Celebrity

22. února 2024 10:05

David Laštovka

Drsný osud herce Stanislava Neumanna. Ve vězení čekal na popravu, syn spáchal sebevraždu

Herec Stanislav Neumann před kamerou ztvárnil desítky nezapomenutelných rolí. Mezi nejslavnější patří postava krále v Pyšné princezně, vrchní kuchař v pohádce Princezna se zlatou hvězdou, děda Pšuk ve snímku Dařbuján a Pandrhola nebo čert Omnimor ve filmu Hrátky s čertem. Zatímco svou profesí rozdával radost, jeho soukromý život tak veselý nebyl.

Stanislav Neumann, který byl synem básníka Stanislava Kostky Neumanna, se během druhé světové války velmi angažoval a byl aktivním členem protinacistického odboje. Když během Pražského povstání 5. května roku 1945 doprovázel nákladní vůz plný zbraní, byl zadržen oddílem SS a následně uvězněn v loretánském klášteře, kde měl být 9. května popraven. Naštěstí už to nacisté nestihli, neboť 8. května kapitulovali. Po osvobození se stal zarytým a angažovaným komunistou.

Mohlo by vás zajímat: Osudy princezen z Byl jednou jeden král: Všechny se potýkaly s krutými ranami života

Syn zanechal dopis na rozloučenou. Co v něm stálo?

Stanislav Neumann, herec s nezaměnitelnou intonací hlasu, měl se svou manželkou syna Stanislava, který vystudoval pařížskou Sorbonnu a byl po dědečkovi básníkem. Jeho život vyhasl předčasně. Během války byl vězněn v Terezíně, kde přežil jen zázrakem. Z komunistického režimu, kterému zpočátku fandil a aktivně ho podporoval, byl velmi zklamaný. Trpěl silnými depresemi, skončil na psychiatrii, kde spáchal sebevraždu. Zanechal dopis na rozloučenou, ve kterém stálo, že nemohl žít bez strany ani se stranou, která vládne totalitními metodami, zakazuje mladým lidem studovat a vylučuje ze svých řad poctivé.

Čtěte také: Zarytý komunista Jaroslav Moučka zavrhl svého bratra. Brutálně mučil a týral lidi

Neumann byl synovou smrtí zdrcen a v jeho životě už nebylo nic tak jako dříve. Na jeho podporu se přidali i někteří jeho kolegové. Například herec František Smolík, který se rozhodl vrátit komunistům stranickou legitimaci.

Jaký byl v soukromí?

Stanislav Neumann se sice narodil v umělecké rodině, jeho maminka si ale přála, aby se stal bankovním úředníkem. Za svůj život vytvořil zhruba 300 divadelních a 100 filmových rolí. Působil v Národním divadle, Osvobozeném divadle nebo v Divadle Vlasty Buriana.

Jako pedagog působil na DAMU, kde k jeho žákům patřili například Luděk Kopřiva, Milan Neděla, Jiří Vala, Jiřina Jirásková nebo Irena Kačírková. „Stanislava Neumanna bych charakterizoval jako takového smutného komika. Potkali jsme se před kamerou i v divadle. Já ho měl strašně rád. Byť byl hodně zapáleným komunistou, dokázal být velmi lidský, citlivý a snažil se druhým pomáhat. Na place byl vždycky perfektní,“ prozradil o něm během života redaktorovi webu Prima Ženy herec Jan Skopeček. Stanislav Neumann se dožil 72 let. Od jeho smrti 19. února uplynulo 49 let.

Pohádku Princezna se zlatou hvězdou, kde si Stanislav Neumann zahrál kuchaře, můžete sledovat na prima+, tady je upoutávka:

Sdílejte článek
Štítky rodina poprava komunismus syn sebevražda otec věznice herec Pražské povstání Pyšná princezna Dařbuján a Pandrhola Princezna se zlatou hvězdou Druhá světová válka Stanislav Kostka Neumann Stanislav Neumann

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.