe o látkové prodyšné tenisky. Jestli můžete, zkuste sportovní materiál s dobrým odvodem potu. Při vystavování se slunci je výhodnější mít pokožku zakrytou než odhalenou, tkanina dokáže částečně fungovat jako izolace. Velmi pomůže také pokrývka hlavy.

2. Ochrana kůže

Kůži je potřeba chránit nejen oblečením, ale i vhodnými přípravky. Vystavování pokožky slunečnímu záření bez ochrany vede k předčasnému stárnutí pleti, výskytu pigmentových skvrn, a zároveň zvyšuje také riziko rakoviny kůže. Ochranu pokožka potřebuje i v případě, že je pod mrakem. Vždy tedy zvolte přípravek s faktorem podle toho, kde a jak dlouho budete záření vystaveni.

Přečtěte si také: Dodržujete pitný režim? 10 zajímavostí, které jste možná nevěděli!

3. Pitný režim

Pijte průběžně a nespoléhejte na pocit žízně – ten se totiž ve vedru někdy vůbec nedostaví, obzvlášť u žen nebo seniorů. Nejlepší je k doplnění tekutin vlažná voda, u ledové je riziko teplotního šoku, nicméně zdravý organismus i studený nápoj v pohodě zvládne. Pijte tedy hlavně takové nápoje, které vás dokážou dostatečně hydratovat (tedy ne alkohol nebo nápoje plné cukru či kofeinu) a také ty, které budete pít s chutí a pitný režim díky nim opravdu dodržíte. Vodu si například můžete dochutit ovocem a bylinkami. Při velké námaze a pocení zvolte vhodný iontový nápoj, který tělu dodá i potřebné sacharidy a minerální látky.

4. Odlehčený jídelníček

Důvodem, proč si během horkých dnů mnohdy připadáme nafouklí a nateklí může být kromě pitného režimu i jídelníček. Ten je potřeba upravit tak, aby neobsahoval těžká tučná jídla, ideálně vyřaďte i potraviny, o kterých víte, že vás nadýmají.

Pokud během veder ztrácíte chuť k jídlu, soustřeďte se na doplnění důležitých živin – všechny můžete vyřešit například vhodně poskládaným salátem, kromě různých druhů zeleniny přidejte bílkovinu (třeba v podobě mozzarelly, ryby, kuřecího masa nebo vejce), zakápněte za studena lisovaným olejem a podávejte třeba s kousky celozrnného chleba. Ovoce a vodnatá zelenina vám v průběhu dne pomohou doplňovat pitný režim, můžete také zařadit různé studené i teplé polévky a vývary.

Mohlo by vás zajímat: Je vám horko? Vybírejte si potraviny, které vás ve vedru ochladí

5. Opatření proti otékání nohou

Nohy během parného dne otékají i lidem, kteří s tím běžně potíže nemají. Při sezení v práci si nohy podložte, občas se zvedněte a projděte, snažte se nohy vyvětrat a pokud to jde, můžete je i zchladit studenou vodou či obkladem.

6. Efektivní ochlazování

Většina lidí volí ledovou sprchu, mnohem větší službu ale udělá vlažná, která pomůže otevřít póry a odvést z těla horko. Po sprše se neotírejte, tělo se zchladí také tím, že ho necháte volně oschnout. Během dne a v práci, když se nemůžete sprchovat, využijte alespoň obklady či proud vody, kterým zchladíte předloktí a zátylek. Můžete také použít chladivé masti.

7. Nepusťte teplo do bytu

Větrání vždy nechte na noc a brzké ráno, poté je nejlepší okna zavřít a také je zatáhnout žaluziemi nebo závěsy. Ty by měly být ideálně světlé a vzdušné. Zároveň se snažte uvnitř nevytvářet další teplo, například vařením a pečením, používáním žehličky a podobně. Tyto aktivity si opět nechte na večer, až slunce zapadne a budete moci znovu větrat. Větrejte nejlépe otevřením oken/dveří protilehlých místností, pokud tuto možnost nemáte, zapojte ventilátor, který vám s prouděním vzduchu pomůže.

8. Náhrada klimatizace

Jestli nemáte klimatizaci, alespoň částečně vám mohou posloužit vlhké tkaniny zavěšené v oknech a ventilátor. Odpařování vody pomůže ochladit okolní vzduch a bude se vám tak lépe dýchat.

9. Letní přikrývka a pyžamo

V létě vyměňte přikrývky a ložní prádlo za přírodní a lehké materiály, místo peřiny můžete použít i prázdný povlak nebo další prostěradlo. To stejné platí i pro pyžamo – pokud neradi spíte nazí, zvolte volný střih a přírodní materiál (len, bavnu).

Dejte pozor na:

Skladování vody

U vody bohužel není snadné poznat, že je špatná. Ve chvíli, kdy už problém rozpoznáte okem, jako například slizký biofilm či kroužek na sklenici nebo lahvi, určitě ji nepijte. Vodu vždy skladujte v chladu a temnu, nenechávejte ji například na rozpálených sedačkách v autě. Pokud láhev používáte opakovaně, pravidelně ji myjte. Nejen vypláchnutím vodou, ale opravdu důkladně.

Vyrážka z přehřátí

Za shluky pupínků může především pot, který je během veder agresivnější. Postižená místa, která bývají většinou u krku, v podpaží apod. udržujte ideálně v suchu a chlaďte je. V lékárně můžete koupit také zásyp. Vyhněte se krémům, které by vedly k ještě většímu ucpání pórů.

Prudké změny teplot

Chlazení prostor klimatizací na příliš nízkou teplotu se netýká jen supermarketů nebo auta. Největším problémem a předmětem hádek bývají klimatizované kanceláře, ideální teplota je totiž pro každého individuální. Některým lidem může chladný a suchý vzduch dráždit sliznice, způsobuje jim bolesti hlavy nebo nepříjemné pálení v krku a rýmu. Pokuste se s ostatními domluvit na kompromisu. Dokud to jde, využijte přirozené větrání. Připravte si vhodnou obuv a oblečení, abyste netrpěli, pokud teplota není nastavena přesně podle vašich preferencí. Můžete si také zkusit vyměnit pracovní místo, abyste nebyli vystaveni ledovému vzduchu z klimatizace.

Děti a domácí mazlíčci

Děti, stejně jako domácí mazlíčci, často nesdělí, že jim není tak úplně dobře. Proto je bedlivě sledujte, hlídejte pitný režim a nastavte například časový limit pro hraní si venku na 15 až 20 minut. Poté se ujistěte, že se přijdou ochladit. Děti nikdy nepolévejte ledovou vodou a nenamáčejte jim vlasy pod čepicí, kvůli které se pak hlava na slunci zapaří. K ochlazení pomohou přírodní materiály oblečení, obklady na zátylek a podobně.

Stejně tak mazlíčky nechlaďte prudkým namočením ve studené vodě, ale spíše jim dejte možnost lehnout si do stínu a na chladicí podložku, případně pomocí vody nebo mokrých hadrů ochlazujte bříško a tlapky. V žádném případě děti ani mazlíčky nezavírejte v autě, ve velkých vedrech ani na malou chvilku, a dokonce ani s pootevřenými okny. Zkrátka je vždy vezměte s sebou, i když se jedná jen o rychlou pochůzku.

Nebojte se zažádat si v práci o úpravu pracovní doby a další možná opatření, která vám pomohou vedra ve zdraví přečkat. Každý zaměstnavatel bude raději, když budete pracovat důsledně a efektivně, než když se budete trápit, a nakonec vše ještě odnesete třeba nemocí a pracovní neschopností.

Zdroj: CNNrehabilitace.info

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.