Celebrity

24. června 2024 12:20

David Laštovka

Františka Vicenu proslavila pohádka S čerty nejsou žerty. Po natáčení se oběsil

Nejlepší hlášky z filmu S ČERTY NEJSOU ŽERTY

Herce Františka Vicenu nejvíce proslavily dvě filmové role – Mlynář Máchal v pohádce S čerty nejsou žerty a Adolf Hitler v komedii Zítra vstanu a opařím se čajem. Svůj život ukončil dobrovolně v pouhých 51 letech. Co ho k sebevraždě dohnalo?

Herec František Vicena se dlouhodobě potýkal s psychickými problémy, na které užíval silné léky. Nesměl kvůli nim pít alkohol, byl na něm ale závislý a tato kombinace byla smrtící. Jeho zdravotní stav se zhoršoval. Život ho přestal těšit a nakonec se rozhodl ho předčasně ukončit. Oběsil se doma v koupelně. Mrtvé tělo našla jeho manželka, herečka Naděžda Prchalová Vicenová, se kterou měl dva syny, když se vrátila z divadelního představení.

Těsně před sebevraždou se František Vicena chopil role, jež mu zajistila věčnou slávu – postavy laskavého mlynáře Máchala, kterého jeho hamižná žena v podání herečky Jaroslavy Kretschmerové užene k smrti. Premiéry už se nedožil. Na place i mimo kamery po celou dobu natáčení panovala příjemná a uvolnění atmosféra. O to více jeho sebevražda všechny kolegy zaskočila.

Otestujte se v kvízu: Jak znáte pohádku S čerty nejsou žerty?

„Natáčelo se v létě, byly divadelní prázdniny, takže nikdo z herců nikam nespěchal, všichni měli volno. Strávili jsme společně asi čtyři dny v Českém ráji, kde jsme i spali. Každý večer přinesl catering něco dobrého k jídlu, popíjelo se vínečko, panovala skvělá atmosféra. Všichni byli naprosto úžasní. Myslím, že i díky tomuto sblížení se pohádka tak povedla,“ prozradila redaktorovi webu Prima Ženy herečka Dana Bartůňková, která ztvárnila princeznu Angelínu.

Na DAMU vychoval řadu slavných herců

K herectví to Františka Vicenu táhlo už odmalička, umělecké nadání měl totiž v genech. V příbuzenstvu měl herce Národního divadla Miroslava Doležala nebo houslového virtuosa a hudebního skladatele Jaroslava Kociana. František vystudoval herectví na brněnské JAMU a následně režii a dramaturgii na pražské DAMU. Tam také několik let vyučoval a vychoval řadu skvělých herců. Mezi jeho studenty patřil například i Martin Stropnický.

Čtěte také: Jako staré auto hozené do šrotu. Žilková popsala pocity po Stropnického zradě

„František Vicena si mě z neznámých důvodů oblíbil. Celý první rok jsem pracoval v podstatě jenom s ním. Na konci ročníku nám řekli: ‚Napište naprosto anonymně, jak se vám první ročník líbil a co si myslíte o kantorech. Nepodepisujte se, jenom to napište.‘ Tak jsem jako trouba napsal, že bych docela rád, kdybychom kantory střídali. Že pan profesor Vicena je fajn, ale leckdy chybí a občas je indisponován. Samozřejmě že bylo hned jasné, kdo to napsal. Mrzelo ho to a mě později také,“ svěřil se Martin Stropnický v rozhovoru pro Divadelní noviny.

S Vicenou se později znovu sešel ve společném angažmá v Městských divadlech pražských. Jeho bývalý pedagog na sobě žádnou zlobu nedal znát. „Choval se ke mně jako tolerantní a vstřícný kolega. Až tam jsem zjistil, že v sobě nosí nějaký svár, který ho stravuje. Několik let nato spáchal sebevraždu. Byl to šok,“ dodal Stropnický.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 6. 2024

Něco vám dnes na tichu nesedí, Berani. Mluvte dál. Nakonec někdo řekne něco smysluplného. Chytejte se lukrativních nápadů a mějte uši nastražené pro nové příležitosti. Cizí člověk, kterého potkáte na ulici, když jdete na kávu, by se mohl stát vaším novým nejlepším přítelem. Navažte rozhovor s osobou, která stojí vedle vás ve frontě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.