Společnost

27. září 2023 10:30

Tomáš Durčák

Farářka Kopecká s tajnou partnerkou ve společnosti. Ukázaly se už před měsíci

Jen den poté, co husitská farářka Martina Viktorie Kopecká (37) veřejně přiznala, že žije s ženou, se objevily jejich první společné fotografie. Obě se totiž už v květnu společně ukázaly na křtu knihy Koloušek Jany Bernáškové. Tehdy však ještě nikdo netušil, kdo neznámá žena je.

Martina Viktorie Kopecká v pondělí způsobila nejen napříč českou církví pozdvižení. Velmi statečně se totiž veřejně přiznala, že je homosexuálkou a žije s milovanou partnerkou Andreou. Svým způsobem tak nadále vyplňuje své předsevzetí již ze studií na Husitské teologické fakultě, kde cítila silné vnitřní pnutí zvítězit nad přetrvávajícími stereotypy církve.

Dva roky po své první knize Deník farářky letos vydává volné pokračování pod názvem Zpověď farářky. A právě zde se rozhodla upřímně svěřit o své sexualitě a intimním životě včetně coming outu. Kopecká tak učinila i s vědomím, že křesťanství všeobecně LGBT komunitu ani stejnopohlavní svazky vůbec nepodporuje. Jak ovšem přiznává, její touha žít v pravdě byla zkrátka silnější.

Až zpětně tak zároveň vyšlo najevo, že Kopecká již svou nynější partnerku ve skutečnosti vyvedla do společnosti. Když totiž letos na konci května farářka dorazila na křest nové knihy Jany Bernášková, doprovázela ji právě tehdy ještě nikomu neznámá Andrea, z níž se nyní vyklubala její utajovaná přítelkyně. Martina Viktorie partnerku vnímá jako výjimečnou osobu a umí si představit jejich společný život, dokud je „smrt nerozdělí“.

„Něco je jiné, vnímám, že mám po svém boku výjimečnou osobu, se kterou chci prožít celý život. A také nám už dávno není dvacet,“ řekla farářka v rozhovoru pro Novinky, kde mimo jiné prozradila, že se svou partnerkou příliš dlouho není. Zároveň zde však „odhalila“ svého nadřízeného biskupa, který údajně o jejím tajemství ví už asi deset let. A také že ještě před „cestou služby Bohu“ zažila „hezký heterosexuální vztah“, přičemž zjištění o její homosexualitě přišlo až později.

Nejznámější česká farářka nyní žije v nejistotě a čeká, jestli přiznání bude mít nějaký dopad na její služební život. „Vím, že jsem si vybrala církev, která je otevřená, lidé v ní jsou vnímaví, nestaví řád nad člověka. Asi by se mi nesloužilo dobře v prostředí, kde bych vnímala, že nejsem vítána. S čistým svědomím říkám: moje služba nebude zítra jiná než včera. I když svleču talár, jsem dál farářkou. A nepřestanu věřit v Boha. Přála bych si prostě jen žít naplněný vztahový život – a netajit svou radost,“ dodává Kopecká.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.