Celebrity

30. března 2024 06:00

David Laštovka

Eduard Pergner zemřel na mrtvici. Dcera Tereza byla na drogách, syn Boris ve vězení

Život jednoho z nejúspěšnějších českých textařů Eduarda Pergnera vyhasl náhle ve věku 65 let po mrtvici, kterou prodělal při televizním vysílání. V té době jeho dcera, moderátorka Tereza Pergnerová, bojovala s drogovou závislostí a syn Boris byl ve vězení. Jak na něj vzpomínají jeho blízcí kolegové?

Eduard Pergner patřil k výrazným českým autorům. Pod pseudonymem Boris Janíček napsal řadu písňových textů pro Karla Gotta, Michala Davida, Jitku Zelenkovou, Petra Spáleného, Michala Penka nebo soubor Kroky Františka Janečka. „Poté, co Petrovi Spálenému napsal text k písni Josefína, ho nesmyslně zakázali. Jak se tam zpívá ‚Učitelka Josefína vůbec nemá ústa líná‘, oni naprosto absurdně usoudili, že je to narážka na Stalina. Ústa líná – u Stalina. Proto musel psát pod jiným uměleckým jménem,“ prozradil redakci webu Prima Ženy hudební skladatel Zdeněk Barták, kterého s Pergnerem pojilo úzké přátelství.

Mohlo by vás zajímat: Osudové ženy Petra Spáleného. Filipovskou podváděl, Voborníková se ho bála

„Byl to úžasný člověk, skvělý kamarád a vynikající textař s obrovským citem. V nejtěžších chvílích v mém životě (při autonehodě Bartákovi zemřela manželka, pozn. red.) to byl právě Eda, kdo mně nejvíce pomohl. Vzpomínám na něj s láskou a úctou,“ uvedl Barták. Společně napsali téměř stovku skladeb. Mezi nejslavnější patří Nonstop, která se stala obrovským hitem. „Spolupráce s Edou byla vždycky bezvadná. A musím říct, že velký talent po něm podědila i dcera Tereza, která napsala také několik krásných textů a je skvělou moderátorkou,“ dodal Zdeněk Barták.

Kuřácká vášeň mu způsobila zdravotní problémy

Eduard Pergner se spolupodílel také na scénářích k hudebním filmům režiséra Jaroslava Soukupa Discopříběh a Discopříběh 2. „Tehdy jsem bydlel ve Strašnicích v ulici Pod Třebešínem a náhodný chodec si mohl myslet, že v domě hoří, když se z otevřených dveří na balkon valil kouř…Samozřejmě že nehořelo, to jen Eda kouřil. Zapaloval si jednu cigaretu od druhé, bez toho prostě nemohl tvořit ani žít. Dovedete si představit, jak byl celý byt po dvou měsících psaní s Edou provoněný cigaretovým kouřem,“ zavzpomínal pro web Prima Ženy režisér Jaroslav Soukup.

Čtěte také: Jediná cigareta vám vezme až půl hodiny života, varuje odbornice na boj s kouřením

„Oba filmy měly velký divácký úspěch, oslovily především mladou generaci, která se na ně valila do kin po celé republice. Horší to bylo s Edou… jeho kuřácká vášeň mu způsobila zdravotní problémy a pak i jeho předčasný odchod do hudebního nebe. Škoda… mohl ještě napsat pěkné texty k dalším písničkám. Byl to příjemný a talentovaný parťák. Až na to kouření,“ dodal režisér Soukup.

Ve druhém díle Discopříběhu si zahrála i Pergnerova tehdy sedmnáctiletá dcera Tereza, která se následně stala televizní moderátorskou hvězdou. Přestože své děti vychovával přísně, Tereza pak propadla drogám a léčila se ze závislostí. Jeho syn Boris skončil ve vězení. To Eduarda zdrtilo a zřejmě se to podepsalo na jeho zdraví. Když byl pozván na natáčení televizního pořadu Juraje Kukury, jeden z dotazů ho natolik rozrušil, že zkolaboval. Dostal mrtvici a byl převezen do nemocnice, kde po několika týdnech zemřel. Pohřeb zařizoval jeho nejbližší přítel Zdeněk Barták.

Podívejte se, co na sebe Tereza Pergnerová prozradila v Show Jana Krause:

Sdílejte článek
Štítky drogy výročí moderátorka nemocnice smrt rodina cigarety syn mrtvice režisér věznice děti textař Tereza Pergnerová Eduard Pergner Boris Janíček

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.