Celebrity

27. října 2023 15:55

David Laštovka

Filmový dědeček Vladimír Hlavatý vynikal dikcí i mimikou. Jiráskovou učil, jak se líčit

Vladimír Hlavatý, který se před kamerou proslavil především jako představitel filmových dědečků, patřil mezi herci k rekordmanům. V Divadle na Vinohradech působil neuvěřitelných 63 sezon. Jaké bylo jeho soukromí?

Vladimír Hlavatý se narodil do umělecké rodiny. Jeho otec František byl nejen hercem, ale i režisérem němých filmů. Maminka Pavla rozená Furstová byla rovněž herečkou. Díky rodičům se Vladimír v menších divadelních rolích objevoval už ve svých osmi letech. Před kamerou si premiéru odbyl v šestnácti letech, a to v němém filmu svého tatínka. „Nestal jsem se hercem proto, abych získal slávu, tituly či peníze, ale proto, že jsem měl své povolání opravdu rád,“ popisoval Vladimír Hlavatý ve své autobiografické knize.

Měl o dva roky mladší sestru Věru, která se rovněž věnovala herectví. Vladimír byl na svých rodičích citově závislý. Když zemřeli, velmi těžko se s tím vyrovnával. „Oba nečekaně zemřeli v rozmezí tří týdnů na přelomu let 1951 a 1952,“ vzpomínal.

Jiráskovou učil, jak se má správně líčit

Kromě herectví se Vladimír Hlavatý věnoval pedagogické činnosti. Přednášel na pražské konzervatoři a poté i na DAMU, a to obor pro muže poměrně atypický – líčení. „Nakonec jsem zůstal u své nejmilovanější disciplíny, nauce o masce. Je to disciplína technická, která ovšem talentu velice pomáhá. Suma sumárum, je to dnes už celá věda nejen o vhodně upravené tváři, ale o celém vnějším působením herce, aby vznikl ten správný optický, vizuální dojem,“ líčil herec ve své autobiografické knize.

ČTĚTE TAKÉ: Trendy líčení inspirované kávou. Vyzkoušejte latte make-up a buďte jako hvězda

K jeho studentkám patřila například i herečka Jiřina Jirásková, která vzpomínala, že to byl právě Hlavatý, jenž ji naučil, jak se má správně líčit. Jeho rady si vzala k srdci a řídila se jimi celý svůj život.

Vladimír Hlavatý, který patřil k výrazným hercům s nezapomenutelnou dikcí, mimikou a osobitým, laskavým projevem, zemřel 27. října roku 1992, dva dny před svými 87. narozeninami.

Zavzpomínejte na legendární herečku Jiřinu Jiráskovou, která zemřela v roce 2013:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.