Celebrity

7. dubna 2022 16:08

David Laštovka

Tajnosti Jiřiny Jiráskové. Odmítala mít děti, pak toho litovala. Herci se o ni rvali

Jak svět přichází o básníky - upoutávka

Herečka Jiřina Jirásková vše podřizovala své kariéře a na soukromý život tak trochu rezignovala, čehož na sklonku života hluboce litovala. Nejvíce ji trápilo, že se z vlastní vůle rozhodla nemít potomky.

První její vážnou známostí byl herecký kolega Vlastimil Brodský. Dokonce se rozhodli spolu vstoupit do svazku manželského. Jenže týden před svatbou ji Bróďa vypekl. Oznámil jí, že sňatek musí zrušit. „Vymluvil se na to, že mu zemřela babička a on by se styděl, kdyby v tom smutku měl prožít tak velké štěstí. Jsem ovšem přesvědčena, že si to vymyslel a ona babička ještě dlouho poté někde tajně žila,“ svěřila se s úsměvem Jirásková v pořadu 13. komnata.

Cítila se sice dotčena, nakonec mu ale odpustila. S odstupem let si uvědomila, že by jim to spolu stejně neklapalo. „To, že mi utekl od oltáře, bylo šťastné rozhodnutí. Já ho nemilovala a on to věděl. Vlastně mi tím pomohl, já to tenkrát nechápala. Ale nezastírám, že tehdy se mě to dotklo,“ uvedla herečka.

Jediným mužem, za kterého se provdala, byl herec Jiří Pleskot, s nímž se seznámila v Divadle na Vinohradech. Manželství však vydrželo pouhé dva roky a na vině byla Jirásková, která se zamilovala do kolegy Jiřího Valy. Když se Pleskot o jejich románku dozvěděl, před představením se s Valou v divadelním zákulisí popral.

Nemít děti považovala Jirásková za svou největší životní chybu

Osudovým mužem v životě Jiřiny Jiráskové se stal až o osm let starší režisér Zdeněk Podskalský. Nikdy se sice nevzali, ale jejich vztah byl pevný. Milovali se, chovali k sobě respekt a úctu. „On chodil na FAMU, já na DAMU a pracovně jsme se potkávali dlouho. Byl jako můj starší spolužák. V padesátých letech mě obsadil do hlavní ženské role ve filmu Einstein kontra Babinský. To ještě nic nebylo. Až jednoho krásného dne mě pozval na večeři a já jsem pochopila, že je to mužský, kterého bych snesla. Věděla jsem, že i kdyby měl tisíc ženských v životě, tak jestli k němu někdo patří, jsem to já. Já si s Podskalským jako nevdaná nepřipadala. Mohla jsem se na něj ve všem spolehnout. Vzájemně jsme si důvěřovali,“ prozradila herečka.

Když Zdeněk Podskalský v roce 1993 podlehl vážné nemoci, žádného jiného muže už si k tělu nepustila a zůstala mu věrná až do své smrti.

Na sklonku života ji nejvíce trápilo, že se z vlastní vůle rozhodla nemít děti. „Nechtěla jsem je. Říkala jsem si, že vychovávat v těžkých dobách dítě bych nesvedla. Hluboce jsem se mýlila. Mám přátele, co byli podobných názorů jako já, a přesto vychovali slušné, silné a statečné děti. Nemít potomky považuji za svou největší životní chybu,“ posteskla si v rozhovoru pro Blesk Jirásková, která se stala kmotrou mladšího syna herečky Simony Stašové, Vojtěcha.

Nezapomenutelnou herečku si můžeme připomenout v komedii Dušana Kleina Jak svět přichází o básníky, který ve čtvrtek 7. dubna vysílá Prima MAX, v sobotu 9. dubna ve 14:45 a v neděli 10. dubna ve 22:25 pak TV Prima.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.