Celebrity

8. září 2022 05:59

David Laštovka

Milenu Dvorskou její dcera odstřihla ze svého života. Před smrtí prožila euforii

Milena Dvorská svého času patřila k nejkrásnějším českým herečkám. Poté, co natočila pohádku Byl jednou jeden král, v níž ztvárnila princeznu Marušku, jí od ctitelů několik let přicházely zamilované dopisy. Její soukromý život tak radostný nebyl. Od narození slavné herečky právě uplynulo 84 let.

O svém profesním životě měla Milena Dvorská, rodačka z Prostějova, původně jinou představu. Studovala střední zdravotnickou školu a ve volném čase hrávala divadlo v ochotnickém spolku. Brala to pouze jako koníček, ambice živit se herectvím tehdy rozhodně neměla.

Vše se změnilo až po setkání s Janem Werichem, který do jejich města přijel se svým představením. Milena si k němu do šatny zašla pro podpis a pak se odehrálo něco, co navždy změnilo její život. Jakmile ji Werich spatřil, zapálil si s gustem doutník, oznámil jí, že se mu líbí její oči, a zeptal se, zda by si nechtěla zahrát princeznu Marušku v chystané pohádce Byl jednou jeden král. Tehdy patnáctiletá Milena nadšeně souhlasila.

Samotné natáčení pro ni bylo velkým dobrodružstvím a občas si připadala jako Alenka v říši divů. Scéna, kdy se měla líbat s rybářem, kterého ztvárnil ostřílený herec Vladimír Ráž, se kvůli její neomalenosti musela točit desetkrát. U Wericha ale měla obrovské zastání. Ujal se jí a po celou dobu, kdy se pohádka natáčela, mohla bydlet u něj doma v podkrovním pokojíku na pražské Kampě.

Na dceru zůstala Dvorská sama. Odložila ji ke své matce

Po této filmové zkušenosti, která jí přinesla slávu a obdiv, už věděla, že herectví je přesně to, co chce v životě dělat. Nastoupila na DAMU, kam ji přijali i bez maturity a našla si tam svou první velkou lásku. Zamilovala se do bulharského studenta režie Orfeia Cokova. Během prázdnin, které strávili v Bulharsku u jeho rodičů, se dokonce vzali. Po čase si ale uvědomili, že o společné budoucnosti má každý jiné mínění. On chtěl žít v Bulharsku, ona v Praze.

V momentě, kdy řešili rozchod, Milena zjistila, že spolu čekají miminko. Orfei jí však oznámil, že dítě nechce, a vrátil se domů do Bulharska. Když se jejich dcera Lucie narodila, herečka na ni zůstala sama. I proto uvítala pomoc své matky, která se nabídla, že půjde do předčasného důchodu, dítě si vezme k sobě do Prostějova a bude se o něj starat.

Komplikované vztahy s dcerou

Dceru Lucii si Milena Dvorská k sobě nastálo vzala, až když jí bylo šest let. V té době byla zamilovaná do herce Josefa Krause, kterého si posléze vzala za muže. O několik let později se jim narodil syn Jakub a všichni společně fungovali jako spokojená rodina. Zlom přinesla až Lucčina puberta. Když jí bylo šestnáct let, představila matce svého partnera Jana a zeptala se jí, zda by u nich mohl bydlet.

„Samozřejmě jsme s tím nesouhlasili a zdálo se, že to vzala celkem v pohodě. Uplynulo pár roků, já jsem netušila, že ho stále miluje, když mi oznámila, že spolu čekají dítě. Když porodila Julinku, snažila jsem se jí co nejvíce pomáhat a řekla bych, že se výrazně urovnaly i naše vztahy. On k nám ale chodil jen málokdy. O tom, co je to za člověka, jsem se dozvěděla, až když mu jeho matka koupila na Vánoce knihu Hnutí grálu. Vsugeroval si, že je spasitelem světa, cítil se vyvolený a nechal si říkat Parsifal Imanuel,“ popsala Milena Dvorská v 13. komnatě.

Zemřela pár dní před Vánoci. Před smrtí zažila euforii

Lucie se svojí životní láskou zplodila celkem osm dětí a utekla s ním do světa. Nejprve do Německa, Itálie, Rakouska, Belgie a Nizozemí. Dvorskou odstřihla ze svého života. „Ignorovali mě a vnímali mě jako úplně cizí osobu. Přestože jsem se o kontakt mockrát snažila,“ povzdechla si herečka, která nemohla vídat ani svá vnoučata. Lucie o ní naopak tvrdila, že lásku jenom předstírá a hraje. Nikdy se už neusmířily a vzkazy si posílaly jen přes média.

Těsně před smrtí se Milena Dvorská jedné radosti přece jen dočkala. Její vnučka Julie utekla z domova a navštívila ji v Praze. Krátce po dojemném setkání, které navíc umocňoval fakt, že se uskutečnilo těsně před vánočními svátky, však herečka zemřela.

„Ještě třiadvacátého jsem jí měla přinést cukroví. Byl to pro mě nesmírný šok, větší než jsem čekala. Podlomila se mi kolena. Říkala jsem si, že snad umřela šťastnější, když jsem se jí alespoň já vrátila,“ prozradila deníku Blesk vnučka Julie.

Hereččina náhlá smrt je dodnes zahalena tajemstvím. Proslýchalo se, že rozrušením prý nemohla v noci spát, brala léky na spaní a do toho pila alkohol, což její srdce nemuselo zvládnout. „Byl to prudký infarkt,“ oznámil tehdy médiím bez dalších informací vdovec Josef Kraus. Nezapomenutelná česká herečka zemřela 22. prosince 2009 ve věku 71 let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.