Celebrity

12. března 2024 06:00

David Laštovka

Jana Fabiánová o sexuálním napadení Cimickým mlčela 22 let. Prosila ji o to matka

Jana Fabiánová promluvila

O Janě Fabiánové, která slaví 45. narozeniny, se v poslední době nejvíce hovořilo v souvislosti s údajným sexuálním napadením psychiatrem Janem Cimickým. Ironií osudu navíc její zesnulá matka Naďa Urbánková zažila dokonce znásilnění vlastním otcem.

Jana Fabiánová se narodila do umělecké rodiny. Její matka Naďa Urbánková byla slavná zpěvačka a herečka, otec Jan Nemejovský textař a překladatel. Odmalička byla nadaná, navštěvovala hodiny herectví, tance, hry na klavír nebo zpěvu. Když začala chodit do školy, maminka prožívala nejslavnější éru.

Úspěch se však neodpouští a Jana se kvůli tomu ve škole stala obětí šikany. „Bojovala jsem se závistí, protože maminka v té době zažívala svou největší slávu. Spolužačky mi braly věci a vyhazovaly je z okna nebo na mě pokřikovaly. Když se mi něco nepovedlo, děti se mi smály, a když se mi naopak něco povedlo, tak mě shazovaly. Nejhorší to bylo v páté nebo šesté třídě. To jsem do školy chodívala opravdu nerada a občas mě strachy bolelo břicho. Bála jsem se uspět i selhat, protože jsem byla pod drobnohledem,“ svěřila se Jana Fabiánová v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

Proč s obviněním o napadení přišla až po 22 letech?

Jana Fabiánová je jednou z mnoha žen, které tvrdí, že byly sexuálně napadeny psychiatrem Janem Cimickým. Dcera Nadi Urbánkové obvinění podala až po 22 letech, poté co se dozvěděla, že tehdejší prezident Miloš Zeman chce Cimickému udělit státní vyznamenání. „Člověk má tendenci se brzo svěřit, což já jsem udělala hned po napadení. Svěřila jsem se mamince, ale byla jiná doba. Tehdy jsem si myslela, že by to šlo. Ale nebyly sociální sítě a najít další oběti bylo strašně těžké,“ vysvětlovala Jana v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

Čtěte také: Cimický čelí dalším obviněním! Promluvila i známá moderátorka

Právě matčina reakce ji tehdy odradila o údajném napadení veřejně promluvit. „Vůči mámě jsem měla vždy absolutní respekt. Snad ani jako dítě jsem nezlobila. Když řekla „ne“, neudělala jsem to. A ona mě v tuto chvíli prosila, ať s tím nejdu ven. Věděla, že tam bylo riziko toho, že by mi ten člověk mohl nějakým způsobem zničit život. Snažila se mě tehdy chránit,“ zavzpomínala Jana Fabiánová.

Matku otec znásilnil, když jí bylo osm let

Také její maminka si s sebou v životě nesla trauma. Když jí bylo osm let, znásilnil ji otec, který byl kvůli těžké nemoci na invalidním vozíku. „Zpětně vidím, že tenhle tichý souhlas se předává. Moji mámu znásilnil otec, když jí bylo osm let. Svěřila se tehdy své mamince a sestrám, ale nechtěly o tom slyšet. A když se dívám zpětně na její život a to, co si prožila s chlapy, vidím, že dar říct ‚ne, tady je moje hranice‘, jí byl sebrán v osmi letech. Pak se to mezigeneračně předává,“ poznamenala Jana Fabiánová, jejíž původní jméno je Linda Nemejovská.

Mohlo by vás zajímat: Exmanžel Nadi Urbánkové promluvil o únosu dítěte. Jana je opravdu jeho dcera?

„V osmnácti letech jsem začala vážně přemýšlet o tom, že se chci věnovat muzice. Radila jsem se s mámou a to jméno, které jsem měla, nebylo znělé. Takže jsem se ho rozhodla změnit. Od té doby mám novou občanku i rodný list,“ přiblížila v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Na lásku zatím příliš štěstí neměla. S dlouholetým americkým přítelem Dinem, se kterým už měla dvakrát před svatbou, se po dlouhých letech rozešla.

Její matka Naďa Urbánková mimochodem prožila velkou lásku s hercem Josefem Abrhámem. Seznámili se v roce 1968 při natáčení komedie Bahno. Oběma bylo 29 let a jejich vztah byl velmi vážný. Naďa si Josefa toužila vzít za manžela a založit s ním rodinu. Ten se ale nakonec zamiloval do o 14 let mladší herečky Libuše Šafránkové a opustil ji.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.