Prima maminka

10. května 2022 12:33

Tomáš Durčák

Fuj! Strašný! napsala učitelka prvňákovi. Mrzačení motivace žáků, říká odborník

Naučit se psát spisovně česky není žádná legrace, na což si vzpomene určitě každý z nás. A musí to být ještě mnohem horší, když vám učitel už od samotného začátku vyčítá, že jste nemehlo. I k takovým případům bohužel v českém školství dochází, jak ukazuje poslední post zveřejněný na facebookové stránce Líný učitel.

„Takto hodnotí učitelka prvňáčka v prvních měsících jeho školní docházky. Vítejte na ZŠ Špitálská Praha 9, která má motto: ‚Brána do spokojeného života.‘ Kdo má ale být v té škole spokojený? Asi učitelé a ředitelka, která odmítá podobné ‚maličkosti‘ s rodiči řešit.“

Těmito slovy začal pedagog Robert Čapek, který provozuje facebookovou stránku Líný učitel, svůj poslední publikovaný post. Jeho součástí je fotografie pocházející očividně z písanky první třídy základní školy, kde se prvňáček snažil správně opisovat písmena i celá slova.

Že jeho pokus nedopadl na výbornou a má tam několik chyb, to by se asi ještě dalo pochopit – nikdo učený z nebe nespadl a jinak než pravidelným cvičením se k vzornému pravopisu dopracovat nedá. Co však nejen Čapka, ale i komentující maminky a pedagogy nadzvedlo ze židle, bylo hodnocení paní učitelky.

Takto hodnotí učitelka prvňáčka v prvních měsících jeho školní docházky. Vítejte na ZŠ Špitálská Praha 9, která má...

Posted by Líný učitel on Monday, May 9, 2022

Ta totiž 11 napsaných slov a 6 písmen na jedné stránce písanky ohodnotila komentářem „Fuj! Strašný!“ a svou parafou. Na tom je k pozastavení hned několik věcí. Tu první ve svém komentáři zmiňuje sám Robert Čapek.

„Takhle podle učitelky v první třídě asi vypadá formativní hodnocení a individuální přístup k žákům. Ale ve skutečnosti je to učitelská nekompetentnost, nedostatek pedagogické empatie a mrzačení motivace žáků.“

A s tím nelze než souhlasit, jelikož se určitě najde lepší, smysluplnější a ne takto demotivující způsob, jak šestiletému dítěti vysvětlit, že má v psaní ještě rezervy. Už jen doporučit mu, na co by si mělo dát příště pozor, případně ukázat, jaká písmenka mu dělají největší problém, by zřejmě bylo nesrovnatelně lepší, než mu jeho snahu zcela nekonstruktivně okomentovat slovem: „Fuj!“

Nespisovné hodnocení a rozhořčení rodiče i učitelé

Druhá věc k pozastavení, která je svým způsobem i lehce úsměvná, je skutečnost, že slovo „strašný“ ve smyslu, v jakém ho použila paní učitelka, rovněž není spisovné. O co tedy v tomto případě kantorovi jeho hodnocením šlo, zůstává záhadou.

Reakce na takto opravenou písanku prvňáčka na sebe nenechaly dlouho čekat a mezi stovkami komentářů rodičů i dalších pedagogů je patrné nemalé rozhořčení.

„Být to moje dítě, tak je ta škola střechou dole. Jak může někdo napsat dítěti fuj. Pedagog je velice charakterně fuj. Škola dělá ze slabších dětí duševní mrzáky,“ okomentovala Čapkův post na stránce Líný učitel Klára.

„Někteří učitelé mají asi velké mindráky a potřebují je ventilovat na slabší jedince. Také to na naší ZŠ pozoruji. Když pak chodí dítě do školy s nechutí k určitému učiteli, je to smutné a mělo by se to řešit... trpělivost nás rodičů je také jen jedna,“ vyjádřila se v dalším komentáři diskutující Eva.

Někteří komentující trochu pochybují nad tím, zda je vyfocená písanka opravdu z prvních měsíců prvního ročníku, neboť jde podle nich o učivo, které prvňáčci absolvují až v druhém pololetí. Všichni se ale bez diskuze shodují na tom, že hodnocení paní učitelky je zcela neadekvátní a nepatří nejen do první, ale do žádné školní třídy jakkoli starému žákovi.

O vyjádření k fotografii a takovémuto způsobu hodnocení žáků první třídy základní školy jsme požádali ministerstvo školství, které odpovědělo následovně.

„Předně musíme říct, že neznáme okolnosti ani detaily konkrétního případu. Obecně však platí, že o způsobu hodnocení rozhoduje škola a pravidla hodnocení jsou uvedena ve školním řádu. Platí také, že hodnocení má být pedagogicky zdůvodněné, odborně správné a doložitelné a má respektovat individuální vzdělávací potřeby žáků a doporučení školského poradenského zařízení. Pravidla hodnocení jsou součástí povinné dokumentace školy a vyjadřuje se k nim a schvaluje je školská rada, ve které jsou také zástupci rodičů, kteří mají možnost se ke způsobu a formě hodnocení v dané škole vyjádřit.“

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.