Celebrity

26. prosince 2023 16:00

Eliška Reiglová

Osudy princezen z Byl jednou jeden král: Všechny se potýkaly s krutými ranami života

V pohádce Byl jednou jeden král bojují tři princezny, Drahomíra, Zpěvanka a Maruška, o přízeň svého otce. Legendární snímek byl natočen v roce 1954 a žel bohu, ani jedna z představitelek princezen už není mezi námi. Všechny se přitom v životě musely potýkat s krutými zásahy osudu.

Pohádka Byl jednou jeden král patří ke svátečním klasikám, které v televizi během Vánoc nesmějí chybět. I vzhledem k obsazení se také dá zařadit k pokladům tuzemské kinematografie. Na princezny byla radost pohledět a byť už na tomto světě nejsou, díky hereckému talentu zde po sobě zanechaly nesmazatelnou stopu. Jak se jim dařilo po natáčení?

Stella Májová

Po natáčení pohádky Jan Werich angažoval Stellu Májovou do divadla ABC. Následně se objevila v úspěšných filmech Anděl na horách, Princezna se zlatou hvězdou, Pane, vy jste vdova! nebo v komedii Co je doma, to se počítá, kde ztvárnila čipernou tetičku z Ameriky. Právě poslední snímek tak trochu předurčil její osud.

Když bylo herečce 66 let, do Prahy ji přijela navštívit dávná láska, redaktor Jaroslav Mráz, který v 50. letech emigroval do USA. Znovu se do sebe zamilovali a Májová se rozhodla kvůli němu zcela změnit život. Provdala se a odstěhovala se za ním do Kalifornie. Štěstí vydrželo devět let – do doby, než Jaroslav nečekaně zemřel.

Po smrti milovaného manžela už se Stella Májová do Česka nevrátila. Ještě za života vyslovila přání, aby byla rozptýlena na zahradě vedle manžela a milovaného psa Jetsyho. To se jí také splnilo, když v roce 2009 ve věku 86 let zemřela na následky roztroušené sklerózy.

Podívejte se také na to, jak Pavel Trávníček vzpomíná na natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku:

Irena Kačírková

Krásná herečka Irena Kačírková se po roli v oblíbené pohádce objevila i v komedii Kudy kam, ale další velký hit přišel až s muzikálem Starci na chmelu, kde si zahrála středoškolskou učitelku. Její kariéra byla téměř zářná, pak ale přišel osudný rok 1968 a s ním i invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Kačírková dala veřejně najevo svůj nesouhlas, což pro ni znamenalo konec herecké kariéry. V televizi už měla příležitost zahrát si jen v několika menších rolích, a to ke všemu v rolích záporných postav. Jako nepohodlná byla odsunuta do pozadí.

Herečka zemřela v roce 1985 na rakovinu, o které věděla a s níž bojovala už od roku 1981. Tuto nemoc si shodou okolností už ve čtyřiceti letech předpověděla, byla totiž náruživá kuřačka a o riziku nemoci dobře věděla. Až do konce života ráda vzpomínala na své dny před kamerou.

Milena Dvorská

Milenu Dvorskou pro herectví objevil Jan Werich a role Marušky v kultovní pohádce byla její úplně první rolí. Poté patřila k nejobsazovanějším herečkám a po kariérní straně se jí dařilo, nečekaně krutá rána přišla ze strany jedné z nejbližších osob. Od dcery, která se od ní zničehonic distancovala.

Hereččina dcera Lucie, která se narodila v roce 1964, první roky svého života vyrůstala u prarodičů. Přestože od školních let už byla s matkou v Praze, moc dlouho se nezdržela. Utekla do ciziny za Janem Dvorským, sektářem, který vystupoval pod přezdívkou Parsifal.

O dceři dlouhá léta věděla jen z médií, kde ona i Parsifal vystupovali proti ní. Krátce před její smrtí ji ale vyhledala a navštívila nejstarší vnučka. Milena Dvorská skonala krátce před Štědrým dnem roku 2009 ve věku 71 let.

Sdílejte článek
Štítky Vánoce herec pohádka Jan Werich Štědrý den vánoční filmy Milena Dvorská Irena Kačírková Stella Májová Parsifal

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.